Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Cara Mudah Menurunkan Berat Badan dalam 15 Menit Tiap Hari

Apabila seorang memberitahu anda menjejaki setiap kasus yang anda makan semasa anda sedang melakukan pelan penurunan berat badan, kasus pertama yang akan timbul pada ketua anda mungkin,  saya tidak memiliki masa buat itu. Nah, anda mungkin mahu berfikir lagi. Ternyata, orang yg log apa yang mereka makan selama beberapa minit setiap hari merupakan orang yang menonton nombor itu dalam skala turun.

Satu kajian baru yang diterbitkan pada jurnal  Obesity  memiliki kira-kira 150 orang menjejaki apa yg mereka makan selama enam bulan sebagai sebahagian daripada program penurunan berat badan. Akhirnya, mereka yg kehilangan berat badan paling banyak menghabiskan masa kurang daripada 15 minit sehari menggunakan purata pembalakan mereka. Moto mereka: "Tulislah jika kamu menggigitnya."

Fikirkan, 15 minit merupakan separuh selagi satu episod menerangkan Netflix kegemaran anda. Ia merupakan sebahagian mini   daripada masa yg anda habiskan menatal melalui media sosial dalam waktu malam atau menekankan tentang masalah-perkara yang berada pada luar kawalan anda (yuk kita amanah, kita semua melakukannya).

Kajian yg dijalankan oleh para penyelidik di University of Vermont & University of South Carolina mendapati mereka yg kehilangan 10% berat badan mereka (yg paling berjaya) menghabiskan purata 23,dua minit merekam pengambilan mereka setiap hari semasa bulan pertama program. Namun dalam bulan keenam, masa itu turun hingga 14.6 minit.

Rakaman pengambilan mereka bermakna "merakam kalori & lemak buat semua makanan & minuman yg mereka makan, serta saiz bahagian dan kaedah penyediaan," menurut kajian itu.

Menghabiskan masa rakaman lebih banyak tidak sama dengan penurunan berat badan. Walau bagaimanapun, berapa kerap orang yg masuk ke program pengesanan sebenarnya.

"Mereka yang memantau diri tiga kali atau lebih setiap hari, dan hari yg konsisten, adalah yg paling berjaya," Jean Harvey, ketua Jabatan Pemakanan dan Makanan di Universiti Vermont dan pengarang utama kajian itu, kata dalam kenyataan akhbar . "Ia seolah-olah menjadi tindakan pemantauan diri sendiri yg menciptakan perbezaan-bukan masa yang dibelanjakan atau butir-buah yg disertakan."

Harvey dan pasukannya berharap kajian itu menggalakkan pemakanan buat memakai aplikasi pengesanan dan menyedari bahawa mereka nir hampir memakan masa kerana seluruh orang fikir. "Orang yg membencinya, mereka fikir beliau sangat berat dan mengerikan, namun persoalannya artinya: Berapa banyak masa pemantauan sendiri diet?" Harvey menyampaikan. "Jawapannya nir banyak."