Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Manfaat Buah Blackberry untuk Kesehatan Tubuh

Blackberry merupakan karakteristik spesial  trend panas. Sepanjang bulan yang lebih panas, anda boleh menemui bushel di pasar petani. Tetapi beri seluruh-bintang ini  boleh (dan wajib  !) Dapat dinikmati sepanjang tahun-hanya mencari mereka di lorong pembeku kedai runcit anda. Tubuh anda akan berterima kasih kepada anda, kerana nilai pemakanan beri hitam sangat menarik. Berikut merupakan lima manfaat kesihatan yang boleh anda harapkan, ditambah beberapa cara gampang buat memasukkan blackberry-segar dan beku-ke dalam diet anda.

Blackberry merupakan serat yg tinggi
Satu cawan buah segar (atau 1¼ cawan beku) menyediakan kira-kira 60 kalori, bersama-sama menggunakan hampir 8 gram serat . Itulah kira-kira satu pertiga daripada jumlah serat yg anda harus berhasrat buat makan pada sehari. Segala serat yang akan membantu menaikkan rasa kenyang, mengurangkan kolesterol, menyokong penurunan berat badan, dan mengawal kadar gula darah dan insulin (lebih banyak pada bawah). Ia pula akan mempertinggi kesihatan pencernaan anda: Blackberry merupakan prebiotik , yg bermaksud beliau memberi makan bakteria mesra di usus anda yg sudah terikat pada imuniti, mood, & kesan anti-radang.

Mereka jua kaya menggunakan vitamin C
Anda akan menerima separuh daripada target harian yg disyorkan untuk vitamin C pada secangkir hitam mentah. Selain menyokong imuniti dan kulit yang sihat, antioksidan kuat ini diperlukan untuk pembaikan DNA, dan pengeluaran kolagen dan serotonin (neurotransmitter yg membantu menggalakkan kebahagiaan & tidur).

Blackberry menyokong kesihatan tulang
Bahagian satu cawan daripada blackberry mentah membungkus sekitar satu pertiga daripada pertanda harian buat vitamin K, yg membantu darah membeku, dan krusial buat tulang anda. Vitamin K diharapkan untuk pembentukan tulang, dan beberapa kajian menampakan bahawa kekurangan dikaitkan menggunakan peningkatan risiko fraktur & osteoporosis . Para mangan pada butir beri hitam (anda akan mendapat separuh setiap hari yang diberi nasihat pada satu cawan) pula menyokong kesihatan tulang, serta pengeluaran kolagen untuk kulit dan sendi yang sihat.

Mereka membantu mengawal gula darah
Blackberry berpangkat rendah dalam indeks glisemik dalam 25. (Kedudukan tinggi merupakan 55 atau lebih tinggi). Mereka pula adalah keliru satu buah gula yang paling rendah, menggunakan hanya 7 gr setiap cawan segar (berbanding dengan 16 gr dalam secangkir potongan nanas segar ). Kandungan gula rendah yg digabungkan dengan kandungan serat yang tinggi menjadikannya pilihan yg sangat baik buat mengawal gula darah & tahap insulin.

Dan juga melindungi otak anda
Antioksidan pada butir beri, termasuk butir beri hitam, telah terbukti membantu mengurangkan keradangan otak, & mengubah cara neuron berkomunikasi. Hasil ini membantu menangkis kehilangan ingatan berkaitan umur, melindungi koordinasi motor, & menangkis kemerosotan kognitif.

Bagaimana buat makan lebih banyak butir beri hitam
Anda boleh menambah blackberry segar buat apa-apa dari oat atau oat semalaman buat yogurt, salad taman, dan hidangan sebelah bijirin. Mereka jua menciptakan topping yummy buat pencuci mulut, seperti puding alpukat coklat . Anda boleh menambah sedikit butir beri buat meminum air, atau memecahkannya menggunakan sedikit akar halia segar & madu untuk menciptakan sos mudah.

Mendapat beg butir beri beku? Anda boleh mencambuk mereka sebagai smoothies, tentu saja, atau mencairkan & menggunakannya kerana anda akan memakai buah segar. Untuk pencuci ekspresi yang cepat dan lazat, tumis bawang putih beku dalam kuali sos di atas barah yg rendah, beserta menggunakan sedikit halia parut segar dan sirap maple. Teratas butir beri hangat menggunakan runtuhan yg dibuat berdasarkan rol yg digulung dicampur menggunakan mentega badam dan kayu anggun tanah.