Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Kesalahan Diet Ketat yang Berakibat Fatal

Kita seluruh tahu bahawa kuliner sihat acapkali lebih mahal daripada kuliner dengan nilai pemakanan yang sedikit. Namun kos makanan yg sangat mahal bagi kita mungkin mengambil tol yang lebih akbar daripada yg anda buat sebelum ini. Laporan baru yang mengejutkan yg diterbitkan pada jurnal The Lancet mendakwa bahawa sebanyak satu perlima kematian pada seluruh global dikaitkan dengan diet miskin .

Kajian ini memperlihatkan bahawa di seluruh global, 11 juta kematian dalam tahun 2017 dikaitkan menggunakan diet miskin. Penyakit kardiovaskular , kanser eksklusif, dan diabetes jenis 2 adalah antara penyakit teratas yg mengakibatkan kematian tersebut.

Pemakanan terasa menjadi galat satu bidang kesihatan umum  yang semakin parah pada abad ke-21. Kadar kematian kanser, contohnya, turun untuk lelaki & wanita pada Amerika Syarikat dari tahun 1999 hingga 2015. Tetapi laporan baru menyoroti fakta yg membimbangkan bahawa aturan kematian yang berkaitan dengan diet telah semakin tinggi: Pada tahun 1990, hanya 8 juta .

Walaupun banyak faktor mempengaruhi peningkatan jumlah kematian yang berkaitan menggunakan diet, laporan itu menekankan pentingnya 3 cadangan pemakanan yg sering diabaikan. Ia jua menekankan keperluan buat memotong 3 kategori kuliner yang kita makan terlalu kerap. Berikut adalah kesilapan diet terbesar yg membawa pada kematian di seluruh global.

Tidak makan kacang relatif
"Kekurangan terbesar pada pengambilan optimum dicermati buat kacang & biji benih ," dari kenyataan akhbar buat laporan baru itu. Secara umum, kami hanya mendapat 12% daripada kacang-kacangan & biji-bijian kami yang disyorkan, ucapnya.

Jadi berapa banyak yang perlu anda dapatkan? Bertujuan buat 21 gr sehari, dari kajian itu. (Pengambilan purata hanya kira-kira tiga gram setiap hari.)

Kacang adalah sumber protein, serat, lemak sihat & vitamin yg hebat. "Daripada makan makanan menggunakan lemak tepu yg nir sihat, cubalah menggantikan segelintir kacang atau satu sudu atau dua penyebaran kacang," klinik Mayo mengesyorkan.

BERKAITAN: Kacang Yang Terbaik & Terburuk buat Kesihatan Anda

Ketatkan susu
Di peringkat global, kami hanya memakan 16% daripada susu yang dicadangkan yg dicadangkan, menurut kajian yg baru. Jumlah harian yg disyorkan, pungkasnya, sudah ditetapkan dalam 435 gram.

Terdapat beberapa perdebatan tentang sama terdapat atau nir susu baik untuk anda dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Tetapi susu keseluruhan menciptakan kemunculan semula. Mengambil susu holistik & produk tenusu penuh lemak telah dikaitkan dengan risiko obesiti yang lebih rendah. Selain itu, susu holistik boleh membantu kanak-kanak menyerap vitamin D dengan lebih cekap. Kita mungkin nir perlu menyebut ini, tetapi susu pula dikaitkan menggunakan tulang yg lebih bertenaga.

Makan terlalu sedikit bijirin penuh
Kita nir cukup makan relatif bijirin sama ada. Pengambilan harian purata adalah 29 gram, tetapi kita sepatutnya menerima 125 gr sehari, kata kajian itu.

Faedah berpotensi buat memakan bijirin yang relatif merangkumi risiko menurunkan penyakit jantung, kesihatan pencernaan yg lebih baik, & donasi dengan pengurusan berat badan. Kawasan keprihatinan ini amat krusial bagi masyarakat Amerika untuk memberi perhatian. "Pengambilan bijirin yang rendah (pada bawah 125 gr sehari) adalah faktor risiko diet utama buat kematian dan penyakit di Amerika Syarikat," kata kenyataan akhbar itu.

Gosok makanan ini ke pada diet anda apabila anda boleh menaikkan jumlah bijirin yg anda makan: beras perang, barli, oat, roti gandum, pasta gandum dan popcorn.

Mengambil terlalu poly makanan asin, minuman cantik, dan daging yang diproses
Kami tahu anda mendengar mengenai kesan sampingan yang mengerikan daripada minum terlalu poly soda sepanjang masa, namun sekiranya anda terlupa: Soda boleh mengakibatkan kenaikan berat badan, diabetes, dan kerosakan gigi. Malangnya, diet soda pula tidak baik; beliau dikaitkan dengan peningkatan risiko strok , agresi jantung, demensia, &, secara berlawanan, berat badan. Terlalu poly natrium boleh menyebabkan tekanan darah tinggi, strok, & serangan jantung, dan daging yang diproses bisa menaikkan peluang anda menerima diabetes, penyakit jantung, dan beberapa jenis kanser.

Mudah-mudahan, mengetahui berapa banyak orang yang dibunuh oleh pilihan diet yg kurang baik setiap tahun-satu pada 5-akan membantu anda mengolah soda dan merebut beberapa kacang dalam kali seterusnya pada kedai runcit.