Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Akhirnya SpaceX Menunda Peluncuran Satelitnya

Pelancaran SpaceX sudah digilap sekali kerana cuaca tidak baik ditangguhkan sekali lagi hampir 24 jam kemudian dalam hari Khamis, kali ini buat "kira-kira seminggu," buat mengemas kini   perisian satelit & " , "Kata syarikat roket Elon Musk.

Misi yg ditangguhkan direka untuk membawa ke orbit bumi yg kurang daripada 60 satelit awal untuk perkhidmatan Internet global Starlink baru Musk, bisnis yang bertujuan untuk menjana wang tunai buat keseluruhan harapan penjelajahan ruang pengusaha milioner.

Roket Falcon 9 & kargo satelitnya dalam awalnya ditetapkan buat meletup dari Stesen Tentera Udara Cape Canaveral di Florida pada malam Rabu, tetapi penerbangan itu ditangguhkan sang Space X, memetik angin berlebihan di atas tapak pelancaran.

Pelancaran itu dijadualkan semula Khamis malam, & SpaceX berkata pada mesej Twitter tengah hari bahawa "Starlink & Falcon 9 kelihatan baik" dan bahawa "angin lebih baik buat pelancaran malam ini." Beberapa jam lalu, syarikat itu menulis tweet bahawa misi itu ditangguhkan.

"Berdiri buat mengemas sekarang perisian satelit & menyemak semula semuanya lagi," kata syarikat itu. "Sentiasa mahu melakukan segala yang kita boleh pada lapangan buat memaksimumkan kejayaan misi. Pelancaran seterusnya peluang dalam masa seminggu. "

Tiada penerangan lanjut diberikan kepada wartawan di Cape.