Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Hal-hal yang Bisa Menyebabkan Kolesterol Tinggi

Adakah anda memiliki kolesterol tinggi?

Anda tidak bersendirian-begitu pula kira-kira 100 juta orang Amerika yg lain. Kolesterol tinggi dari dari pelbagai asal, termasuk sejarah famili anda & apa yg anda makan. Berikut adalah perjalanan visual melalui penyebab yg paling biasa.

Diet anda

Makan terlalu banyak lemak tepu (seperti jenis yg terdapat pada sarapan klasik ini) boleh menyebabkan kolesterol tinggi . Anda akan mendapati ini lemak nir sihat pada kuliner yang dari berdasarkan haiwan. Daging sapi, daging babi, daging sapi belia, susu, telur, mentega, dan keju mengandungi lemak jenuh. Makanan yang dikemas yang mengandungi minyak kelapa, minyak sawit, atau koko boleh mempunyai banyak lemak jenuh. Anda jua akan mendapati lemak tepu pada kayu marjerin, pemendek sayur, & kebanyakan cookies, keropok, kerepek, & makanan ringan lainnya.

Berat badan anda

Perut arak anda bukan hanya tidak baik buat kehidupan sosial anda. Berat badan boleh menaikkan trigliserida & menurunkan HDL, atau kolesterol yg baik. Kehilangan usus itu boleh pulang jauh ke arah meningkatkan bahu pantai anda juga.

Tahap aktiviti anda

Hei, turun sofa itu & berkecimpung. Kurangnya aktiviti fizikal boleh menaikkan LDL, atau kolesterol jahat, dan menurunkan HDL, atau kolesterol yang baik.

Umur & jantina anda

Setelah mencapai umur 20 tahun, tahap kolesterol anda secara semula jadi semakin tinggi. Pada lelaki, paras kolesterol biasanya menurun selepas umur 50 tahun. Pada perempuan  , termin kolesterol permanen rendah sehingga menopaus, dan selepas itu mereka semakin tinggi ke tahap yang sama misalnya dalam lelaki.

Kesihatan keseluruhan anda

Jangan lompat fizikal tahunan anda, dan pastikan dokumen anda menjelaskan risiko penyakit jantung anda. Mempunyai penyakit tertentu, misalnya diabetes atau hipotiroidisme, boleh mengakibatkan kolesterol tinggi.

Sejarah keluarga anda

Bukankah mereka comel? Namun mereka boleh berbahaya, walaupun mereka tidak bergosip mengenai satu sama lain. Jika pakar famili memiliki kolesterol tinggi, anda pula boleh.

Merokok

Ayo, anda telah tahu yang ini. Merokok boleh menurunkan kolesterol baik anda. Dan ia boleh membunuh anda. Jadi mengapa nir berhenti merokok ?