Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Cara yang Boleh Dilakukan Kolesterol ke Otak Kita

Terdapat bukti yang semakin meningkat bahawa jantung & otak disambungkan, kerana ke 2-duanya bergantung dalam menjaga sistem darah yang sihat. Sekarang, dalam kajian yang diterbitkan dalam jurnal  Circulation , para penyelidik mendapati bahawa perubahan pada kadar kolesterol LDL mungkin sangat berbahaya kepada fungsi kognitif.

Para saintis, yg diketuai oleh Dr Roelof Smit di Pusat Perubatan Universiti Leiden di Belanda, mempelajari lebih daripada 4000 orang tua yang mendaftar pada kajian yg melibatkan  statin , ubat yg menurunkan kolesterol LDL. Kajian terdahulu memberitahuakn bahawa termin LDL mensugesti strok serta risiko penyakit jantung, jadi Smit dan rakan-rakannya ingin menyiasat sama terdapat mereka memiliki kesan ke atas fungsi kognitif misalnya perhatian, pemprosesan maklumat dan ingatan. Mereka hanya menganalisis orang yang sudah merogoh statin selama sekurang-kurangnya tiga bulan buat mengelakkan sebarang kesamaan yg disebabkan sang perubahan mendadak pada termin LDL oleh dadah, & membandingkannya menggunakan orang yang tidak merogoh dadah.

Orang yg mempunyai variasi yg paling pada tahap LDL mereka pada susunan 2.5 tahun kajian menunjukkan skor terendah dalam ujian kognitif. Mereka merogoh hampir 3 saat lagi, menjadi model, buat menuntaskan ujian di mana mereka wajib  menamakan warna dakwat yang betul apabila dia dicetak pada warna yg berbeza.

"Penemuan ini menambah kepada bukti yg timbul bahawa faktor vaskular [aliran darah] berkait rapat dengan fungsi neurokognitif, & menyeru buat penyelidikan lanjut buat menguraikan kausalitas pada belakang kebolehubahan lipid," katanya.

Kajian ini tidak boleh mengasingkan mengapa termin LDL orang berfluktuasi, tetapi perubahan diet & senaman boleh menjadi faktor krusial buat dipertimbangkan. Perubahan keupayaan tubuh buat mengekalkan keseimbangan kadar kolesterol yang benar  jua boleh sebagai faktor, kerana menggunakan usia, keseimbangan ini dapat terganggu. Ubat statin nir mungkin menjadi penyumbang primer kerana mereka tetap malar, istilah Smit.

Apapun alasannya, perubahan dalam LDL adalah patut dikaji lebih jauh, kerana kajian sel mendapati bahawa turun naik sedemikian dapat menghipnotis bagaimana plak yg nir stabil pada pada hati & otak-& yg seterusnya dapat menyumbang pada agresi jantung atau stroke.