Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Makanan yang Bisa Dijadikan Diet Rendah Kolesterol

Penggantian gampang
Mahu memotong kolesterol tanpa memotong rasa? Kebanyakan orang takut bahawa "baik untuk kolesterol saya" bermakna makanan yg tidak gembira (dan nir lezat  ). Walau bagaimanapun, diet rendah kolesterol nir perlu menjadi seluruh dedak oat & tauhu.

Berikut adalah beberapa penggantian mudah yg boleh anda lakukan buat kuliner yg telah anda makan buat membantu memerangi kolesterol tanpa rasa sakit.

Taburkan walnut, lepas crouton

Karbohidrat boleh mengakibatkan tahap tinggi sejenis lipoprotein berkepadatan rendah (LDL), jua dikenali menjadi kolesterol jahat. Untuk salad yg lebih sihat, gantikan crouton karbohidrat anda dengan walnut, yg tinggi lemak tak tepu lemak - lemak yang baik yang boleh menurunkan LDL sembari meningkatkan HDL (aka kolesterol baik).

Sip anggur merah, bukan koktel

Penyelidikan mencadangkan bahawa pengambilan alkohol sederhana boleh membentuk sedikit peningkatan pada kolesterol HDL (kolesterol baik yg dipanggil). Namun itu tidak akan membuat anda lebih baik apabila anda melepaskan margaritas atau minuman adonan menggunakan jus butir, yang mengandungi karbohidrat. Beralih kepada wain merah; beliau memiliki kira-kira sepersepuluh karbohidrat daripada margarita, dan anda jua akan mendapat antioksidan misalnya flavonoid yg dipercayai menurunkan LDL & meningkatkan HDL. Memandangkan risiko alkohol, namun, Persatuan Jantung Amerika mengesyorkan bahawa anda menghadkan pengambilan harian anda kepada dua gelas (buat lelaki) atau satu gelas (buat perempuan  ).

Ya buat edamame & kacang, nir keju & keropok

Untuk snek yg menonjol, luncurkan keropok & keju, yg tinggi lemak jenuh tinggi-keliru satu penyebab primer di belakang kolesterol tinggi. Sebaliknya, masukkan beberapa butir badam, yg telah ditunjukkan buat menurunkan LDL, & edamame, kacang soya panaskan yg adalah selera makan lazat pada restoran Jepun. Edamame rendah lemak jenuh dan satu cawan mengandungi kira-kira 25 gr protein soya, yang dianggap secara aktif menurunkan LDL (walaupun buktinya bertentangan). Beli mereka beku, buang mereka ke pada air mendidih, & longkang selepas lima minit: Itu semua terdapat padanya.

Cuka & jus lemon berdegup berpakaian salad

Seperti yg diketahui sang seluruh orang sekarang, penyusutan salad pada berpakaian salad tinggi lemak misalnya rokok merokok semasa berjoging: Ia benar-benar mengalahkan tujuan. Alternatif rendah lemak misalnya gosok merah dan limau gedang kami adalah satu langkah ke arah yg betul, tetapi pilihan terbaik untuk menurunkan kolesterol adalah menggosok salad anda dengan cuka balsamic atau jus lemon.

Ditch mentega buat penyebaran marjerin

Satu sudu mentega mengandungi lebih daripada 7 gram lemak tepu-iaitu lebih daripada satu pertiga daripada nilai harian yg disyorkan. Ia pula mengandungi 10% daripada nilai harian anda untuk kolesterol diet, yg, walaupun tidak berbahaya misalnya yang pernah difikirkan, adalah keliru satu asal utama kolesterol tinggi (dan aterosklerosis ). Tukar mentega menggunakan penyebaran minyak sayur-sayuran misalnya Baki Pintar atau Olivio (yg jua mengandungi minyak zaitun); anda akan menggantikan lemak buruk dengan lemak yg baik. Dan bukannya memakai mentega untuk memasak kuali sembari memasak, cuba minyak zaitun atau cuka anggur putih.

Gunakan kalkun tanah, bukan daging lembu tanah

Daging merah adalah asal lemak tepu & kolesterol pemakanan - 2 asal utama kolesterol darah. Kura-kura tanah mengandungi separuh lemak tepu 85% daging lembu tanah liat, & beliau boleh digantikan dengan gampang buat daging lembu dalam kebanyakan resipi.

Ayam OK, kerang lebih baik

Walaupun mereka memiliki lemak tepu yg kurang daripada daging merah, ayam belanda dan ayam tidak sepenuhnya tanpa kolesterol. Salah satu strategi terbaik buat mengurangkan kolesterol melalui diet adalah makan lebih banyak ikan, yang sangat rendah lemak dan mengandungi asid lemak omega-3 yg sihat. Tukar hidangan ayam buat hidangan salmon (misalnya Citrus Glazed Citrus kami ), atau cuba Pan Roasted Scallops Dengan Sesame Sauce .

Quinoa adalah cara lain  yg lezat   buat beras

"Saya berminat, anda berminat, kami semua berminat menggunakan quinoa!" Orang menggunakan kolesterol tinggi akan menyanyikan lagu ini bila mereka menyedari manfaat quinoa (diklaim "KEEN-wah"), benih Amerika Selatan yg berfungsi menjadi kuliner lazat dan sihat buat beras atau couscous. Satu cawan quinoa yang dimasak memiliki karbohidrat 15% lebih sedikit & 60% protein lebih daripada jumlah beras yg boleh dibandingkan; ia pula mempunyai 25% lebih serat, yg boleh membantu menurunkan kolesterol darah.

Munch pada popcorn, bukan keripik tortilla

Cip Tortilla acapkali dipercaya sebagai cara lain  yang sihat kepada kentang goreng. Mereka pastinya lebih sihat, namun snek yang lebih baik merupakan popcorn buatan udara protesis sendiri, yg memiliki 80% lemak kurang tepu daripada cip tortilla & lebih daripada 2 kali serat. Untuk beberapa cadangan, lihat tayangan "lima Snek Sihat" kami .

Keluarkan krim masam yang berlemak, pilih yoghurt Yunani tanpa lemak

Sama terdapat dia dipakai sebagai hiasan atau dalam sos, krim masam menambah pukulan lemak tepu untuk makanan yang sihat. Untuk memotong lemak hiperbola itu tanpa mengorbankan rasa atau tekstur, menukar krim masam dengan yoghurt Yunani tanpa lemak-keliru satu kuliner paling sihat di global . Hanya tentang resipi yg memerlukan krim masam boleh dibuat menggunakan yogurt Yunani. Cuba Tuna kami Dengan Jalapeno Sour Cream .