Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Keutamaan Susu Skim dan Susu, Mana yang Lebih Sehat?


Pertama, ayo kita pulang buat memahami bagaimana kita sampai pada sini. "Kembali pada tahun 1990-an lemak-phobic, nasihat arus perdana dari agensi kesihatan & profesional kesihatan adalah mengurangkan lemak sepanjang diet, termasuk lemak daripada produk tenusu misalnya susu," kentara Frances Largeman-Roth, RDN, ahli nutrisi & pengarang Makan dalam Warna .

Memandangkan lebih banyak orang memilih item misalnya yogurt bebas lemak atau rendah lemak, pengeluar mula mengepam produk mereka dengan gula dan ramuan tiruan buat membuahkan mereka rasa lebih baik. Keputusan? Kita boleh menghabiskan hampir satu hari gula pada satu sajian yogurt strawberi.

Susu skim dan bebas lemak, yogurt berperisa tidak sekadar tidak memuaskan dan, dalam hal yogurt tanpa lemak, seringkali kali penuh dengan gula tambahan, walaupun-mereka juga menafikan manfaat kesihatan tenusu penuh lemak, Largeman-Roth istilah.

"Paling mengejutkan, produk tenusu penuh lemak sebenarnya boleh membantu anda mengekalkan berat badan yg sihat," istilah Largeman-Roth. Beliau mengutip satu kajian yg mengikuti 18,000 perempuan   berumur pertengahan umur yang sihat selama hampir satu dekad dan mendapati bahawa mereka yg minum lebih banyak susu keseluruhan dan produk tenusu penuh lemak kurang berkemungkinan sebagai kelebihan berat badan atau obes berbanding perempuan   yg nir memakan apa-apa -fat tenusu. Satu kajian mini   yang diterbitkan pada Jurnal Nutrisi Klinikal Eropah pula mendapati bahawa penggunaan harian susu holistik semakin tinggi tahap kolesterol HDL (atau yg baik) peserta, sedangkan penggunaan susu skim harian nir.

"Kajian-kajian lain mendapati bahawa anak-anak yang minum susu keseluruhan memiliki kadar vitamin D lebih tinggi berbanding rakan sebaya mereka yang minum susu rendah lemak," kata Largeman-Roth. "Penyelidik berfikir lemak susu boleh membantu badan kanak-kanak menyerap vitamin D lebih cekap."

Berita baik? Masa sudah berubah. Banyak daripada kita kini   memahami bahawa tidak terdapat karena untuk takut lemak yang sihat . Tetapi, sesetengah kuliner yg sihat mungkin terbiasa dengan makan yogurt biasa, bukan lemak buat mengelakkan lemak tepu dan menambah sumber lemak mereka sendiri seperti kacang dan biji pada atas. Jika anda adalah sebahagian daripada kohort ini, anda masih boleh mempertimbangkan buat makan versi penuh lemak setiap sekarang dan kemudian.

"Kedua-duanya merupakan pilihan yang baik, tetapi produk tenusu susu organik memiliki kelebihan tambahan pada asid lemak omega-3 serta asid linoleik konjugasi, yang membantu mengekalkan berat badan yang sihat dan bisa membantu mengatasi diabetes tipe 2 ," Largeman-Roth.

Seperti mana-mana perpaduan makanan, mengatasi beliau dalam tenusu bukan idea yang baik. Jika anda bertolak ansur dengan tenusu menggunakan baik, adakan menggunakan 3 sajian setiap hari. Tidak niscaya apa yg kelihatan seperti itu? "Anda boleh memakai lapan gelas susu pada gandum semalaman anda, lalu memiliki yogurt sebagai snek selepas latihan dan lalu mengayuh pada 1.Lima auns cheddar yg berusia dalam petang nanti," istilah Largeman-Roth, sambil menambah bahawa "susu & susu lain produk merupakan sumber kalsium yg sangat baik & wanita memerlukan 1,000 miligram kalsium setiap hari. "

Sekiranya anda menghadapi kasus mencerna laktosa, gula secara semulajadi pada susu, pastikan anda menentukan produk tenusu tanpa laktosa (masih ada tan yg masih ada pada pasar raya hari ini). Juga baik buat mengetahui: "yogurt Yunani sangat rendah pada laktosa kerana cara itu dibuat, dan keju keras tidak mengandungi sebarang laktosa, jadi beliau boleh dimakan sang orang yang nir dapat mencernainya," istilah Largeman-Roth.

Produk tenusu penuh lemak tidak boleh sebagai pilihan terbaik buat orang yg mengikuti diet DASH buat merawat hipertensi. "Doktor anda atau ahli diet berdaftar boleh mengesyorkan agar anda menukar suis kepada produk tenusu rendah lemak pada diet DASH, yang dibungkus menggunakan buah-buahan, sayur-sayuran, & susu rendah lemak," istilah Largeman-Roth.