Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Dokumen yang Menggemparkan Dunia

Pengasas WikiLeaks Julian Assange ditangkap pada hari Khamis pada kedutaan Ekuador London, di mana dia telah diberikan suaka sejak 2012. Amerika Syarikat mendakwa bahawa dia berkomplot dengan Chelsea Manning untuk mengakses maklumat rahsia komputer Jabatan Pertahanan . Dia boleh dipenjarakan sebagai akibatnya 5 tahun.

Sejak dilancarkan pada tahun 2006, Wikileaks telah populer buat menerbitkan ribuan dokumen rahsia yg mencakup segalanya dari industri perfilman hingga keamanan negara & peperangan.

Helikopter dimuatkan di Wikileaks
Pada tahun 2007, Wikileaks menerbitkan video berdasarkan helikopter tentera Amerika Syarikat yg menunjukkan penghilangan nyawa orang umum  pada Baghdad, Iraq.

Suara penghantaran menyeru para juruterbang untuk "menyalaikan" semuanya dan individu pada jalan dipecat menurut helikopter.

Apabila van tiba pada loka kejadian buat mengambil yg cedera, ia juga dipecat.

Jurugambar Reuters Namir Noor-Eldeen dan pembantunya Saeed Chmagh terbunuh dalam agresi itu.

Perisikan Tentera Alaihi Salam
Wikileaks telah menerbitkan seratus ribu lebih dokumen yg dibocorkan oleh bekas penganalisis perisikan Tentera Alaihi Salam, Chelsea Manning.

Dokumen berkaitan perang di Afghanistan mendedahkan bagaimana tentera Alaihi Salam sudah membunuh beratus-ratus orang awam dalam peristiwa yg tidak dilaporkan.


Dokumen lebih lanjut dari perang Iraq mendedahkan bahawa 66,000 orang awam terbunuh - lebih daripada yang dilaporkan sebelum ini. Dokumen jua menerangkan bahawa tahanan telah diseksa sang tentera Iraq.

Antara kebocoran itu artinya lebih daripada 250,000 mesej yang dihantar oleh diplomat Alaihi Salam. Mereka mendedahkan bahawa AS mahu mengumpulkan maklumat "biografi dan biometrik" - termasuk isapan iris, sampel DNA & cap jari - pegawai utama di PBB.

Sekurang-kurangnya 573,000 mesej pager dipintas semasa agresi pengganas 9/11 di Amerika Syarikat diterbitkan sang Wikileaks.

Mesej-fakta itu termasuk famili yang mempelajari orang yang tersayang & jabatan kerajaan bertindak balas terhadap serangan tadi.

"Presiden sudah dialihkan semula nir akan balik  ke Washington tapi tidak niscaya ke mana dia akan pergi," kata satu mesej.

E-mel demokrat
Wikileaks menerbitkan beribu-ribu e-mel yg digodam dari akaun bos kempen Hillary Clinton, John Podesta, dalam pemilihan presiden Alaihi Salam dalam tahun 2016.

Di dalam e-mel, Encik Podesta memanggil saingan pemilihan Puan Clinton Bernie Sanders sebagai "doofus" kerana mengkritik perjanjian perubahan iklim Paris.

AFP copyright imej
E-mel pula mencadangkan bahawa penyumbang CNN memecat kempen Clinton tentang soalan yg akan ditanya semasa perdebatan yg dihoskan oleh penyiar.

Masa kebocoran membawa kepada tuduhan bahawa WikiLeaks sengaja cuba mendiskreditkan Puan Clinton.

2016: 18 wahyu daripada emel Clinton yang digodam Wikileaks
Laman ini jua menerbitkan maklumat yg dibocorkan menurut akaun e-mel Yahoo Republican Sarah Palin pada tahun 2008.

Ahli Parti Kebangsaan British
Pada tahun 2008, Wikileaks menerbitkan nama, alamat dan maklumat hubungan lebih daripada 13,000 pakar Parti Kebangsaan British.

Manifesto parti politik mengusulkan melarang imigresen dari negara-negara Islam & menggalakkan beberapa penduduk di UK buat kembali ke "tanah berasal mereka".

Seorang bekas ahli kemudiannya didenda £ 200 buat kebocoran itu .

2008: Butiran aktivis BNP diterbitkan
Rakaman Sony Pictures
Kebocoran lebih daripada 170,000 e-mel dan 20,000 dokumen menurut studio filem Sony Pictures diterbitkan pada Wikileaks pada tahun 2015.

Syarikat hiburan itu mengalami serangan minggu silam sebelum melepaskan The Interview, sebuah filem yg menggembirakan di Korea Utara.

E-mel mendedahkan bahawa pelakon-pelakon Jennifer Lawrence & Amy Adams mendapat bayaran yg lebih rendah daripada pasangan lelaki mereka pada Amerika Hustle.

Terdapat jua mesej dari pengeluar dan eksekutif yg menghina selebriti seperti Angelina Jolie.

Leonardo DiCaprio dipanggil "hina" kerana memainkan peranan dalam filem Sony Pictures.

Assange mengatakan e-mel itu adalah demi kepentingan awam kerana mereka memperlihatkan kerja dalaman sebuah syarikat multinasional & "di tengah-tengah konflik geo-politik".