Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Teknologi Satelite yang Digunakan untuk Melindungi Ikan Paus yang Akan Punah

Kajian semula bukti memperlihatkan jerung terancam dapat dilindungi dari ancaman misalnya memancing haram, memakai teknologi. Paus, kura-kura dan burung sudah dimonitor berdasarkan ruang angkasa, menaikkan harapan bahawa teknik ini boleh digunakan dalam pemuliharaan spesies lain.

Banyak jerung berada di ambang kepupusan. Populasi jerung, sinar dan kasut (elasmobranch) telah menurun secara mendadak dalam tempoh 50 tahun yang lalu.

"Teknologi baru seperti ini akan menjadi sangat penting buat pemuliharaan jerung," kata Michael Williamson dari Persatuan Zoologi London (ZSL) dan King's College, London.

Model prediktif menurut analisis data yg akbar akan sebagai masa depan dalam pemuliharaan marin, kata Maria Jose Cornax dari amal pelestarian samudera , Oceana, yg nir terlibat dalam kajian ini.

"Keadaan semasa pada mana penangkapan ikan secara haram ditangani secara kes demi kes tidak boleh dibeli buat ke 2-dua kerajaan dan persekitaran bahari," ucapnya.

"Teknologi, ketelusan dan analisis data besar  boleh menjadi penyelesaian, membantu kami dalam mencegah kerosakan sebelum beliau berlaku."

Kenapa memantau jerung berdasarkan angkasa?

Satelit-satelit yg melintasi global boleh menganalisis faktor-faktor misalnya suhu bahari & saliniti, yg mensugesti pergerakan jerung pada semua samudera  global.

Perlombongan data sedemikian akan membolehkan jerung dilindungi menggunakan lebih baik. Sebagai model, bot patrol boleh diarahkan ke tempat di mana jerung mungkin berisiko memancing secara haram. Imej satelit juga digunakan pada pemuliharaan untuk mengesan saiz populasi - contohnya dengan paus dan penguin.

"Tidak ada karena yang kita tidak dapat dijangkakan akan dipindahkan ke elasmobranchs, terutamanya yg akbar, yang mungkin meluangkan masa pada permukaan, misalnya jerung paus atau jerung basking atau sinar manta," istilah Michael Williamson.

Bagaimanakah maklumat ini membantu pada pemuliharaan?

Data menurut satelit yg digabungkan dengan maklumat lain daripada penandaan ikan jerung elektronik boleh dipakai dalam masa depan buat memancing ikan secara haram. Satu kajian mengesan terumbu kelabu & jerung silvertip pada daerah terlindung di Wilayah Lautan Hindi British, buat melihat bagaimana mereka berkiprah pada sekeliling lautan.

Label tersebut boleh digunakan dalam masa hadapan buat memantau jerung secara langsung berdasarkan ruang angkasa, yang membolehkan pengesanan memancing haram.

Mengapa kita memerlukan jerung?

Jerung berada di bahagian atas rantaian makanan, yang menjadikan mereka penting buat kesihatan samudera . Memancing - disasarkan dan nir disengajakan - merupakan menyalahkan penurunan mendadak di poly populasi, termasuk kehilangan daerah asal dampak pembangunan pantai, kemusnahan hutan bakau, pencemaran air dan perangkap.