Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Makanan Karbohidrat yang Hilang Saat Diet

Sekiranya anda memerlukan penyegaran segera mengenai asas-asas diet ketogenik, inilah versi CliffsNotes: Makanan perubatan pertama kali muncul dalam tahun 1920-an sebagai rawatan buat pesakit menggunakan epilepsi tahan dadah. Hari-hari ini, pelan makan tinggi lemak, karbohidrat rendah diikuti terutamanya menjadi cara buat mengurangkan berat badan.

Makanan Keto terdiri daripada kira-kira 70% -80% lemak, kurang lebih 20% protein, dan karbohidrat sekitar lima%. Ini bermakna karbohidrat "baik" dan "buruk" dalam dasarnya merupakan had luar pada diet keto. "Buah-buahan, bijirin, kanji dan sayur-sayuran misalnya parsnips, kacang, lentil, pemanis, barangan bakar, juz, smoothie dan soda dipotong," kentara Carolyn Brown, RD, seseorang pakar nutrisi di Food Trainers pada New York City.

Mengehadkan pengambilan karbohidrat halus misalnya roti putih & barang yang dibakar bukanlah idea yang jelek. Namun menghadkan karbohidrat kompleks misalnya yang terdapat pada bijirin , butir-buahan, & sayur-sayuran boleh mengakibatkan anda kehilangan vitamin & mineral kritikal. Di bawah, lima kuliner kaya karbohidrat yang memberi manfaat kesihatan utama-namun tidak keto-friendly.

Wortel
"Mana-mana diet yang paling sinkron buat anda, sayuran harus benar-benar berada pada barisan hadapan dan membuat sekurang-kurangnya separuh plat anda," kata Brown. Selain daripada keupayaan mereka buat menurunkan risiko penyakit kronik, sayur-sayuran menaruh serat , fitonutrien, & pukal yg membantu kita menjadi kenyang.

Ambil wortel, sebagai model. Sebelas cawan wortel bayi (kira-kira enam) membicarakan 6 gram karbohidrat , kira-kira 10% daripada pengambilan karbohidrat harian anda yg diperuntukkan dalam diet keto, iaitu kurang lebih 50 gr sehari. Kandungan karbohidrat yang tinggi tinggi mungkin menyebabkan pemakan keto buat mengelakkan wortel misalnya wabak. Kerana siapa yang makan hanya enam wortel bayi dalam satu masa?

Sayuran terlalu cantik untuk keto juga dibungkus dengan beta karotena, prekursor antioksidan buat vitamin A, yang menggalakkan kesihatan mata dan kesihatan kulit dan krusial buat fungsi imun yg benar .

Oats
"Dengan betul kelawar, karbohidrat boleh menyebabkan gula darah rendah, energi rendah, keresahan, kelaparan, & keletihan," kata Brown. "Apabila orang memotong karbohidrat jangka panjang, kita dapati bahawa bila mereka menambah mereka kembali, mereka menerima semula seluruh berat yang hilang & kemudian beberapa." Selain itu, karbohidrat adalah lazat & kuliner dimaksudkan buat dinikmati, tambah Brown. "Lebih lanjut tentang menentukan yg benar  dan menyimpan kuantiti dalam cek."

Pemakan keto dinasihatkan buat mengehadkan pengambilan bijirin mereka dengan penuh seperti oat, yang menghidangkan 14 gr karbohidrat setiap separuh cawan, hampir satu pertiga daripada karbohidrat yg diperuntukkan selama satu hari.

Namun oat bukan karbohidrat kosong. Ruji sarapan pagi mengandungi serat larut yg krusial buat mengekalkan kesihatan jantung & menurunkan termin kolesterol (yg mungkin lebih penting apabila anda memuat makanan haiwan yang tinggi lemak tepu semasa makan keto). Oat juga mengandungi beberapa protein dan mineral krusial seperti besi, folat, & magnesium.

Pisang
Pengasih keto senang memikirkan buah-buahan menggunakan cara yg sama kebanyakan kita memikirkan gula-gula: menjadi merawat sekali-sekejap yg nir dimakan setiap hari. Walaupun butir-buahan rendah glisemik seperti beri dibenarkan pada pemakanan sederhana di ketogenik, butir-buahan yg jatuh lebih tinggi dalam indeks glisemik berada di out.

Pisang sederhana yg mengandungi 27 gr karbohidrat, maka, hampir pasti keto no-no. Walaupun benar bahawa pesakit kencing manis mungkin mahu mengelakkan buah berkanji, mengelakkan pisang hanya kerana mereka jatuh pada akhir yg lebih tinggi menurut spektrum karbohidrat nir perlu buat semua orang, terutamanya kerana mereka menyediakan kalium, vitamin B6, & serat. Pisang jua bertindak menjadi makanan prebiotics buat bakteria baik pada usus anda.

Lentil
Makan secawan & setengah lentil yg dimasak (yg mengandungi 60 gr karbohidrat) dan anda telah melebihi pengambilan karbohidrat keto anda pada hari itu. Itu tidak meninggalkan ruang untuk buah-buahan, sayuran, bijirin, atau tenusu di atas pinggan anda di mana-mana sajian lain. Oleh itu, tidak hairanlah bahawa pemakan keto menjauhkan diri berdasarkan denyutan .

Lentil jauh menurut musuh, walaupun. Hanya satu cawan lentil yang dimasak mengandungi lebih kurang 18 gram protein (sebanyak tiga telur) dan 15 gr serat; mineral misalnya tembaga, mangan, zink, dan fosforus; & tiada lemak tepu, menjadikannya sebuah tempat tinggal   pemakanan yg berasaskan flora.

Walau bagaimanapun, apabila anda menentukan buat mencuba diet ketogenik, menjadi strategik tentang apabila anda menghidangkan karbohidrat yg diperuntukkan. "Pertimbangkan buat makan pra-latihan karbohidrat anda , kerana mereka menaruh semangat energi cepat," istilah Brown.

Cashews
Pencinta nut hati-hati, cashews nir keto-friendly. Walaupun kebanyakan kita meletakkan kacang pada kategori lemak atau protein, mereka mengandungi karbohidrat, & jumlah dalam jenis tertentu boleh menambah jika mengikuti pelan makan ketogenik.