Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

8 Cara Meningkatkan RAM pada Komputer Windows Anda

Mari kita lihat beberapa langkah praktikal untuk kembali ke pengalaman pengkomputeran lancar pada masa yang singkat.

Apakah RAM?

Sebelum kita menyelam ke petua penggunaan RAM, kita harus menjelaskan secara ringkas apa yg RAM lakukan sekiranya anda tidak biasa.

RAM bermaksud Memory Access Random . Ia adalah penyimpanan jangka pendek yg memegang acara yg sedang berjalan pada personal komputer  anda.

Lebih banyak RAM yg ada di dalam mesin anda, lebih poly program yg anda boleh laksanakan sekaligus tanpa menjejaskan prestasi. Apabila personal komputer  anda berjalan rendah dalam RAM, dia menggunakan sebahagian daripada cakera keras yg dipanggil fail laman yang bertindak sebagai "berpura-pura RAM." Ini lebih perlahan daripada RAM sebenar, oleh itu anda dapat melihat kelembapan.

Kerana RAM nir menentu, anda akan kehilangan kandungannya jika komputer anda dimatikan. Apa-apa sahaja yang anda ingin simpan mesti disimpan ke cakera keras atau storan tetap lain.

Lihat panduan ringkas kami kepada RAM untuk mendapatkan lebih banyak maklumat latar belakang.

10 Cara Meningkatkan RAM

1. Mulakan semula PC anda

Ini tip yang mungkin anda kenali, tetapi beliau popular kerana alasan.

Mulakan semula PC anda jua akan mengosongkan memori dan memutuskan semula semua acara yang dijalankan. Walaupun ini jelas nir akan menaikkan jumlah RAM anda, beliau akan membersihkan proses berjalan di latar belakang yang boleh memakan RAM.

Anda perlu memulakan semula personal komputer  anda dengan kerap buat memastikan ia nir terjejas, terutamanya apabila anda menggunakannya sepanjang masa.

2. Semak Penggunaan RAM

Anda tidak perlu meneka apa yg menggunakan RAM anda; Windows menyediakan indera buat memberitahuakn kepada anda. Untuk memulakan, buka Pengurus Tugas dengan mencarinya pada Menu Mula, atau pakai pintasan Ctrl + Shift + Esc .

Klik Butiran lanjut buat berkembang ke utiliti penuh bila diharapkan. Kemudian pada tab Proses , klik pengepala Memori untuk mengisih menurut kebanyakan penggunaan RAM. Simpan aplikasi yg anda lihat di pada fikiran, kerana kami akan membincangkan lebih lanjut mengenainya nanti.

Untuk maklumat lanjut, beralih ke tab Prestasi . Di bahagian Memori , anda akan melihat carta penggunaan RAM anda dari semasa ke semasa. Klik Open Resource Monitor di bahagian bawah dan anda boleh menerima lebih poly maklumat.

Carta pada bahagian bawah akan menampakan pada anda berapa poly RAM yg anda miliki. Isih oleh Commit (KB) dalam senarai teratas untuk melihat program mana yg memakai paling RAM. Sekiranya anda mengesyaki anda memiliki perkara yang mendalam dari apa yang anda lihat di sini, lihat panduan lengkap buat merampungkan masalah kebocoran memori .

3. Nyahpasang atau Lumpuhkan Perisian

Sekarang bahawa anda sudah melihat pelaksanaan apa yg menggunakan RAM paling poly pada sistem anda, fikirkan sama ada anda benar-benar menggunakannya.

Apl yg anda belum buka dalam beberapa bulan hanya membazirkan sumber daya dalam komputer anda, jadi anda perlu mengeluarkannya. Lakukan dengan menavigasi ke Tetapan> Apl & klik Nyahpasang pada mana-mana pelaksanaan yg anda ingin alih keluar.
Jika anda tidak mahu menyahpasang pelaksanaan kerana kadang-kadang anda menggunakannya, anda boleh menghalangnya daripada berjalan dalam permulaan. Banyak pelaksanaan menetapkan diri mereka buat dijalankan secara automatik setiap kali anda log masuk, yg tidak cekap bila anda sporadis menggunakannya.

4. Gunakan Aplikasi Lighter & Urus Program

Bagaimana jika anda benar-benar perlu memotong penggunaan RAM, tetapi RAM aplikasi yg diharapkan buat aliran kerja anda? Anda boleh bekerja menggunakan ini dalam dua cara.

Pertama, cuba gunakan cara lain  aplikasi yang lebih ringan bila anda boleh. Jika komputer anda bergelut apabila anda membuka Photoshop, cuba pakai pelaksanaan yang lebih kecil seperti Paint.NET buat mengedit kecil. Hanya pakai Photoshop jika anda sepenuhnya berdedikasi buat mengerjakan projek.

Kedua, perhatikan dengan lebih dekat menggunakan acara yang anda buka. Tutup sebarang perisian yang anda nir aktif dengan aktif. Tandakan tab pelayar terbuka yang ingin dibaca kemudian, lalu tutupnya untuk membebaskan RAM. Menyimpan tali yg lebih ketat pada apa yang terbuka akan membantu membebaskan RAM.

