Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Tidur 9 Jam Lebih Menyehatkan

Tidur krusial, anda tahu itu. Mengelak pada tidur bermakna anda memikat semua jenis masalah kesihatan pada bawah garis, dari penyakit jantung sebagai obesiti kepada diabetes. Tetapi, ini tidak menghalang poly daripada kita melakukannya: Lebih daripada satu pertiga orang dewasa mendapat kurang daripada tujuh jam tidur malam , dari CDC.

Tetapi bagaimana dengan kebalikannya persamaan? Pakar umumnya mengesyorkan agar orang dewasa menerima tidur selama tujuh hingga sembilan jam setiap malam - adakah mungkin buat tidur terlalu poly? Kurang diketahui tentang topik ini, tetapi ternyata bahawa oversleeping juga buruk.

Kajian telah dikaitkan menggunakan kasus kesihatan yg banyak, termasuk risiko kematian yg lebih tinggi berdasarkan sebarang sebab. Dalam satu meta-analisis akbar yang diterbitkan tahun lepas pada Jurnal Persatuan Jantung Amerika , risiko itu ditunjukkan semakin tinggi menggunakan setiap jam tambahan tidur : Tidur sembilan jam dikaitkan menggunakan peningkatan risiko 14% tewas, 10 jam menggunakan 30 % risiko lebih tinggi, dan 11 jam dengan risiko 47% lebih tinggi. Risiko kematian akibat penyakit jantung & strok pula meningkat dengan masa tidur yg lebih lama  .

"Dalam gaya hayati moden, orang mempunyai kecenderungan buat sengaja menyekat tidur kerana waktu kerja, menjaga tugas buat pakar famili, hobi, & aktiviti-aktiviti lain," Chun Shing Kwok, MBBS, penulis utama kajian itu, memberitahu Kesihatan . "Bukti kami menunjukkan bahawa tidur lebih daripada disyorkan mungkin lebih berbahaya daripada tidur kurang."

Penyelidikan lain memberitahuakn bahawa norma tidur lebih daripada tujuh jam malam dikaitkan menggunakan peningkatan risiko kencing manis. Satu lagi kajian mendapati bahawa "tempoh tidur yg melampau" (dan tidak cukup tidur) dikaitkan dengan termin protein C-reaktif yang lebih tinggi , penanda risiko penyakit kardiovaskular.

Tiada kajian ini menerangkan bahawa tidur lebih lama   sebenarnya mengakibatkan masalah kesihatan atau kematian. "Kami hanya memperlihatkan persatuan," istilah Dr Kwok, yang merupakan pensyarah klinikal pada kardiologi dan pendaftar pakar pada kardiologi di Universiti Keele dan Royal Stoke University Hospital di UK.

Apa-apa idea mengenai mengapa persatuan ini wujud hanya meneka sekarang. "Tidur lebih lama   mungkin merupakan petunjuk buat penyakit yg mendasari, seperti keadaan yg sudah wujud sebelum ini yang tidak dikesan misalnya kegagalan jantung , anemia, hipotiroidisme, atau apnea tidur yg menghalang," istilah Dr Kwok.

Dalam erti istilah lain, ad interim kurang tidur mungkin sahih-benar membawa pada perkara kesihatan, terlalu banyak tidur lebih cenderung menjadi penunjuk yg ada sesuatu yg galat. "Persatuan itu nir bermakna kaitan," tambah Robert W. Greene, MD, PhD, seseorang profesor di jabatan psikiatri dan neurosains di Pusat Perubatan Southwestern Texas pada Dallas. "Hakikat bahawa anda sedang tidur terlalu banyak mungkin tidak menimbulkan sebarang perkara namun boleh memberitahuakn bahawa sesuatu yang jelek berlaku."

Perlu diingat bahawa keperluan tidur individu berbeza-beza; anda mungkin menerima lebih daripada sembilan jam & sebagai baik-baik saja. Apabila anda terbiasa tidur 10 jam malam dan telah menangkap banyak zz selama bertahun-tahun, itu mungkin tidak perlu dibimbangkan.

Dan jangan menekankan pada satu pagi Ahad yang malas . "Cari perubahan yg agak teruk," kata Dr Greene. "apabila anda pernah menjadi tidur selama tujuh jam maka tiba-datang anda tidur lebih poly, yang boleh dikatakan."

Sekiranya anda berfikir terlalu cepat boleh sebagai petunjuk bahawa sesuatu yang lain adalah salah  dengan kesihatan anda, perkara terbaik yg boleh anda lakukan merupakan pergi ke doktor. Memikirkannya-dan mendapatkannya dirawat-boleh membantu anda memulakan log masuk yg lebih sihat.

Para doktor & pesakit harus mempertimbangkan untuk memberi perhatian pada berapa poly mereka tidur sebagai tanda-tanda kesihatan yg jelek," istilah Dr Kwok. "Dokter harus mempertimbangkan buat menyaring kasus yg berkaitan menggunakan tidur pada negosiasi ... Kerana masih ada penyakit yang kentara yg berkaitan dengan keletihan yg mungkin menyebabkan peningkatan ketika tidur.