Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Penggunaan Alkohol Kasual Telah Dihubungkan dengan Beberapa Kanser Utama-Jadi Di mana Kempen?

Tetapi terdapat satu lagi tabiat yang terikat dengan kanser yang tiada siapa yang bercakap mengenai satu yang berlaku secara kerap di meja makan keluarga, semasa perhimpunan sosial, dan bahkan di loka kerja. Anda mungkin terkejut bila mengetahui ia meminum alkohol.

Kebanyakan orang mengaitkan bahaya alkohol  dengan minum berlebihan, yg boleh membawa pada perkara seperti penyakit hati , ketagihan, & kemalangan memandu mabuk. Apa yg anda mungkin tidak tahu artinya alkohol sudah dikaitkan secara pribadi menggunakan tujuh jenis kanser - sejauh ini. Ini termasuk kanser tekak, kerongkong, lisan, kotak bunyi (laring), kolon dan rektum, hati, & payudara. Persatuan Kanser Amerika (ACS) mengungkapkan alkohol juga boleh mengakibatkan kanser pankreas dan perut .

Jika Sarah Cate, MD, pembantu profesor pembedahan payudara pada Icahn School of Medicine pada Mount Sinai di New York City, bercakap dengan pesakit dalam pencegahan pencegahan dan selepas diagnosis kanser, mereka terkejut untuk mengetahui tentang hubungan alkohol kanser. Mereka menanyakan soalan misalnya: "Bagaimana ini seluruh orang di pekerjaan aku  keluar buat minum beberapa kali seminggu? Bagaimanakah dia boleh menjadi jelek bagi anda? "Dia memberitahu Kesihatan .

Walau bagaimanapun, kita memahami bahawa penggunaan alkohol menyumbang kira-kira lima-11% kes kanser payudara di UK dan mungkin faktor risiko bagi seluruh deretan usia, berdasarkan laporan yang terbaru dalam jurnal perubatan BMJ Open . Di Amerika Syarikat, sehingga 16% daripada semua kanser payudara boleh dikaitkan dengan penggunaan alkohol, Susan Gapstur, PhD, naib presiden kanan penyelidikan perilaku dan epidemiologi di ACS, memberitahu Kesihatan . Ini bermakna alkohol mungkin memainkan peranan dalam kira-kira 53,000 diagnosis kanser payudara tahun lepas sahaja.

Walaupun penggunaan alkohol sudah jelas dikaitkan menggunakan kanser payudara, kebanyakan wanita tidak memahami ia menaikkan peluang mereka buat membuatkan penyakit ini. Hanya kira-kira 20% perempuan   yang ditinjau sang penyelidik UK mengetahui alkohol menaikkan peluang mereka buat menerima kanser payudara.

Anda tidak perlu sebagai penagih buat meletakkan risiko anda. Semakin anda minum, lebih poly anda meningkatkan risiko anda mempunyai seluruh kanser yg dikaitkan dengan alkohol. Tetapi "walaupun pada satu minuman sehari, risiko meningkat," Elizabeth Platz, ScD, editor utama jurnal Cancer Epidemiology, Biomarker & Pencegahan , memberitahu Kesihatan . ACS mengatakan alkohol boleh menaikkan wajah estrogen, yg boleh menyebabkan kanser payudara. Risiko buat membangunkan kanser payudara daripada penggunaan alkohol mungkin lebih tinggi buat perempuan   yang tidak memakan cukup vitamin B folat melalui makanan tambahan dan diet, menurut ACS.

Jadi, betapa berisiko penggunaan alkohol? Satu laporan yang diterbitkan awal tahun ini berkata minum satu botol wain setiap minggu mempertinggi kemungkinan kanser wanita misalnya merokok 10 rokok seminggu. "Satu botol wain seminggu dikaitkan menggunakan risiko kanser sepanjang hayat yg semakin tinggi bagi bukan perokok sebanyak 1.0% (lelaki) dan 1.4% (wanita)," istilah laporan itu.

"Perkara utama merupakan bahawa orang nir tahu, dan menaikkan kekurangan kesedaran adalah krusial," Kara Wiseman, PhD, yang bekerja di Bahagian Kawalan Kanser & Sains Penduduk pada NIH, memberitahu Kesihatan .