Google Chrome berada dalam kategori tersendiri pada sini, kerana ia terkenal menggunakan RAM goblok. Lihat cara mengawal penggunaan memori Chrome buat petua.

Bagaimana Mengurangkan Penggunaan Memori Google Chrome dan Percuma RAM Percuma  

5. Imbas buat Perisian Malware

Ia semestinya menyemak malware pada PC anda. Perisian pencurian Rogue kentara akan menghisap RAM yang tersedia.

Kami mengesyorkan buat menjalankan isapan menggunakan Malwarebytes . Semoga beliau nir akan menemui apa-apa, namun sekurang-kurangnya anda boleh menolak kemungkinan.

6. Laraskan Memori Maya

Kami menyebut fail paging tadi. Apabila anda melihat mesej pembetulan bahawa sistem anda rendah dalam memori maya, anda boleh meningkatkan ini & semoga menjaga prestasi stabil.

Untuk berbuat demikian, cari Panel Kawalan pada Menu Mula buat membukanya. Tukar pandangan Kategori pada bahagian atas kanan ke Ikon mini   (bila perlu) & pilih Sistem . Di sebelah kiri, klik Tetapan sistem lanjutan , yg akan membuka tetingkap baru.

Di sini, pada tab Advanced , klik Tetapan pada bawah Prestasi . Beralih ke tab Advanced sekali lagi & klik butang Tukar .

Sekarang anda akan melihat saiz fail paging buat pemacu utama anda. Dalam kebanyakan kes, anda boleh meninggalkan kotak Urus secara automatik yg diperiksa dan biarkan Windows mengurusnya. Walau bagaimanapun, bila anda sedang mengosongkan memori maya , anda mungkin perlu menyahtanda ini dan menetapkan saiz awal & saiz Maksimum pada nilai yg lebih tinggi.

7. Cuba ReadyBoost

apabila personal komputer  anda masih mempunyai pemacu cakera keras mekanikal yang lebih usang (HDD) pada dalamnya, anda boleh mencuba karakteristik Windows yg lebih kecil dikenali menjadi ReadyBoost buat menaikkan RAM . Ini membolehkan anda memasangkan pemacu kilat atau kad SD yang Windows berkesan merawat menjadi RAM tambahan.

Perlu Peningkatan Memori? RAM Outsource & Mempercepat Komputer Anda Dengan ReadyBoost  

Walaupun kedengarannya hebat, ciri ini menunjukkan penggunaan terhad hari ini. Apabila komputer anda mempunyai SSD, ReadyBoost tidak akan melakukan apa-apa. Ini kerana SSD lebih cepat daripada pemacu denyar.

Plus, kerana personal komputer  memiliki lebih banyak RAM dipasang secara lalai kini  , anda nir akan melihat poly keuntungan menurut ReadyBoost misalnya yang anda lakukan dalam sistem anemia semenjak satu dekade kemudian. "RAM berpura-pura" menurut ReadyBoost nir memberikan keuntungan prestasi yang sama seperti sebenarnya menambahkan lebih banyak RAM.

8. Pasang Lagi RAM

apabila anda benar-benar rendah dalam RAM atau mahu menjalankan lebih poly program sekaligus, tidak ada cara yang pasti: anda perlu menambah lebih poly RAM ke mesin anda. Walaupun dia nir murah, menambah RAM akan memberikan prestasi yg bertambah baik jika personal komputer  anda tidak banyak sehingga sekarang.

Di desktop, ini merupakan peningkatan yg relatif mudah. Namun disebabkan ruang terhad pada komputer riba, mungkin sukar atau bahkan tidak mungkin. Anda juga perlu memastikan anda membeli RAM yang serasi menggunakan sistem anda. Oleh itu, tanya diri anda beberapa soalan penting sebelum membuat peningkatan , dan tentukan berapa poly 
RAM yg anda perlukan .

Apa Mengenai Pembersih RAM?

Anda mungkin melihat utiliti pembersihan RAM yang berjanji untuk membantu anda menaikkan RAM anda dalam pelbagai cara. Walaupun suara yang hebat ini, kami mengesyorkan buat mengelakkannya.

Lihat kabar kami tentang CleanMem , satu aplikasi sedemikian, atas karena-sebab mengapa. Secara ringkas, penggalak RAM merupakan placebos yang terbaik, kerana mereka "membebaskan" RAM menggunakan mengambilnya daripada acara yg mungkin memerlukannya.

Pengurusan memori adalah kasus pengkomputeran kompleks. Pemaju Windows, yg ahli pada bidang mereka, memiliki pemahaman yang lebih baik tentang cara melakukan ini daripada beberapa pemaju rawak yg menerbitkan pembersih RAM.

RAM Penting, Tetapi Jangan Mengabaikan Peningkatan Lain-lain

Kami sudah melihat beberapa cara buat menguruskan RAM dalam komputer anda. Pada akhirnya, menambahkan lebih poly RAM fizikal ke mesin anda adalah penyelesaian terbaik untuk perkara yg berkaitan menggunakan RAM. Berjalan melalui langkah-langkah pada atas akan membantu anda menentukan sama terdapat ini diharapkan.