Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

8 CMD Commands to Manage (Wireless) Networks in Windows

Tidak pernah memakai Prompt Perintah sebelum ini? Jangan risau. Menggunakannya semudah menaip perintah yg akan anda lihat pada bawah. Ia tidak sukar sama sekali & kami akan memberitahu anda seluruh yg anda perlu memahami buat bermula. Namun bila anda masih tidak pasti, periksa pedoman pemula kami untuk Prompt Perintah .
Apabila anda bersedia buat meneruskan, berikut merupakan beberapa arahan yang paling berguna buat mengetahui buat menguruskan dan mengatasi masalah rangkaian tempat tinggal   anda .

1. PING

pingadalah galat satu perintah yang paling asas namun bermanfaat yg anda boleh memahami. Ia memberitahu anda sama ada komputer anda boleh mencapai beberapa alamat IP destinasi atau nama domain, & apabila boleh, berapa lama   data diperlukan buat perjalanan ke sana dan kembali lagi.

Penggunaan dan hasil sampel:

Perintah ini berfungsi menggunakan menghantar beberapa paket data dan melihat berapa poly dari mereka pulang. Apabila sesetengah daripada mereka nir pulang, ia akan memberitahu anda ("hilang"). Kerugian paket membawa pada prestasi yang lemah dalam permainan dan streaming, dan ini adalah cara yang rupawan buat diuji.

Secara lalai ia menghantar 4 paket, masing-masing menunggu 4 ketika sebelum pemasaan. Anda boleh menambah sapta paket misalnya ini:

ping www.Google.Com -n 10
Dan anda boleh meningkatkan tempoh masa seperti ini (nilai dalam milisaat):

ping www.Google.Com -w 6000
dua. TRACERT

tracertbermaksud Trace Route. Seperti ping, beliau menghantar paket data sebagai cara buat menuntaskan masalah rangkaian apa pun yang mungkin anda miliki, namun bukannya menjejaki laluan paket itu kerana dia terhantuk menurut pelayan ke pelayan. (Ketahui lebih lanjut mengenai cara kerja internet ).

Penggunaan sampel:

Arahan menghasilkan ringkasan line-by-line setiap hop, termasuk latency antara anda dan hop eksklusif dan alamat IP hop itu (ditambah nama domain bila tersedia).

Mengapa anda melihat tiga bacaan latency per hop? Kerana tracertmenghantar tiga paket setiap hop, jika galat satu daripadanya hilang atau mengambil jumlah waktu yg tidak poly yg mewakili kependaman sebenar anda. Amalan terbaik buat purata 3.

3. PATHPING

pathpingadalah sama menggunakan tracertkecuali lebih bermaklumat, yang bermakna dia memerlukan lebih usang buat dilaksanakan. Selepas menghantar paket dari anda ke destinasi yg diberikan, dia menganalisis laluan yang diambil & menduga kehilangan paket pada dasar per-hop.

Penggunaan dan output sampel:

4. IPCONFIG

ipconfighanya boleh sebagai arahan rangkaian yg paling banyak dipakai dalam Windows. Bukan sahaja berguna buat maklumat yg disediakan, tetapi anda boleh menggabungkannya menggunakan suis pasangan buat melaksanakan tugas tertentu.

Penggunaan dan output sampel:

Output lalai memberitahuakn setiap penyesuai rangkaian dalam sistem anda & bagaimana beliau menyelesaikannya. Butiran IPv4 & butiran Gateway Default di bawah Penyesuai LAN Wayarles dan Ethernet Adapters adalah yg paling krusial buat diketahui.

Gunakan suis ini buat memadam cache DNS anda:

ipconfig /flushdns

Pemecahan cache DNS boleh membantu apabila internet anda berfungsi, namun page web atau pelayan eksklusif tidak bisa dicapai untuk sebab tertentu (cth. Laman web kali keluar dan tidak akan dimuat). Ketahui lebih lanjut mengenai memadam cache DNS & mengapa .

5. GETMAC

Setiap peranti yang mematuhi piawaian IEEE 802 memiliki alamat MAC yang unik (Media Access Control). Alamat MAC diberikan oleh pengilang dan disimpan pada perkakasan peranti. Sesetengah orang menggunakan alamat MAC buat menghadkan peranti mana yang boleh disambungkan ke rangkaian .

