Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Inovasi Google Wing dengan Meluncurkan Layanan Drone ke Rumah Pertama

Sayap, yg dimiliki sang syarikat induk Google Alphabet, akan membicarakan makanan, kopi & ubat-ubatan dibawa sang drone ke kira-kira 100 tempat tinggal   pada Canberra.

Ia telah menguji pesawatnya di Australia semenjak 2014 tetapi ramai penduduk mengeluh mengenai suara bising itu.

Wing menyampaikan maklum balas yg diperoleh semasa percubaannya telah "berharga" & ia berharap buat "meneruskan obrolan".

Pihak berkuasa penerbangan Australia memberi kebenaran Wing buat melancarkan perkhidmatan komersial selepas mengusut rekod keselamatan & rancangan operasi.

Ia dievaluasi bahawa syarikat itu tidak memberi risiko kepada penduduk atau pesawat lain. Drone Wing mengungkapkan pakej kecil yang diturunkan ke kebun pelanggan pada panjang tali. Walau bagaimanapun, kelulusan itu mempunyai beberapa kondisi yang dilampirkan. Drone hanya akan dibenarkan buat terbang pada siang hari dan nir sebelum 08:00 AEST pada hujung minggu.

Mereka nir akan dibenarkan terbang melalui orang ramai atau jalan primer. Percubaan drone itu telah menarik aduan menurut penduduk di Bonython, Canberra, yang mengatakan mereka berisik dan mengganggu. Kempen Bonython Against Drones menyampaikan peranti boleh didengar berdasarkan "jauh, kedatangan dan meninggalkan".

"Jika mereka melakukan drop penghantaran, mereka melayang ke laman web & beliau kelihatan misalnya pembersih vakum yang sangat bertenaga," kata deretan itu pada laman webnya.

Sebagai tindak balas, Wing berkata beliau sudah membuatkan drone yg lebih senyap. Pihak berkuasa penerbangan berkata Wing mesti menggunakan drone ini lebih tenang buat perkhidmatan komersialnya.