Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Supersize Your Phone! Sekiranya Anda Beli Kad microSD 400GB?

Namun ada lagi penyimpanan data daripada saiz storan yg tulen. Terdapat jua kelajuan baca / tulis, harga, & mengelakkan kad microSD palsu. Ketahui seluruh tentang kad microSD terbesar yg anda patut beli!

Mengapa Beli Kad microSD?

MicroSD menaruh banyak faedah. Walaupun menggunakan pilihan storan awan hebat, seperti Google Drive, Dropbox, atau pelayan do-it-yourself (DIY) , penyimpanan tempatan lebih cepat & lebih mudah diakses, terutamanya jika anda nir memiliki sambungan internet. Jika menentukan telefon anda yg seterusnya, yg terbaik adalah memastikan ia memainkan slot kad microSD .

Di samping kelajuan & aksesibiliti luar talian, kad microSD menaruh pilihan yang sesuai buat fail media perumahan misalnya muzik dan video, serta foto. Saya menggunakan kad microSD SanDisk 200GB di Samsung Galaxy S4 terutamanya buat mengutip koleksi koleksi muzik saya yang menjengkelkan & menyimpan foto yang diambil ketika aku  nir memakai Pentax K70 saya .

Di dalam tablet Samsung Galaxy Note 10.1, saya memiliki kad microSD 128GB menggunakan adonan muzik, gambar, dan e-buku. Untuk pengguna telefon, microSD mengganti peranti anda menjadi kamera dan pemain media yang mampu. Namun ia pula boleh membebaskan memori dalaman pada peranti anda. Selalunya, anda boleh mengalihkan pelaksanaan ke kad microSD anda buat menjimatkan ruang.

Apa Saiz Kad MikroSD Boleh Diberikan?

Pada masa ini, kad microSD berkisar menurut hanya pada bawah 1GB hingga 400GB. Untuk kad berkapasiti tinggi, opsyen bersaiz 64GB sampai 400GB. Di antara, tenggelam jam dalam jarak masa yang tetap: 64GB, 128GB, 200GB, 256GB, dan kini   400GB.

Tetapi piawaian memilih ukuran. Pada mulanya, kad microSD datang pada pensijilan SD Standard Kapasiti (SDSC). Ini berbeza berdasarkan 1MB hingga 4GB. Seterusnya, kad SD SDHC berkembar pada segalanya dari 2GB hingga 32GB. Kapasiti Lanjutan SD (SDXC) membangkitkan bahawa dari 32GB sampai 2TB. Walau bagaimanapun, had teoretik 2TB belum dimuntahkan kepada pengguna. Malah jika kad itu, kad itu akan mahal sekali. Kad microSD 400GB yang dikeluarkan dalam tahun 2017 dan runcit buat $ 250. Itu bukan pembelian yg dahsyat. Bagaimanapun, berbanding dengan harga-per-gigabyte untuk kapasiti yg lebih kecil, itu adalah jumlah yg akbar.

Saiz Tidak Semuanya

Pasti, kapasiti hebat. Namun sama pentingnya, bila nir lebih, masih ada kelajuan. Pada kad microSD, anda akan menemui pelbagai penilaian kelajuan yg dilabel sebagai kelas . Ini termasuk:

  • 2
  • 4
  • 6
  • 10
  • U1
  • U3

Di bahagian bawah, terdapat Kelas 2, kelajuan paling lambat yg ada. Mereka nir sesuai, tetapi kad microSD Kelas 2 merupakan baik buat kamera digital murah. Kelas 4 & 6 wajib  minimum buat penggunaan umum. Sebaiknya, tangkapkan buat kad kelas 10 bila anda memerlukan video HD, fotografi RAW, atau storan aplikasi telefon pintar. Kelas 10 menunjukkan kelajuan peringkat pengguna yang cepat.

Kemudian masih ada Ultra High Speed, yang melepasi kelas 10. UHS adalah gred profesional, dan anda akan mahu kad microSD yg dievaluasi UHS jika anda bekerja menggunakan video 4K. Untuk kad UHS, anda akan mendapati penarafan 1 dan 3. UHS-I, bagaimanapun, memperlihatkan kelebihan kelajuan mini   ke atas kebanyakan kad Kelas 10.

Apa Kad MikroSD Haruskah Saya Beli?

Dengan harga yg semakin rendah buat kad kapasiti yang lebih tinggi, aku  tidak akan mencadangkan apa-apa di bawah 64GB. Selain itu, memandangkan saiz fail terus berkembang menggunakan kamera resolusi yg lebih tinggi membuat saiz fail yg lebih akbar & format lossless menggantikan MP3 lossy, keperluan buat lebih banyak ruang diteruskan.

Walaupun microSD 32GB meruncing lebih kurang $ 13, sebuah microSD 64GB berjalan pada mana saja dari $ 23- $ 30. Untuk hanya beberapa dolar lagi, anda boleh merakam kad microSD 2 kali saiz.

Pada masa ini, mikroSD 200GB slaid berdasarkan $ 78- $ 100 manakala kad microSD 128GB berkisar berdasarkan $ 45- $ 90. Menariknya, buat menerima kad berkapasiti tinggi, masih ada penarafan harga-per-gigabyte yang lebih rendah sedikit. Malah kad microSD 256GB merupakan kurang lebih $ 120- $ 160. Itu masih merupakan perjanjian yg padat dan setanding dengan harga setiap gigabait kad berkapasiti tinggi.

Kad 400GB bersamaan dengan kad microSD 64GB 64GB. Namun, ia kini   berharga $ 250 & bukan $ 180 yang anda akan bayar buat beberapa kad kapasiti yg lebih mini  . Walau bagaimanapun, buat 400GB ruang, $ 250 tidak sahih-sahih aneh. Itu sedikit lebih tinggi, kira-kira $ 100 lebih, daripada kebanyakan SSD pada kapasiti itu, dan buat sekeping perkakasan lebih kecil pada saiz fizikal.

Keputusan itu: Tetap ke kad microSD antara 64GB dan 256GB buat harga terbaik setiap gigabait . Sekiranya anda bersedia mengeluarkan wang tunai tambahan, kad microSD 400GB adalah pelaburan yang berbaloi.

Bagaimana Mengelakkan Kad MicroSD Palsu

Kad microSD palsu mungkin tidak lazim misalnya DVD & CD bootleg, tetapi dia terlalu biasa. Dengan beberapa strategi primer, anda boleh mengelak daripada ditipu. Terutamanya, hanya buat pembelian daripada vendor yang dipercayai. Kedai-kedai seperti Best Buy dan Newegg adalah selamat. Amazon biasanya absah, tetapi anda ingin membaca ulasan kedua-2 produk dan vendor. Sebagai model, kad microSD 512GB ini mungkin kelihatan misalnya mencuri. Dalam erti istilah, dia - kerana kad microSD 512GB tidak wujud .

Tanda-indikasi penipuan merupakan harga yg mengejutkan untuk kapasiti penyimpanan dan ulasan. Kad 512GB palsu mempunyai penarafan satu bintang. Mungkin, satu-satunya karena yang tinggi adalah bahawa Amazon nir membenarkan ulasan sub-one-star. Kebarangkalian bahawa apabila harganya tidak dapat dipercaya, itu palsu. Satu-satunya pengecualian yang berpotensi adalah meniup jualan misalnya tawaran Black Friday pada kedai yg dipercayai.

  • Baca ulasan produk dan vendor
  • Hanya beli berdasarkan asal yang dipercayai
  • Elakkan harga yg tidak dapat dipercaya