Penggunaan & output sampel:

Anda mungkin melihat lebih daripada satu alamat MAC bergantung kepada berapa banyak penyesuai yang berkaitan dengan rangkaian pada sistem anda. Sebagai contoh, sambungan Wi-Fi & Ethernet akan memiliki alamat MAC berasingan.

6. NSLOOKUP

nslookupbermaksud Nama Lookup Server. Ia adalah utiliti hebat yang penuh dengan poly kuasa, namun kebanyakan pengguna tidak memerlukan seluruh kuasa itu. Bagi orang biasa misalnya anda & saya, penggunaan utamanya merupakan mencari alamat IP pada belakang nama domain tertentu.

Penggunaan dan hasil sampel:

Ambil perhatian bahawa nama domain tertentu tidak terikat kepada alamat IP yang berdedikasi, yg bermaksud bahawa anda boleh mendapatkan alamat IP yang berbeza setiap kali anda menjalankan arahan. Ini merupakan kasus biasa buat laman web yang lebih besar  kerana mereka berbagi beban kerja mereka di poly mesin yang berbeza.

Sekiranya anda ingin menukar alamat IP ke pada nama domain, taipkannya ke pelayar anda & lihat di mana dia mengarahkan. Tidak semua alamat IP membawa pada nama domain walaupun, & banyak alamat IP tidak bisa dicapai melalui web.

7. NETSTAT

netstatadalah alat buat statistik rangkaian, diagnostik, & analisis. Ia kuat & rumit, tetapi boleh cukup gampang jika anda mengabaikan aspek lanjutan yang anda tidak perlu tahu tentang (menganggap anda nir mengurus rangkaian perniagaan atau kampus besar -besaran).

Penggunaan & output sampel:

Secara lalai, arahan itu menerangkan seluruh "sambungan aktif" pada sistem anda sama ada sambungan tersebut berada pada LAN atau di internet. Sambungan aktif nir bermakna data sedang dipindahkan - dia hanya boleh bermakna pelabuhan yg terbuka dan bersedia menerima sambungan.

Sebenarnya, netstatkebanyakannya berguna kepada pengguna biasa kerana kemampuannya buat memberitahuakn maklumat pelabuhan, & itu berguna ketika anda perlu memajukan pelabuhan .

Tetapi perintah itu juga memiliki suapan selusin yang mengubah jenis maklumat yang dipaparkan, seperti -rsuis yang memperlihatkan jadual penghalaan.

8. NETSH

netshbermaksud Network Shell. Ia merupakan perintah yg membolehkan anda melihat dan memutuskan hampir semua penyesuai rangkaian dalam sistem anda, menggunakan lebih terperinci & butiran daripada mana-mana perintah terdahulu.

Menjalankan netshperintah itu sendiri akan mengalihkan Prompt Perintah ke pada mod shell rangkaian. Terdapat beberapa "konteks" yg berlainan pada shell ini, termasuk satu buat arahan yang berkaitan menggunakan arahan, satu buat arahan berkaitan DHCP, dan satu buat diagnostik, diantaranya. Namun anda boleh menggunakannya buat menjalankan arahan individu pula.

Untuk melihat semua konteks shell rangkaian:
Dan buat melihat semua arahan pada konteks:

Anda boleh menggerudi satu lapisan lagi buat mencari seluruh subcommands dalam arahan tadi:

Jadi, menjadi model, anda boleh menjalankan perintah ini untuk melihat semua pemacu rangkaian wayarles pada sistem dan sifat mereka:

netsh wlan show drivers
Ia adalah arahan yang cukup rumit buat mendapatkan semua artikel sendiri. Hanya tahu bahawa apabila anda ingin mendapatkan teknikal sebenar menggunakan konfigurasi rangkaian anda, anda mungkin perlu memakai utiliti baris perintah ini.

Tips Rangkaian Rumah Lain

Mungkin Prompt Perintah tidak diharapkan untuk perkara spesifik yg anda ada. Anda pastinya perlu menyemak kasus rangkaian Windows yg biasa ini untuk melihat apakah ada penyelesaian buat anda di sana.