Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Mengatasi Tekanan Diabetes dan Burnout: Apa Yang Perlu Tahu

Semoga Bulan Kesihatan Mental Nasional , yang benar-sahih boleh menyerang tempat tinggal   buat berjuta-juta orang yang hayati menggunakan diabetes, yang harus bekerja keras dalam kesihatan mereka setiap hari bersama-sama dengan seluruh tekanan 'biasa'. Ya, perjuangan itu nyata & semuanya sangat biasa bagi diabetes yang digabungkan dengan kasus pembakaran, kemurungan & masalah kesihatan mental yang lain.

Perlu diketahui bahawa beliau biasa memerlukan bantuan. Normal buat merasa letih, bosan, terharu, atau di akhir kecerdasan anda.

Tetapi anda mungkin tertanya-tanya bagaimana membezakan antara kecederaan, kesusahan, & kemurungan klinikal yang benar, misalnya. Atau anda mungkin nir memahami di mana buat menghidupkan sokongan khusus.

Kami berbincang dengan beberapa individu dan organisasi yg memiliki sumber yg dapat membantu, termasuk penilaian diri & petua dan alat yang amanah ​​buat menangani perkara kesihatan mental semasa berada di atas kesihatan fizikal anda. Sumber-sumber ini direka buat ke 2-dua orang yang hidup dengan diabetes & keluarga mereka, rakan-rakan, & rangkaian sokongan.

Diabetes & Depresi: Mengenali Pautan

Adalah krusial buat mengetahui bahawa beban kesihatan emosi & mental diabetes akhirnya mendapat pengiktirafan yang mereka layak menurut pertubuhan-pertubuhan kebangsaan yg akbar. Pada April 2018, Persatuan Diabetes Amerika (ADA) berafiliasi dengan Persatuan Psikologi Amerika buat ke 2-2 pembekal kesihatan mental kereta api, & melancarkan direktori pembekal pada talian untuk membolehkan pesakit mencari profesional penjagaan kesihatan yg berpengalaman dengan sisi psikososial penjagaan diabetes.

JDRF juga telah membina rangkaian penyelidik dan profesional kesihatan mental, & yang terbaru melancarkan portal holistik buat membantu pesakit diabetes jenis 1 mencari sokongan satu-satu yang mereka perlukan.

Bagi Bulan Kesihatan Mental, mereka nir lama   lagi akan menambah satu set sumber baru pada menangani kesusahan diabetes & membina daya tahan - termasuk siri video membincangkan topik kesihatan mental yang sensitif dengan cara yg terbuka dan terbuka.
Tidak apa-apa," istilah Pengarah Misi Kebangsaan JDRF Dr. Nicole Johnson , bekas Miss America yg tinggal beserta T1D sendiri dan sedang mengarahkan usaha kesihatan mental ini. "Kita seluruh mengalami kesusahan, & kita semua berus menggunakan luka bakar pada satu saat. Ada cara untuk membina kekuatan kita. Ketika kita bercakap tentang masalah-perkara yang membantu kita bergerak maju, dan mungkin mencari positif dalam keadaan negatif, atau mencari asa, buat mencari tujuan, itu merupakan cara kita menarik diri menurut keadaan terbakar dan tekanan. "

Menentukan Kemurungan & Masalah
Terdapat perbezaan yg besar  antara stress, terbakar, dan tertekan secara klinikal, istilah Dr Bill Polonsky, pengasas Institut Diabetes Perilaku dan seseorang pakar terkenal di daerah ini.

Tekanan merupakan apa yg kita semua hidup dengan setiap hari. Terdapat banyak perkara yang menyebabkan kita tertekan. Ada yg berkaitan menggunakan diabetes, & terdapat yang nir. Banyak kali diabetes menciptakan tekanan normal ini lebih stres atau mencabar.

Kesusahan diabetes , menurut Polonsky dan lain-lain, ditakrifkan sebagai pelbagai tindak balas emosi terhadap keadaan kesihatan diabetes eksklusif. Gejala-tanda-tanda berbeza-beza, namun termasuk: diliputi oleh beban menguruskan penyakit kronik, takut atau bimbang mengenai komplikasi diabetes dan perkembangan penyakit, merasa dikalahkan & tidak digalakkan bila target glikemik atau konduite (sama ada realistik atau tidak) nir terkesan walaupun usaha terbaik.

Kemurungan adalah keadaan perubatan yang didiagnosis atau didiagnosis.

