Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Facebook Telah Memusnahkan 3 Miliar Profil Palsu

Dalam tempoh enam bulan , Facebook mengeluarkan lebih daripada tiga bilion akaun palsu - lebih daripada sebelumnya.

Lebih daripada tujuh juta jawatan "kebencian ucapan" dikeluarkan, pula rekod tinggi.

Buat pertama kalinya, Facebook jua melaporkan berapa banyak jawatan yg dipadam telah dirayu, & berapa banyak yg disiarkan semula pada talian selepas semakan.

Dalam satu panggilan menggunakan pemberita pada hari Khamis, kepala eksekutif Mark Zuckerberg menyerang semula pelbagai panggilan buat memecah Facebook, dengan alasan saiznya memungkinkan buat mempertahankan terhadap kasus rangkaian.

"Saya nir fikir bahawa penyelesaian buat memecahkan syarikat akan menangani [masalah]," ucapnya.

"Kejayaan syarikat itu telah membolehkan kami membiayai bisnis ini pada termin yg besar . Saya fikir jumlah belanjawan kami yang menjurus ke arah sistem keselamatan kami ... Saya percaya lebih akbar daripada pendapatan Twitter pada tahun ini."

Akaun palsu
Facebook menyampaikan kenaikan jumlah akaun palsu yg dipadam adalah kerana "pelakon dursila" memakai kaedah automatik buat membuat sejumlah besar  mereka.

Namun beliau mengungkapkan beliau melihat & membuang majoriti mereka pada masa beberapa minit, sebelum mereka mempunyai peluang buat "membahayakan".

Rangkaian sosial sekarang akan melaporkan berapa poly jawatan yang dimuntahkan buat menjual "barang terkawal" seperti dadah & senjata api.
Ia mengungkapkan ia merogoh tindakan terhadap lebih daripada satu juta jawatan yang menjual senjata dalam tempoh enam bulan yg diliputi oleh laporan itu.

Kelaziman
Bagi sesetengah jenis kandungan, misalnya imejan penderaan seks kanak-kanak, keganasan dan propaganda pengganas, laporan menganggarkan seberapa sering kandungan tadi sebenarnya dipandang oleh orang di Facebook.

Laporan itu menyampaikan bahawa daripada setiap 10,000 keping kandungan yang ditinjau di Facebook:

kira-kira 14 pandangan adalah kebogelan
25 gambaran merupakan keganasan atau kandungan grafik
kurang daripada 3 pandangan adalah imaginasi penyalahgunaan kanak-kanak atau propaganda pengganas
Secara holistik, kira-kira 5% daripada pengguna aktif bulanan pada Facebook adalah akaun palsu.

Rayuan
Buat pertama kalinya, laporan itu mendedahkan bahawa antara Januari dan Mac 2019 lebih daripada satu juta rayuan dibentuk selepas jawatan dihapuskan buat "ucapan benci".

Kira-kira 150,000 jawatan yang didapati tidak melanggar dasar ucapan kebencian telah dipulihkan pada tempoh itu.