Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Cara Pilih Dashcam Hak untuk Kereta Anda

Dan jangan gunakan telefon pintar anda menjadi dashcam. Pendedahan kepada cahaya mentari  & haba merendahkan hayat bateri & menyebabkan kerosakan jangka panjang. Selain itu, lebih baik buat memiliki peranti rakaman khusus agar anda nir perlu mengganggu buat melakukan perkara lain (cth. Membuat panggilan telefon).

Terus membaca buat melihat bagaimana anda boleh menerima nilai paling akbar untuk membeli wang anda saat membeli dashcam moden, nir kira apa anggaran anda.

Spesifikasi & Ciri Dashcam Penting

Semua dashcams memiliki kebaikan dan keburukan, dan sukar untuk mengatakan sama terdapat seorang itu lebih baik daripada yang lain kerana dia bergantung kepada apa yg anda perlukan. Berikut merupakan pertimbangan yg paling penting buat dilakukan. Apabila anda mahukan cadangan, anda akan dapati mereka dalam akhir artikel ini.

Resolusi Video (Sangat Penting)

Sekurang-kurangnya, anda akan mahu rakaman HD 720p. Ini memastikan bahawa rakaman relatif tajam buat membuat plat lesen, membuat kereta & contoh, & paras. HD 1080p dan dashcash resolusi 2K juga tersedia, tetapi pertukaran adalah fail video yang lebih akbar.
Kapasiti Penyimpanan (Sangat Penting)

Sekurang-kurangnya, bertujuan untuk simpanan 64GB. Semakin tinggi resolusi dashcam, kapasiti penyimpanan lebih banyak anda perlu merakam jumlah rakaman yang sama. Satu jam rakaman 720p mungkin 1 hingga 2GB manakala satu jam rakaman 1080p mungkin melebihi 6GB. Elakkan kesilapan - kesilapan ini semasa membeli kad microSD .

Visi Malam (Sangat Penting)

Visi malam merupakan krusial kerana anda tidak pernah tahu jika kemalangan berlaku. Lampu sorot, lampu bandar, dan lampu jalan kadang-kadang bisa memberikan pencahayaan yang cukup bahawa penglihatan malam nir perlu - namun lampu-lampu itu tidak akan selalu berada pada sana. Jangan risikan.

On / Off Automatik (Penting)

Sesetengah dashcams memiliki kemampuan buat menghidupkan menggunakan enjin kereta dan mematikan apabila enjin kereta dimatikan. Ia adalah satu-mesti memiliki karakteristik-karakteristik kerana dashcams hanya berguna bila mereka berada di - & mengikut Undang-undang Murphy, masa yang keliru anda terlupa untuk menghidupkannya akan sebagai hari anda mengalami kemalangan. Jangan risikan.

Saiz Kamera (Penting)

Semua halangan pandangan adalah berbahaya apabila memandu kereta, jadi elakkan dashcams akbar yg mungkin menyekat garis penglihatan. Ini penting apabila anda memiliki halangan berpotensi lain, seperti transponder EZ-Pass atau penyegar udara yg menggantung. Secara umum, lebih kecil merupakan lebih selamat.

Rakaman Gelung (Penting)

Apabila storan dashcam memenuhi, 2 masalah bisa terjadi: dia berhenti merakam, atau melompat pulang & merakam rakaman tertua. Yang pertama menghalang anda daripada mengesan rakaman penting yang anda terlupa buat memindahkannya, tetapi boleh mengakibatkan anda terdedah apabila dia berhenti merakam pada tengah-tengah pemanduan yang panjang. Rakaman gelung kurang berisiko.

Sensor Kesan (Berguna)

Sesetengah dashcams mengesan kemalangan, lalu menyimpan rakaman secara automatik bermula beberapa minit sebelum kesan. Sesetengah juga boleh menghidupkan secara automatik apabila kesan dikesan, walaupun dashcam dimatikan, yg berguna saat diletakkan.

GPS (Pilihan)

Penjejakan GPS boleh "pertanda" bahawa kemalangan berlaku pada mana anda mengungkapkan dia berlaku, pada kes di mana rakaman tidak kentara. Penjejakan GPS juga boleh merakam kelajuan anda, yg bermanfaat untuk tiket laju yg salah . Dan menjadi bunda bapa, pembalakan GPS boleh digunakan buat melihat pada mana anak-anak anda sahih-benar pulang pada saat malam.

Kamera Hadapan & Belakang (Pilihan)

Sekiranya anda mahukan warta penuh, dashcam yang menghadap depan tidak akan mencukupi. Apa yang berlaku bila anda mendapat belakang? Dashcam yg menghadap depan boleh menaruh beberapa bukti, tetapi tidak akan menangkap peristiwa holistik. Sesetengah dashcams datang secara berpasangan, yg kedua dipasang pada cermin belakang.