Kemurungan & kesusahan merupakan berbeza. Polonsky mengatakan bahawa ramai orang mengalami kedua-2 serentak, namun kasus kencing anggun ini lebih berkaitan dengan pengurusan diri dan output glisemik daripada kemurungan.
Walaupun gejala kencing cantik berkongsi simptom yang sama dengan kemurungan, ia tidak memenuhi kriteria perubatan buat gangguan kemurungan primer (aka kemurungan klinikal) & nir mungkin bertindak balas terhadap ubat-ubatan yg direka buat memerangi kemurungan.

Sudah tentu, apabila segala-galanya hanya terasa dahsyat & hangat, label cepat boleh menjadi nir bermakna, istilah Polonsky. Menggunakan label dalam kes itu boleh menjadi pemahaman yang nir memberdayakan, dan lebih cenderung mengakibatkan masalah lebih jelek daripada yg lebih baik.
Refleksi diri & Pemeriksaan

JDRF's Johnson mengungkapkan bahawa langkah pertama yg kritis merupakan mampu dan bersedia untuk jujur ​​melihat sendiri.


Nicole Johnson, JDRF
"Bolehkah anda bertanya kepada diri sendiri, 'Bagaimana perasaan aku ? Adakah aku  mengalami hari yg lebih menyedihkan daripada aku  mengalami hari-hari bahagia? "'Katanya." Apabila kita menilai & melihat diri kita, kita bersedia buat mengambil tindakan, & itulah perbualan dengan penyedia penjagaan kesihatan anda atau seseorang yang selamat buat anda . "

Untuk membantu orang mengukur pada mana mereka berdiri, ADA mengesyorkan pemeriksaan buat ke 2-dua kencing cantik kesusahan dan kemurungan sebagai sebahagian daripada penjagaan keseluruhan buat seluruh individu menggunakan diabetes. Masalahnya merupakan bahawa evaluasi diagnostik ini umumnya dilakukan sang penyedia kesihatan mental, & ramai orang tidak diserang di sana - pastinya bukan buat pemeriksaan awal.   

Selain itu, beliau juga mungkin sukar buat dibicarakan tentang bagaimana kami bergelut, walaupun menggunakan pembekal perubatan atau pasukan penjagaan diabetes kami. Sukar buat dibuka dan terdedah. Walaupun krusial buat mencari sokongan yang bersesuaian (lebih banyak pada kemudian) kini   terdapat sejumlah sumber penyaringan yang gampang diakses menurut keselesaan, keselamatan, & privasi tempat tinggal   sendiri (atau ruang peribadi yg lain). 

Alat yg paling banyak digunakan buat menilai kencing cantik merupakan perkara Masalah Masalah Diabetes Diabetik (PAID) yg bisa dimuat turun , Skala Penyakit Diabetes (DDS) , dan T1-DDS pada talian , skala kesulitan diabetes khusus buat mengetik 1.

Apabila anda melengkapkan T1-DDS di halaman web, respons dijaringkan secara automatik, dan anda menerima maklum balas visual yang bermanfaat. Alat ini berbeza dari yg lain kerana dia memberi tumpuan kepada bidang-bidang berikut yg khusus dikenal niscaya dengan pesakit T1D:

Ketidak-kekuasaan (keputusasaan tentang penyakit)
Persepsi sosial negatif (kebimbangan tentang penghakiman negatif orang lain)
Kesakitan doktor (kekecewaan menggunakan penyedia penjagaan kesihatan)
Kesejahteraan famili / keluarga (tumpuan yang berlebihan terhadap penyakit ini sang rakan & keluarga)

Kesusahan hipoglisemia (kebimbangan mengenai peristiwa hypoglycemic yang teruk)
Kesusahan pengurusan (kekecewaan dengan usaha penjagaan diri sendiri)
Makan kesusahan (kebimbangan tentang pemikiran hiperbola sendiri tentang makanan dan makan)
"Tidak boleh ada rasa membuat malu pada perbualan tentang kesejahteraan emosi dan kesihatan mental pada sekeliling kehidupan dengan penyakit," istilah Johnson. "Kami mahu mengadakan perbualan menggunakan diri kita, & kemudian merogoh perbualan itu ke dalam ruang yg selamat, misalnya menggunakan seorang profesional penjagaan kesihatan, bergerak berdasarkan pengakuan pada tempat yg bersedia melakukan sesuatu - & lalu dari kesediaan buat bertindak. "