Jadi mengapa perempuan   tidak diberi peringatan? Lagipun, alkohol terdapat di mana-mana pada AS; Kami minum pada perhimpunan sosial yang menjalankan gamut dari pihak kolej ke majlis perkahwinan. Adakah masih ada kemungkinan bahawa, 50 tahun dari kini  , kita akan melihat balik  era ini dan mendapati bahawa alkohol adalah kebiasaan? Itulah soalan rumit, Platz mengakui. Namun "Saya fikir kita akan mengungkapkan, 'Gosh, kami tidak menyedari,'" pungkasnya.

"Kita memerlukan peralihan budaya. Alkohol seringkali digunakan sebagai alat buat menciptakan orang melakukan perkara-perkara eksklusif. 'Datanglah ke dana kami. Datang ke perkahwinan kami-kami memiliki bar terbuka! ' Kita perlu berfikir sama ada kita wajib  menggunakan alkohol menjadi indera buat menggalakkan penyertaan. Saya tidak fikir kita patut berbuat demikian, "kata Platz.

Platz menambah bahawa orang belum melihat industri alkohol pada cahaya yg sama seperti industri tembakau. "Industri tembakau menyasar populasi. Jika kami akhirnya mendapat pengiktirafan itu, kami murka . Kami masih tidak menyukai keterangan bahawa mereka mensasarkan kanak-kanak selama beberapa dekad [dan] populasi rona. Industri alkohol-kita nir memiliki perasaan yang sama mengenainya. "

Namun mengapa tidak? Sebahagiannya, itu kerana deskriptif bersaing yg menyampaikan alkohol adalah baik untuk hati. "Selalu ada mesej balas: Ethanol mengakibatkan kolesterol HDL. Selalunya dagangan ini sentiasa terdapat. 'Kurangkan risiko penyakit kardiovaskular' atau 'itu adalah faktor risiko kanser.' Apa yang masuk ke akhbar ialah, Minum alkohol merupakan baik buat anda, "jelas Platz.

Media bukan semata-mata buat dipersalahkan. Organisasi kesihatan tak jarang menerangkan bahawa alkohol boleh meningkatkan kolesterol HDL, jenis "baik" yg dikaitkan menggunakan risiko penyakit jantung yg lebih rendah, tetapi mereka tidak selalu menonjolkan interaksi alkohol & kanser. Sekiranya organisasi kesihatan yg dipercayai nir bercakap, bagaimana kita mengharapkan wanita menerima mesej?

"Kebanyakan perempuan   nir memahami-aku  nir pasti doktor tahu," istilah Platz. Dia benar . Penulis laporan Terbuka BMJ baru mengakibatkan 33 kakitangan kakitangan Perkhidmatan Kesihatan Nasional (NHS) buat melihat seberapa banyak mereka mengetahui mengenai hubungan antara alkohol dan kanser payudara. (The NHS merupakan sistem penjagaan kesihatan yang didanai kerajaan di UK.) Lebih kurang separuh daripada anggota kakitangan yang dikenal niscaya alkohol menjadi faktor risiko buat kanser payudara.

Ia adalah perbualan yang tidak baik bagi doktor buat memiliki pesakit, kerana doktor nir mahu menggambarkan masalah itu menggunakan cara yg menghakimi. Ia boleh menjadi sangat nir selesa buat membincangkan interaksi antara alkohol dan kanser selepas seseorang telah didiagnosis dengan kanser payudara. "Ia tidak sahih-sahih membantu buat menyampaikan, 'Peminum anda menyumbang kanser ini,'" kentara Dr Cate. Tetapi apabila dia bekerja menggunakan pesakit kanser payudara, beliau menaruh mereka satu senarai faktor risiko agar mereka memahami, pergi ke hadapan, bagaimana buat meminimumkan risiko mereka berulang.

Bukti yg terdapat menerangkan liputan bahawa walaupun pemesejan kesihatan umum  di seluruh global telah menekankan bahawa rokok berbahaya, pemesejan yang sama mengenai penggunaan alkohol belum memberi amaran kepada pengguna dengan berkesan.

Platz menunjukkan bahawa ini amat kentara dalam insiden fundraising penyelidikan kanser payudara pada mana alkohol dihidangkan. Barisan pemikiran pada sebalik berkhidmat alkohol dalam acara penggalangan dana adalah jelas: Peserta yang tipis mungkin menyumbangkan lebih banyak wang, kata Platz. Namun langkah ini bertentangan menggunakan apa yang dibutuhkan oleh klinisi buat berkomunikasi pada wanita mengenai alkohol-bahawa beliau dapat menaikkan kemungkinan kanser payudara. "Tumpuan semata-mata merupakan buat menderma wang, dan itu merupakan pesta alkohol. Bagi saya, itu nir benar , "istilah Platz.