Mount Built-In (Pilihan)

Walaupun kebanyakan contoh dashcam datang dengan prosedur pemasangan, beberapa tidak. Ini kemungkinan akbar direka buat meletakkan pada papan pemuka anda, namun jika idea itu tidak berfungsi dengan baik dengan anda, anda sentiasa boleh merebut dashcam sejagat secara berasingan.

Menggunakan nasihat di atas, anda harus bisa membeli dashcam sendiri & dapatkan yg lebih memuaskan. Tetapi jika anda berasa tersesat, atau jika anda berada pada masa yang singkat dan hanya mahu orang yang "cukup baik," maka pertimbangkan satu daripada yg berikut.

Nilai Terbaik: 

Pruveeo F5

Setiap kali anda menerima lebih poly daripada apa yg anda bayar, dan itu benar menggunakan Pruveeo F5 . Walaupun berada di hujung spektrum dashcam yg lebih murah, beliau kukuh, boleh dipercayai, dan lengkap menggunakan seluruh karakteristik asas yg anda mahu dalam dashcam, ditambah beberapa tambahan.

Ia mempunyai lekapan kaca terbina dalam, rekod sama ada 720p atau 1080p pada 30 bingkai sesaat, penglihatan malam yg jelas, bermula & berhenti menggunakan enjin kereta anda, dan memiliki rakaman gelung lancar. Walaupun dashcam menyokong kad microSD sehingga 32GB, ia TIDAK datang dengan satu termasuk.

Apa yg lebih baik adalah Pruveeo F5 dilengkapi dengan pelaksanaan Android & iOS yg membolehkan anda berhubung melalui Wi-Fi buat mengkonfigurasi peranti, rakaman pratonton, dan memuat turun video bila diminta - seluruh menurut keselesaan & keselamatan rumah anda.

The Sporty & Portable: 

Mobius

The Mobius sudah menjadi dashcam bahagian disyorkan untuk beberapa tahun, & atas sebab-sebab yg baik. Kami fikir dia merupakan pembelian yang hebat selagi anda bisa tag harga purata di atas & benar-sahih memerlukan ciri-ciri canggihnya yang tidak masih ada pada model yang lebih murah.

Titik jualan terhebatnya adalah mudah alih. Dioperasikan sang bateri sahaja, Mobius boleh merakam sebagai akibatnya dua jam antara caj, & ia sangat mini   & ringan, anda boleh melancarkannya pada mana-mana (oleh itu mengapa beliau dipanggil "tindakan cam"). Walau bagaimanapun, anda boleh menukar bateri buat kapasitor jika anda mahu keupayaan sentiasa dipasang.

Ciri-ciri krusial lain termasuk resolusi 720p (dalam 60 frame per ketika) dan 1080p (dalam 30 bingkai sesaat), bidang pandangan luas, rakaman gelung, rakaman cahaya rendah berkualiti tinggi yang boleh dikatakan lebih baik daripada penglihatan malam, & sokongan buat microSD kad sebagai akibatnya 64GB (namun satu nir termasuk). Mod webcam bila tiada kad dimasukkan.

The Powerhouse: 

SG9665GCV3

The SG9665GCV3 merupakan kira-kira menjadi baik kerana menerima; anda nir mahu menghabiskan lebih poly buat menggunakan dashcam peribadi. Ia mempunyai reka bentuk yg kompak dan senyap, yg membantu untuk tidak menipu pemandu lain yg anda rakam, dan mengurangkan kemungkinan kereta anda menjadi pecah.

Ia merekodkan pada 1080p dalam 30 frame sesaat, menyokong kad microSD sampai 256GB yang cantik, mempunyai rakaman gelung automatik, & rekod pada Range Dynamic Wide buat imej yg kentara dan tajam walaupun dalam saat malam. Ia disertakan menggunakan kad microSD 32GB yang disertakan.

Ciri-karakteristik yang ketara adalah pembalakan GPS (kelajuan dan data lokasi yang terikat pada setiap fail video) dan G-Sensor yang mencetuskan dampak, mengunci fail video secara automatik agar mereka nir boleh ditimpa oleh gelung. Anda juga boleh mengunci video secara manual jika anda perlu.

Dashcam Yang Anda Akan Pilih?

Anda nir boleh keliru dengan mana-mana di atas, dan hanya kerana Pruveeo F5 adalah lima kali lebih murah daripada SG9665GCV3 tidak bermakna ia adalah 5 kali lebih tidak baik. Kedua-2 mereka mendapat pekerjaan yg dilakukan, dan dalam penghujung hari, rakaman yang kentara tentang insiden merupakan semua yang anda perlukan.