Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

7 Manfaat Kesihatan Brussels Sprouts

Kalori yang rendah, kurang daripada 40 setiap cawan, pucuk Brussels juga rendah karbohidrat, pembungkusan hanya 8 gr setiap cawan mentah, termasuk tiga gr sebagai serat. Dan mereka adalah gourmet powerhouses, menyediakan pelbagai vitamin, mineral, antioksidan, & sedikit protein flora insentif. Berikut adalah tujuh alasan yang lebih indah buat memasukkannya ke dalam rutin makan biasa anda.

Tumbuh Brussels kaya dengan antioksidan

Tumbuh Brussels merupakan rumah kuasa antioksida. Satu kajian mendapati bahawa bila sukarelawan memakan kira-kira 2 cangkul Brussels sprouts setiap hari, kerosakan pada paras sel dikurangkan hampir 30%.

Mereka tinggi serat

Serat di Brussels sprouts (kira-kira 4 gr setiap cawan yg dimasak) membantu mengawal paras gula darah, menyokong kesihatan pencernaan, dan membantu memberi makan bakteria usus yg baik yang dikaitkan dengan mood positif, imuniti, dan anti-keradangan.

Mereka membungkus pukulan vitamin C

Satu cawan kubis Brussels yang dimasak mengemas lebih 150% daripada target minimum vitamin C harian. Tindakan nutrien penting ini menjadi antioksidan, menyokong imuniti, penglihatan, dan penyerapan zat besi, dan diharapkan untuk pengeluaran kolagen.

Tumbuh Brussels dimuatkan menggunakan vitamin K

Sejenis cawan, pucuk Brussels yg dimasak berkemas lebih daripada 250% daripada sasaran harian yang disyorkan buat vitamin K. Selain membantu darah beku, nutrien ini memainkan peranan dalam kesihatan tulang & boleh membantu melindungi daripada kehilangan tulang.

Mereka boleh mengurangkan keradangan

Kekuatan anti-radang kecambah Brussels dikaitkan menggunakan risiko penyakit kronik, termasuk penyakit jantung dan kanser. Komponen anti-radang mereka, yg melindungi sel-sel daripada kerosakan DNA, pula menunda penuaan & boleh membantu menguruskan keadaan keradangan, termasuk diabetes jenis dua, arthritis rheumatoid, penyakit radang usus dan obesiti. Dalam satu kajian , wanita yg memakai sayur-sayuran yg lebih krusial memiliki termin yang lebih rendah menurut pemasar tertentu keradangan dalam darah dan air kencing mereka.

Tumbuh Brussels menaruh perlindungan penyakit

Sebatian di kubis Brussels bertindak misalnya detoksif semulajadi , yang bermakna mereka membantu menyahaktifkan bahan kimia yg berpotensi merosakkan atau mengusir mereka keluar berdasarkan badan dengan lebih cepat.

Selain itu, sebatian sulfur pada pucuk Brussels diketahui mengurangkan risiko ulser dengan mengehadkan Helicobacter pylori (H. Pylori) yg terlalu poly dan menghalang bakteria daripada berpaut ke dinding perut.

Mereka membantu dengan peraturan gula darah

Beberapa kajian telah mengaitkan peningkatan pengambilan sayur-sayuran yg merebak ke risiko penurunan kencing manis.

Ini berkemungkinan ditimbulkan oleh kuasa antioksidan & kandungan gentiannya. Yang terakhir ini membantu gula darah & kadar insulin yg permanen. Pertumbuhan Brussels jua mengandungi antioksidan yang dipanggil asid alpha-lipoik yg sudah dikaji buat keupayaannya buat membantu mempertinggi fungsi insulin.

Cara menyediakan pucuk Brussels dengan cara yang lezat  

Pucuk Brussels tak jarang muncul pada senarai veggie yg paling teruja. Saya mendapati itu tak jarang terjadi apabila mereka hanya dimakan panaskan, yang boleh mengakibatkan pengalaman yg relatif berlendir dan bau.

Salah satu cara yg paling lazat buat menikmati pucuk Brussels merupakan panggang panggang. Cuma keping atau kuarter, perlahan-lahan melelehkan zaitun tambahan (EVOO) atau minyak alpukat, garam laut, & lada hitam, & masak 30 hingga 40 minit dalam 400 darjah sebagai akibatnya daun luarnya berwarna emas dan sedikit tajam. Mereka jua boleh dicukur dan ditambahkan ke salad taman atau keseluruhannya & panggang. Gunakan EVOO tumis cukur Brussels yang dicukur menjadi loka tidur buat protein tanpa lemak, seperti salmon atau lentil. Atau tambahkan mereka pada omelets, stir-fries, & sup.