Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

5 Mozilla Apps Baru Bahawa Setiap Kipas Firefox Perlu Semak Keluar

Ini semua sebagai tambahan kepada Laporan Kesihatan Internet , satu tradisi bermula dalam tahun 2018 yg kami tampilkan pada satu lagi pusingan pelaksanaan dan indera keren yg dibentuk sang Mozilla . Dan tentu saja, syarikat itu masih melepaskan kemas kini   berkala ke Firefox buat membuat penyematan efek dalam talian lebih gampang, lebih cepat, dan lebih terjamin.

1. Lacak Ini (Web): Trick Tracker Online buat Membuat Profil Fake Anda

Adakah anda mempunyai masa yg aneh pada mana anda melayari sesuatu, dan datang-datang melihat iklan buat produk berkaitan? Pengiklan pada talian sentiasa menjejaki setiap langkah anda buat mengungkapkan iklan sasaran. TrackThis adalah inisiatif Mozilla buat menipu pelacak ini & melindungi identiti anda.

Jadi bagaimana ia berfungsi? TrackThis membolehkan anda memilih antara empat profil "alter ego": Hypebeast , Rich Filthy , Doomsday , dan Influencer . Pastikan beliau jauh dari yang anda sebenarnya. Sebaik sahaja anda menciptakan keputusan anda, page web ini akan membuka 100 pautan yg berbeza yg akan dikunjungi pengguna sedemikian. Sebaliknya, para pelacak yang melombakan maklumat mengenai anda akhirnya membuat profil yg galat.

Track Ini berfungsi dalam pelayar bukan Firefox juga, tetapi anda perlu memastikan ia dibenarkan untuk membuka pop ada. Dan ini sahih-sahih akan membuka 100 tab baharu , yang boleh merosakkan pelayar atau keseluruhan sistem operasi, jadi pastikan anda menjalankan TrackThis hanya selepas menyimpan semua data penting & bila anda baik-baik saja menggunakan risiko memerlukan reboot keras.

2. Facebook Container dua (Firefox): Peningkatan Perlindungan Privasi Facebook

Facebook terkenal kerana poly pelanggaran privasi seorang, & bagaimana beliau secara militan menjejaki aktiviti penyemakan pengaruh anda pada internet. Tahun tanggal, Mozilla membalasnya menggunakan melepaskan lanjutan yang dikenali sebagai Container Facebook . Kemas sekarang menjadikannya lebih baik menurut sebelumnya.

Container 2 Facebook menghentikan rangkaian sosial daripada menjejak anda di page web yg memiliki butang Like atau Share, yg adalah strategi yg paling generik yang dipakai oleh Facebook. Anda akan melihat ikon pagar buat memperlihatkan bahawa pelanjutan itu melindungi privasi anda.

Yang penting, Facebook Container dua jua bernilai memasang walaupun anda bukan pengguna Facebook. Rangkaian sosial diketahui mewujudkan " profil bayangan " orang yang tidak didaftarkan. Mozilla secara khusus menyatakan bahawa versi baru pengaya akan menjadikannya lebih sukar bagi Facebook buat mendapatkan data pengguna tersebut dan membuat profil.

3. ScreenshotGo (Android): Cari Teks dalam Tangkapan Skrin dan Aturnya

Jika anda mengambil poly tangkapan skrin dalam telefon Android anda, anda memerlukan aplikasi ini. ScreenshotGo Mozilla adalah aplikasi buat mengatur & mengurus seluruh tangkapan skrin anda, dan pula mencari teks di dalamnya.

TangkapanPangkutan secara automatik mengiktiraf setiap tangkapan skrin yang anda ambil dalam peranti. Setiap boleh ditambah ke koleksi, seperti sejarah sembang, belanja, kewangan, & keterangan. Anda pula boleh membuat koleksi anda sendiri. Ia akan merogoh masa kira-kira sejam masa anda, namun lakukan senaman ini sekali buat mengatur imej dan mungkin membebaskan banyak ruang simpanan pada telefon anda.

Tetapi karakteristik yang sejuk, tentu saja, merupakan OCR , atau Pengiktirafan Karakter Optik . ScreenshotGo boleh membaca teks pada imej anda, jadi anda boleh mencari aplikasi buat mencari seluruh tangkapan skrin pada mana istilah kunci anda timbul di skrin. Jangkitan tangkapan skrin yg telah anda simpan hanya menjadi lebih banyak lagi bermanfaat.

4. Pratonton Firefox (Android): Lebih Pantas, Pelayar Terfokus Privasi

Pratonton Firefox merupakan penyemak imbas baru eksperimen oleh Mozilla, dari Firefox, yg memberikan penekanan dalam privasi dan kelajuan. Pelayar merupakan adonan Firefox Focus & Firefox biasa, dan berfungsi menjadi semangat menyelip dari produk akhir yg akan tiba pada tahun ini. Apabila anda telah biasa dengan Fenix, ini adalah perkembangan baru buat peminat dan pengguna awal.

Ciri baru yang sejuk dalam versi ini adalah Koleksi , evolusi penanda laman pada desktop. Anda boleh menyimpan poly tapak web atau page web sebagai koleksi, seperti tapak yg anda lawati menjadi sebahagian daripada rutin waktu pagi anda. Satu ketuk akan membuka seluruh tapak pada koleksi itu, atau anda boleh melancarkannya secara berasingan.

Pratonton Firefox dikuasakan oleh enjin pelayar mudah alih milik Mozilla, GeckoEngine, yang telah terbukti lebih cepat dalam ujian daripada yang lain. Ia pula menghalang pelacak iklan dalam talian secara lalai, melindungi identiti dan privasi anda. Mozilla mendakwa tumpuan ini pada privasi sebenarnya berakibat holistik pengalaman penyemakan imbas lebih cepat.

Sememangnya, Pratonton Firefox dalam versi beta agar anda boleh menjangkakan beberapa pepijat dan kemalangan. Namun dia berfungsi menggunakan baik dalam ujian kami setakat ini & sebenarnya produk yg menarik.

5. Firefox Lite (Android): Pelayar Ringan dengan Skrin Halaman Penuh

Versi biasa Firefox dikemas dengan karakteristik-ciri dan merogoh ruang storan, nir kira sumber pemproses & bateri. Jika anda menjalankan telefon Android usang atau perlahan, pertimbangkan untuk bertukar ke Firefox Lite.

Aplikasi ini adalah versi yang dilucutkan turun, ringan dari Firefox yang mempunyai banyak karakteristik terbaik sambil menambah beberapa orang lain. Mod Turbo menghalang pelacak pada talian dan memuatkan page web menggunakan lebih cepat. Jika anda menggunakan sambungan yg perlahan atau anda ingin menyimpan data, anda boleh menyekat semua halaman dari memuatkan imej melalui satu ketik dalam tetapan. Sekiranya anda mahu menyimpan mana-mana page buat membacanya lalu semasa pada luar talian, anda boleh merogoh tangkapan skrin penuh halaman.

Firefox Lite memiliki ciri-karakteristik keren yang lain misalnya penyemakan impak peribadi / penyamaran, Mod Malam, skrin utama pelancaran cepat, & suapan berita. Sekiranya anda menjalankan ruang kosong dan mahu sesuatu yang ringan & pantas, cuba apl Android lite yg lain jua.

Firefox 68 & Mozilla Magic lain

Semasa anda menyemak aplikasi & indera baharu ini, jangan lupa tentang pelayar Firefox primer. Mozilla sentiasa mengemas kini   dengan ciri-karakteristik baru, perlindungan privasi, & peningkatan kelajuan & kestabilan.