Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Bahaya Sarcoidosis, dan Apa yang Akan di Timbulkan?

Lebih Banyak

Sarcoidosis terdengar seperti diagnosis yang diterbangkan dari skrip drama perubatan. Malah, keadaan keradangan ini memunculkan tipu muslihat pada skrin kecil dan dalam kehidupan sebenar. Jadi apa sarcoidosis betul-betul?

Sarcoidosis adalah penyakit yang menyebabkan sel-sel imun dalam satu atau lebih organ untuk bergumpal bersama. Massa kecil ini, yang dipanggil granuloma, biasa dijumpai di paru-paru tetapi juga dapat mempengaruhi mata, kulit, jantung, hati, dan organ lain.

Granuloma kelihatan seperti "bola kecil" sel-sel peradangan, Lisa Maier, MD, profesor perubatan dan ketua Bahagian Sains Kesihatan Persekitaran dan Pekerjaan di Kesihatan Yahudi Nasional di Denver, memberitahu Kesihatan . Sesetengah kelompok kecil ini dapat menyatukan untuk menghasilkan massa yang lebih besar, "saiz besbol walaupun," katanya.

Sarcoidosis sering membuat keputusan sendiri, tetapi pada masa-masa lain ia berterusan. Sekiranya tidak dirawat, ia boleh menyebabkan kerosakan paru-paru dan kerosakan organ lain.

Pakar tidak tahu apa yang menyebabkan sarcoidosis. Mereka fikir ia mungkin reaksi berlebihan sistem ketahanan terhadap beberapa ancaman yang dirasakan. Inilah yang perlu anda ketahui tentang penyakit ini yang membingungkan.

Tanda dan gejala Sarcoidosis

Pengalaman semua orang dengan sarcoidosis adalah berbeza. Ia bergantung kepada organ yang terlibat, tempoh penyakit, dan faktor lain. Sesetengah orang tidak mempunyai sebarang tanda sarcoidosis. Penyakit mereka mungkin ditemui secara tidak sengaja, katakan, jika mereka mempunyai sinar-X dada sebelum menjalani pembedahan. Orang lain membina gejala umum seperti selesema untuk bermula. Mereka mungkin mempunyai:

Keletihan
Demam atau menggigil
Berpeluh malam
Pengurangan berat
Sakit sendi
Sembilan puluh peratus orang yang sarcoidosis membangun granulomas dalam paru-paru mereka (seperti yang ditunjukkan dalam gambar di bawah) dan nodus limfa diperbesar di dada mereka.

Gejala paru-paru umum termasuk:

Sesak nafas
Dengung
Batuk
Ketegangan dada
sarcoidosis

Dari masa ke masa, semua gejala-gejala ini boleh bertambah teruk. "Orang ramai boleh sampai ke tahap di mana paru-parunya tidak bertukar oksigen dengan baik," kata Dr Maier, seorang ahli pulmonologi yang pakar dalam merawat penyakit ini.

Sarcoidosis adalah penyakit sistemik yang boleh menjejaskan pelbagai organ tubuh. Menurut Yayasan Penyelidikan Sarcoidosis (FSR), satu dari empat orang yang mengidap penyakit ini mempunyai gejala kulit . Bahagian kes yang sama melibatkan mata. Dan, kira-kira 10 hingga 25% orang yang didiagnosis mengembangkan sarcoidosis jantung, menurut FSR. Perhatikan tanda-tanda:

Mata kering
Penglihatan kabur
Ketulan atau menaikkan tompok kulit, kadang-kadang di dalam atau di sekitar tatu atau bekas luka
Gumpalan wajah, terutamanya di sekitar hidung, sering berwarna
Berdegel jantung
Keterlaluan

Sarcoidosis juga boleh menyebabkan:

Batu karang
Tahap tinggi kalsium dalam darah
Fungsi hati yang tidak normal