Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

5 Aplikasi Berita Pintar buat Membantu Anda Menghindari Berita Palsu Dengan Laporan Yang Lebih Baik

Satu penyelesaian adalah penggunaan wartawan yg boleh dipercayai, komuniti yg bergairah, data akbar, & kecerdasan protesis (AI).

Berikut merupakan beberapa pemaju & pelaksanaan pandai  mereka yg sudah menciptakan liputan mudah lagi.

1. Listle (Android, iOS): Dengar Artikel Berita Baca Sejam

Anda nir boleh membaca informasi semasa memandu, jadi Listle berada di sini buat membetulkannya. Menikmati artikel teks bertukar menjadi kepingan audio pendek sang insan sebenar & bukan AI.

Listle menciptakan artikel dari sumber primer seperti CNN, Vox, The Guardian, & lain-lain. Semak impak tajuk utama, bersama menggunakan runtime fail audio & genre atau kategori. Anda boleh mula mendengar artikel menggunakan segera atau menambahnya ke senarai main anda. Cuba beberapa senarai main yg dibentuk pula. Berita yg "dibaca menggunakan lantang" adalah paripurna jika anda memandu atau mengalami perjalanan berulang dengan fon kepala anda.

Selain berdasarkan artikel yang telah ditunjukkan di Listle, anda juga boleh menukar mana-mana artikel teks ke dalam fail audio. Salin-tampal pautan ke artikel itu & aplikasinya akan memakai AInya buat menciptakan fail audio. Anda boleh menukar satu pautan setiap hari dalam akaun percuma, dan mendengar tiga artikel keseluruhan. Jika anda menyukai pengalaman itu, beli akaun premium.

2. OwlFactor (Web): Berita yg Dipercayai, Dipercayai

OwlFactor mencuba yg paling sukar buat memerangi liputan palsu dan laporan buruk pada internet. Selepas melepaskan CivikOwl, galat satu pelaksanaan pintar buat menyederhanakan berita penting , kini   sudah melancarkan page web kecil buat semua keperluan keterangan anda.

Elon Musk pernah berkata bahawa artikel berita wajib  dinilai untuk ketepatan & kesamaan. OwlFactor merogoh idea ini. Di sini, anda boleh menetapkan penentangan politik anda, mencari topik yg dilaporkan atau yang paling banyak kabar, dan pilih gred buat artikel tersebut. Gred ini berdasarkan pada beberapa faktor misalnya kualiti sumber, nada pendapat, pengarang dan kredibiliti outlet, dan lain-lain.

Sebaik sahaja disusun beserta, OwlFactor boleh menjadi aggregator kabar kegemaran anda kerana bagaimana ia membuat anda berfikir tentang keterangan mana yg anda mahu baca. Topik & artikel gampang dilayari, dan anda jua boleh mendaftar buat surat informasi harian menggunakan cerita yang paling dipercayai. Gunakan versi iPhone sekarang, tetapi pengguna Android perlu menggunakan halaman web ini sehingga aplikasinya dilepaskan.

3. Credder (Web): Kepercayaan sebagaimana yang Ditunjuk oleh Wartawan Lain

Credder menerima wartawan buat menilai agama apa-apa artikel liputan

Dalam zaman liputan palsu dan propaganda mudah, agama merupakan kunci. Sekumpulan pengguna yang kecewa membuat Credder untuk menangani masalah ini, menggunakan meminta wartawan menilai agama setiap artikel, penulis, & fakta.

Dalam fungsi, page web ini merupakan buat kabar misalnya apa Rotten Tomatoes adalah buat filem. Credder memiliki senarai pengkritiknya sendiri, yang merupakan wartawan & individu terkenal lain. Tindak balas pengkritik terhadap artikel (yang bisa dilihat melalui tweet yang dilampirkan) menentukan kepercayaannya pada skala 1 hingga 100.

Sekiranya artikel nir dievaluasi, dia akan memaparkan penarafan Penerbit atau penerbit keluar. Anda boleh menyemak papan pendahulu buat penulis & kebolehpercayaan kedai. Selepas mendaftar, anda jua boleh menyerahkan artikel buat dievaluasi sang pengkritik.

Melalui sistem ini, anda boleh menggunakan Credder menjadi pengagregat buat fakta tadi. Bersama dengan reka bentuk halaman web liputan standard, laman primer mempunyai kategori buat liputan global, fakta AS, politik, perniagaan, teknologi, media, sains, dan budaya.

4. Berita Media (Web): Berita Neutral Dari Penerbitan yg Diperkenalkan

Berita Media mengagregat artikel berita menurut cawangan neutral menurut carta Bias Media Ad Media Media

Andrew Ghobrial bosan menggunakan kabar yg kurang mengenai maklumat & lebih lanjut mengenai pendapat, yg merupakan ekspresi dominan yang semakin semakin tinggi pada media hari ini. Jadi beliau memutuskan buat melakukan sesuatu mengenainya dan membina Berita Media buat mengesan berita yang berasaskan maklumat yg netral pada satu tempat.

Aggregator keterangan ini memakai carta Media Bias Media Fonts Media , yang memberi penarafan kepada seluruh penerbitan informasi primer dari pelaporan asal & bagaimana faktanya. Carta memperlihatkan bahawa wartawan berita memberi tumpuan pada analisis & pendapat lebih daripada sekadar maklumat, dan mereka yg memiliki propaganda yang jelas atau data yg mengelirukan.

Dengan memberi tumpuan pada pelaporan berasaskan fakta sebenar, Medius News adalah buat mereka yg menginginkan berita menjadi maklumat, dan lebih senang menciptakan pemikiran mereka sendiri mengenai apa yang mereka fikirkan dan bagaimana perasaan mereka. Buat masa ini, laman web ini mengungkapkan informasi generik, perniagaan, sukan, dan kesihatan, dengan sembilan artikel dalam setiap bahagian, dikemas sekarang menggunakan kerap.

5. Berita Merosot (Android, iOS): Ringkasan Berita dalam Format Cerita

Berita yang dipangkas memakai kecerdasan protesis buat menangani pelbagai masalah menggunakan warta hari ini. Matlamatnya merupakan buat membina pelaksanaan membaca liputan buat belia hari ini, pada format yang lebih menarik pada pengguna gampang alih yg senang gigitan liputan bersaiz makanan ringan.

Dengan apa-apa item fakta, AI menjejaki laporan tentangnya menurut pelbagai asal, misalnya Reuters, The Guardian, CNN, Fox News, & lain-lain. AI kemudian menganalisis & meringkaskan artikel itu untuk menaruh anda maklumat yang anda perlukan.

Artikel baru dibentangkan dalam format cerita media umum, iaitu menggunakan slaid pendek yang anda sapu buat membaca. Ia sebenarnya relatif menyeronokkan & aku  mendapati diri saya menikmati gaya membaca liputan ini lebih daripada satu artikel biasa. Terdapat jua ciri-ciri misalnya sembang perpaduan dan menyerahkan warta anda, tetapi melupakannya dan hanya memakai aplikasinya untuk membaca liputan itu.

Semak Sumber Berita Alternatif

Salah satu punca timbulnya liputan palsu merupakan Google. Dalam usahanya buat sebagai platform yang netral untuk menemui tapak web, enjin gelintar dan pukulan Google News nir menjalankan cek liputan. Dan penerbit yang teduh sudah mengungkapkan bagaimana untuk memainkan sistem & menipu Google buat menolak nama mereka lebih tinggi pada hasilnya.