Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Malware ShadowHammer Hanya Menyamar sebagai Pembaruan Keamanan

Sekarang, Asus mengatakan beliau memiliki penetapan dalam bentuk kemas sekarang keselamatan yang sebenarnya - yang boleh anda muat turun menggunakan indera perisian Kemas Kini Live.

Di samping itu, syarikat itu berkata dia memiliki indera "diagnostik keselamatan" yg ke 2 yang boleh anda pakai buat mengimbas untuk melihat apabila personal komputer  anda sudah terjejas. "[W] e menggalakkan pengguna yg masih prihatin buat menjalankannya sebagai langkah berjaga-jaga," membaca sebahagian daripada siaran pers syarikat , yang merangkumi pautan ke perisian.

Siaran akhbar syarikat itu terutamanya nir termasuk permintaan maaf, & beliau mendeskripsikan hack itu, menyatakan bahawa "Hanya sebilangan kecil formasi pengguna eksklusif yang didapati sudah disasarkan." Firma keselamatan CyberSecurity Kaspersky Lab sebelum ini menganggarkan bahawa malware itu mungkin telah diedarkan kepada sebesar 1 juta personal komputer , dan dipasang dalam beratus-ratus ribu mesin tersebut, yang nir terdengar misalnya jumlah kecil pada aku . Kedua-2 Kaspersky dan Symantec menyampaikan bahawa mereka mengenal niscaya malware itu dalam sekurang-kurangnya puluhan ribu kes.

Walau bagaimanapun, Asus mengungkapkan langkah itu diambil buat memastikan kuda trojan itu tidak akan berjalan lagi, termasuk "pelbagai prosedur pengesahan keselamatan buat mengelakkan manipulasi berniat dursila" & "prosedur penyulitan end-to-end yg dipertingkatkan."

Pada masa yg sama, kami jua sudah memperbaharui & mengukuhkan seni bersinar-sinar perisian pengguna berdasarkan pelayan kepada pengguna akhir buat mengelakkan serangan yang serupa berlaku pada masa akan tiba.