Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

kenali Ciri-ciri Batuk Pneumonia

Apakah Pneumonia?

Jika trend sejuk & selesema berlaku, radang paru-paru nir jauh di belakang. Virus yg sama yg membuat anda bersin dan memuntahkan demam juga boleh menjangkiti paru-paru anda. Dan para doktor mengungkapkan apabila anda sedang memerangi selesema atau selesema, anda lebih mudah terdedah kepada memperoleh bentuk radang paru-paru bakteria jua.

Tetapi jangan ragu-ragu buat berfikir bahawa anda selamat dari jangkitan selepas demam isu sejuk terselesaikan. Walaupun masih ada peningkatan bermusim, penyakit paru-paru ini boleh berlaku pada bila-jika masa sepanjang tahun. Radang paru-paru tersebar melalui batuk, bersin, & menyentuh, atau menggunakan bernafas udara kotor. Anda juga boleh mendapatkannya daripada menghirup benda asing ke dalam paru-paru.

Kanak-kanak mini  , orang dewasa yg lebih tua, & orang yang mempunyai sistem imun yg berkompromi sangat terdedah, kata doktor. Namun orang dewasa muda yang sihat boleh mendarat di hospital atau tewas dampak radang paru-paru apabila beliau teruk.

Pneumonia yang boleh diperolehi seorang akan berbeza dalam titik yang berbeza dalam kehidupan mereka dan menggunakan faktor risiko yg berlainan, kentara Aaron Glatt, MD, kepala penyakit berjangkit di Hospital Komuniti Nassau Selatan di Oceanside, New York, & jurucakap untuk Infectious Penyakit Masyarakat Amerika.

Biasanya, hidung dan saluran udara anda menapis pepijat yang nir diingini. Namun apabila penceroboh ini melalui satu atau kedua-dua paru-paru (selalunya selepas anda mempunyai selesema atau selesema), atau jika sistem imun anda terlalu lemah buat mempertahankan terhadap serangan berjangkit, kantung udara mini   pada paru-paru anda, yang dipanggil alveoli, sebagai radang dan isi dengan cecair atau nanah.

Jenis-jenis pneumonia yg berbeza memukul orang yg berbeza. Sesetengah cenderung berlaku bila orang berada pada hospital buat sesuatu yang lain. Ini dikenali sebagai "radang paru-paru yang diperolehi hospital" atau "pneumonia yang berkaitan menggunakan kesihatan." Jika makanan, cecair, air liur, atau muntah memasuki paru-paru, ia dipanggil "pneumonia aspirasi." Jenis yang paling biasa merupakan radang paru-paru , jua dikenali menjadi pneumonia berjalan , kerana beliau merupakan jenis jangkitan yang lebih ringan.

Pneumonia pada orang dewasa umumnya disebabkan sang jangkitan bakteria. Streptococcus pneumoniae (pula dikenali sebagai pneumokokus) seringkali bertanggungjawab. Virus lebih kerap berlaku pada kanak-kanak. Penyebab pneumonia virus termasuk influenza (virus selesema), rhinovirus (selesema biasa), dan RSV ( virus penyinaran pernafasan , yg biasa terjadi dalam bayi & anak-anak). Kulat dan bahan kimia jua boleh menjangkiti paru-paru.

Dr Glatt mengungkapkan indikasi-tanda & tanda-tanda radang paru-paru juga boleh berubah-ubah:Ia merupakan sejenis tanda-tanda yg dicermati oleh doktor, bukannya satu penemuan tertentu.  Jika menciptakan diagnosis, doktor akan mempertimbangkan ujian fizikal anda, keputusan ujian diagnostik,  & sejarah perubatan.