Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Manfaat Buah Alpukat Bagi Tubuh Kita

Alpukat adalah galat satu makanan yg paling kaya, enak, & memuaskan di planet ini. Tetapi sebagai pakar pemakanan , saya pula gembira melaporkan bahawa alpukat adalah superfood kuasa. Permata yg lazat ini - yg adalah buah-buahan secara teknikal, walaupun aku  mengkategorikannya sebagai lemak yg "baik" - dibungkus dengan anti-penuaan, antioksidan melawan penyakit, dan hampir 20 vitamin dan mineral yang berlainan.

Satu kajian keluar tahun ini mendapati bahawa pemakan alpukat tetap mempunyai pengambilan serat yang lebih tinggi, vitamin E dan K, magnesium dan kalium-relatif anggun! Saya makan alpukat di sekurang-kurangnya satu hidangan setiap hari, & aku  senang betapa serba boleh mereka memasak (lebih poly di bawah), namun terdapat jua lebih banyak informasi berkaitan kesihatan untuk dikongsi.

Semak 5 manfaat alpukat luar biasa ini.

Mereka menaikkan rasa kenyang
Makan lemak yg baik membantu buat melambatkan perut kosong, yg menjadikan anda lebih usang & menangguhkan kelaparan. Avocado, yang memberikan kira-kira 22 gr lemak setiap (kebanyakannya menjadi asid lemak tanpa monounsaturated lemak jantung atau MUFA), pastinya sesuai menggunakan rang undang-undang. Dalam satu kajian baru-baru ini, sukarelawan menilai perasaan kepuasan & selera sehabis makan dalam atau tanpa alpukat. Penambahan separuh daripada alpukat kepada makanan membentuk rangsangan yg ketara dalam keseronokan yang dilaporkan sendiri dan cita-cita berkurang buat makan sebagai akibatnya lima jam. Ini adalah salah  satu sebab saya kerap meraih guacamole menjadi salad dressing saya.

Mereka pinggang pinggang
Menurut kaji selidik baru-baru ini, masyarakat Amerika masih lemak-fobik, mungkin disebabkan oleh tanggapan bahawa makan lemak membuat anda gemuk. Namun sebenarnya merupakan makan jenis lemak yang benar  sebenarnya merupakan strategi penurunan berat badan yg bijak. Selain melegakan kenyang, lemak berasaskan tumbuhan seperti alpukat menyediakan antioksidan & memerangi keradangan, yg kedua-duanya dikaitkan menggunakan pengurusan berat badan. Itulah sebabnya mengapa penyelidikan yang terbaru mendedahkan bahawa pemakan alpukat permanen berat kurang dan memiliki pinggang yang lebih kecil , walaupun tanpa makan lebih sedikit kalori.

Mereka melindungi ticker anda
MUFAs pada alpukat sudah ditunjukkan buat mengurangkan "buruk" kolesterol LDL, dan sebagai akibatnya "baik" ?? Tahap HDL - kesan whammy berganda yg membantu mengurangkan risiko penyakit jantung, pembunuh # 1 kedua-dua lelaki & perempuan  . Kajian UCLA yang terbaru juga menampakkan beberapa kesan perlindungan jantung yg luar biasa terhadap penggunaan alpukat: Berbanding dengan makan burger tanpa alpukat, penambahan separuh daripada Hass membendung pengeluaran sebatian yang menyumbang kepada keradangan, aliran darah yang lebih baik, dan tidak mempertinggi trigliserida (lemak darah) melampaui jumlah yang dibangkitkan oleh burger sahaja. Avocados pula merupakan sumber kalium, nutrien yg membantu mengurangkan tekanan darah menggunakan bertindak menjadi diuretik semulajadi buat menyapu natrium dan cairan yg berlebihan keluar menurut badan, yg melegakan tekanan dalam jantung & arteri (bonus: ini jua bermakna alpukat merupakan semulajadi de-bloater!).

Mereka penggalak nutrien
Menikmati alpukat dalam waktu makan boleh membantu tubuh anda menyerap lebih poly antioksidan daripada kuliner sihat yang lain. Dalam satu kajian Ohio State, bila lelaki & perempuan   memakan salad & salsa menggunakan dua.Lima sudu alpukat, mereka menyerap lebih menurut 8 kali lebih banyak alpha-karoten & 13 kali lebih beta-karoten-phytonutrients yang dikenali buat melawan kanser dan penyakit jantung. Satu lagi kajian baru-baru ini mendapati bahawa pasangan alpukat menggunakan sos tomato & wortel menaikkan penyerapan vitamin A sayur-sayuran , nutrien penting yg diharapkan buat kulit yg sihat, penglihatan, dan imuniti.

Mereka bukan hanya buat hidangan yang lazat
Saya suka  guacamole, namun salah  satu kasus kegemaran aku  tentang alpukat artinya terdapat poly cara lain  buat menikmatinya, termasuk pada sajian manis. Saya tak jarang mencambuk alpukat menjadi smoothie buah , tambahnya kepada taco butir (ya, butir!), Cambuk ke pada puding chocolaty, dan tukar menggunakan mentega semasa membakar. Hanya berdagang setiap sendok makan mentega pada resipi seperti brownies & cupcakes buat 1/2 sudu alpukat. Swap ini mengurangkan kalori, menaikkan kualiti pemakanan anda, & masih menyediakan tekstur berkrim yg akan mengembangkan anda berasa puas. Cuba, dan hantarkan gambar kreasi awak yang sihat!