Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Tekhnologi Rekaman Speaker Cerdas Diuji Oleh Manusia

Ketiga syarikat menyampaikan rakaman bunyi kadang-kala dikaji buat menaikkan pengiktirafan ucapan. Tetapi reaksi pada artikel Bloomberg menunjukkan ramai pelanggan tidak menyedari bahawa insan mungkin mendengar. Tapak informasi itu mengungkapkan ia telah bercakap menggunakan tujuh orang yg meninjau audio menurut penceramah pintar Amazon Echo dan perkhidmatan Alexa.

Penilai umumnya menyalin dan menyuarakan klip bunyi buat membantu memperbaiki sistem pengiktirafan ucapan Amazon. Rakaman bunyi Amazon dikaitkan menggunakan nombor akaun, nama pertama pelanggan dan nombor siri peranti Echo yg digunakan. Beberapa pengulas memberitahu Bloomberg bahawa mereka berkongsi klip bunyi lucu antara satu sama lain dalam bilik sembang dalaman.

Mereka jua menyifatkan pendengaran klip telinga misalnya serangan seksual yang berpotensi. Walau bagaimanapun, mereka diberitahu sang rakan sekerja bahawa bukan kerja Amazon buat campur tangan.

Apa yg dikatakan oleh Amazon?

Terma dan kondisi buat perkhidmatan Amazon Amazon menyatakan bahawa rakaman bunyi digunakan buat "menjawab soalan anda, memenuhi permintaan anda, & meningkatkan pengalaman & perkhidmatan kami". Pengulas manusia tidak dinyatakan menggunakan kentara.

Dalam satu kenyataan, Amazon berkata dia mengambil berfokus dan privasi dengan berfokus dan hanya memberi penjelasan "sampel fitnah bunyi Alexa yang sangat mini  ".

"Maklumat ini membantu kami melatih pengiktirafan ucapan dan sistem pemahaman bahasa semulajadi, jadi Alexa bisa memahami menggunakan lebih baik permintaan anda, & memastikan perkhidmatan berfungsi dengan baik buat semua orang," katanya pada satu fenomena.

"Kami memiliki perlindungan teknikal & operasi yang ketat, & memiliki dasar toleransi sifar buat penyalahgunaan sistem kami. Pekerja tidak memiliki akses langsung pada maklumat yg bisa mengenal pasti orang atau akaun sebagai sebahagian daripada aliran kerja ini."

Bagaimana dengan Apple & Siri?

Apple juga mempunyai pengulas manusia yg memastikan pembantu suaranya Siri menafsirkan permintaan dengan betul.

Siri merakam arahan bunyi yg diberikan melalui pembesar suara pintar iPhone dan HomePod.

Menurut dasar keselamatan Apple , rakaman bunyi kurang mendapat maklumat peribadi & dikaitkan dengan nombor ID rawak, yang diset semula setiap kali Siri dimatikan. Sebarang rakaman suara yg disimpan selepas enam bulan disimpan tanpa nombor ID rawak. Pengulas manusia nir pernah mendapat maklumat peribadi atau ID secara rawak.

Bagaimana menggunakan Google dan Penolong?

Google menyampaikan pengulas manusia boleh mendengar klip audio daripada Penolongnya, yang tertanam di kebanyakan telefon Android & penceramah Rumah. Ia mengatakan klip nir dikaitkan menggunakan maklumat peribadi & syarikat itu pula menyimpang audio untuk menyembunyikan bunyi pelanggan.

Adakah penceramah pandai  merekodkan seluruh perbualan aku ?

Ketakutan beserta adalah penceramah pandai  secara rahsia merakam seluruh yang dikatakan pada rumah. Walaupun penceramah pandai  secara teknikal sentiasa "mendengar", mereka umumnya nir "mendengar" perbualan anda. Semua pembantu tempat tinggal   primer merekod dan menganalisis rabat pendek audio secara dalaman, buat mengesan perkataan bangun misalnya "Alexa", "Ok Google" atau "Hey Siri".

Jika perkataan bangun nir didengar, audio dibuang.

Tetapi apabila perkataan bangun dikesan, audio disimpan dan rakaman terus supaya permintaan pelanggan bisa dihantar ke perkhidmatan sosialisasi bunyi.

Adalah mudah buat mengesan jika penceramah terus menghantar semua perbualan pulang ke pelayan jauh buat analisis, & penyelidik keselamatan nir menemui bukti buat mencadangkan hal ini berlaku.

Bolehkah aku  menghentikan pengulas manusia mendengar klip suara aku ?
Tetapan privasi Amazon Amazon nir membenarkan anda memilih berdasarkan rakaman suara atau ulasan insan, tetapi anda boleh menghentikan rakaman anda buat "membantu membangunkan karakteristik baharu". Anda juga boleh mendengar & memadam rakaman bunyi terdahulu.

Google membolehkan anda mendengar & memadam rakaman suara pada halaman Aktiviti Saya . Anda jua boleh mematikan "penjejakan sejarah web dan aplikas" & "aktiviti bunyi dan audio", yg mana Google Penolong mengecilkan anda buat menghidupkan.

Apple nir membiarkan anda mendengar pulang rakaman Siri. Its portal privasi , yang membolehkan anda memuat turun salinan data peribadi anda, kata beliau tidak boleh memberikan maklumat "yg nir bisa dikenal pasti atau dikaitkan menggunakan Apple ID anda".

Untuk memadam rakaman bunyi yang dibuat sang Siri dalam peranti iOS, pergi ke hidangan Siri & Cari pada Tetapan dan tukar Siri. Kemudian pergi ke hidangan Papan Kekunci (terdapat pada bahagian Umum) & matikan Dictation.