Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Inovasi Disney dengan Meluncurkan Layanan Streaming

Disney akhirnya mengumumkan perkhidmatan penstriman yg lama  , namun beliau nir akan tersedia sebagai akibatnya November di Amerika Utara - & di beberapa pasaran, beliau akan mengambil masa yang lebih usang.

Itu disebabkan sang beberapa faktor, tetapi kebanyakannya kerana Disney masih pada proses mencakar balik  hak kandungannya, dijual pada platform streaming lain sebelum dia mempunyai aspirasi platform sendiri.

Ia akan mengambil masa selama empat tahun sebelum semua urus niaga sudah tamat, firma itu mengungkapkan. Kelewatan itu boleh menggandakan peluang Disney untuk berjaya pada pasaran penstriman, yg diterangkan sang kepala eksekutif Bob Iger sebagai "keutamaannya".

Apabila ia akhirnya dilancarkan, Walau bagaimanapun, Disney + akan sebagai juggernaut streaming. Perkhidmatan ini akan mengumpulkan beberapa francais utama firma, termasuk kerja Pixar, Marvel, National Geographic dan Star Wars, buat harga langganan bulanan sebesar $ 6.99, atau $ 69.99 setahun.

Dan kerana firma itu memiliki buku ceknya belakangan ini - membelanjakan $ 70bn dalam 20th Century Fox - Disney + juga akan memasukkan kandungan berdasarkan syarikat yang baru diperoleh, misalnya 30 musim pertama The Simpsons.

Secara lebih meluas, Disney juga memiliki rangkaian sukan ESPN, yang sekarang mempunyai lebih daripada dua juta pengguna digital berbayar, dan Hotstar India - yg memiliki pelanggan 300m pada pasaran dijangka terus berkembang dengan cepat. Disney pula merupakan pemilik majoriti pada Hulu, perkhidmatan penstriman AS yang mempunyai rancangan buat berkembang secara dunia tidak usang lagi, firma itu mengungkapkan.

Lurus ke Disney +

Ini merupakan seluruh langkah akbar yg mengakibatkan Disney betul-betul pada tengah-tengah pasar streaming yang ramai namun semakin menguntungkan - satu di mana berbeza adalah krusial. Netflix mengharapkan buat menghabiskan $ 15bn pada kandungan baru tahun ini buat mencapai matlamat ini. Apple, bulan lepas, melancarkan perkhidmatan Apple TV +, dengan donasi Oprah & rakan-rakan yang akan mencipta kandungan tertentu.

Strategi Disney buat meyakinkan pelabur-pelaburnya, nampaknya, menyatakan dengan kentara: beliau telah melakukan ini untuk masa yang sangat usang.

Pelancaran Disney + berlangsung di lokasi yang sinkron yg sudah melihat poly transformasi sejak beberapa dekad yg kemudian: Peringkat Bunyi dua, pada kampus Los Angeles yg ikonik, luas. Dibina dalam tahun 1949, studio itu adalah ruang di mana Mary Poppins yg asal dicap, &, beberapa dekad lalu, Pirates of the Caribbean. Kedua-dua teknologi baru ini dibentangkan pada pembuatan filem.

Disney + akan menjadi rumah eksklusif filem Star Wars & kandungan spin-off yang lain
Namun, masa lalu Disney yg populer itu mungkin sebagai halangan. Ia menjual tiket filem 900m tahun tanggal, membawa lebih daripada $ 7bn pada pendapatan box office. Ia nir sanggup buat kehilangan teras perniagaannya, & oleh itu ia akan menyimpan kandungan nama besarnya berdasarkan Disney + sehingga selepas tradisinya berjalan pada pawagam & jualan hiburan rumah (seperti membelinya di Blu-Ray, atau memuat turunnya).

Pelanggan Disney + kebalikannya akan menerima kandungan tambahan, siri mini   dari tabiat-tabiat dalam filem-filem baru, atau pada belakang rakaman adegan.

Akan terdapat filem eksklusif ke Disney jika khidmat langsung, seperti filem Krismas Noelle, yg dibintangi sang Anna Kendrick, dan pembuatan semula Lady & Tramp. Filem-filem ini akan dibentuk menggunakan "seluruh penjagaan" filem-filem Disney yang tipikal, syarikat itu berjanji, namun seperti terus-ke-video dalam beberapa tahun berlalu, pengguna pasti nir akan melihat mereka berada pada perserikatan yg sama.

Lebih langganan?

Harapan yg lebih tinggi akan disematkan dalam siri tertentu yg dibuat buat Disney +, seperti The Mandalorian, siri pertama Star Wars TV eksklusif-tindakan - yg akan sebagai perkhidmatan berdasarkan pelancaran.

Ini merupakan bisnis yg mahal buat Disney. Ia nir menjangkakan Disney + akan bertukar keuntungan sehingga 2023 pada awal, & dalam masa yg sama dia kehilangan output yg diperolehnya dengan menjual kandungannya kepada penyedia streaming lain - beliau memperoleh $ 150 juta berdasarkan Netflix sahaja, berdasarkan laporan.

Syarikat itu telah memiliki perkhidmatan streaming pada UK yang dipanggil Disney Life. Ia tidak mengumumkan sama ada perkhidmatan ini akan ditutup apabila Disney + tiba.

Pada $ 6.99 sebulan, Disney meletakkan cabaran akbar kepada Apple, yg belum memberitahu pelanggan berapa poly perkhidmatannya akan dikenakan bila dia pula dilancarkan pada tahun ini.