Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Adakah Memori Maya Anda Terlalu Rendah? Inilah Cara Betulkan Ia!

Begini cara anda membaiki saiz memori maya anda buat membuat berita-berita tersebut hilang.

Apakah Memori Maya?

Komputer anda mempunyai dua jenis memori: Pemacu keras atau pemacu keadaan pepejal, & RAM. Pemacu keras anda merupakan di mana sistem operasi anda hidup, dan foto, muzik, permainan, dokumen, & lain-lain. RAM anda menyimpan data khusus data. Ia lebih pantas tetapi pula lebih nir menentu, bertindak sebagai daerah simpanan kerja buat acara dan fail yang anda buka.

Jadi, apakah ingatan maya?

Nah, apabila anda menggunakan semua RAM yg tersedia buat sistem anda , beliau akan menggunakan memori maya-pula dikenali menjadi swap atau fail paging-buat menyediakan pengembangan sementara. Memori maya sistem anda melakukan ini menggunakan sebahagian daripada memori cakera keras anda buat mengembangkan RAM anda menggunakan berkesan. Jadi ingatan maya ini sangat bermanfaat. Ia membolehkan sistem anda mengendalikan lebih banyak data buat lebih banyak acara berbanding sebelum ini.
Walau bagaimanapun, memori cakera keras anda (& pemacu keadaan pepejal yg lebih pantas) jauh lebih perlahan daripada RAM superfast anda, jadi prestasi anda boleh menderita.

Apabila memori anda rendah, fail paging dimainkan. Sesetengah data yg disimpan dalam RAM akan berkecimpung ke fail paging, menyediakan ruang tambahan untuk fungsi memori berkelajuan tinggi.

Running Low on Memory Virtual
Sekiranya memori maya anda rendah, anda akan menghadapi mesej berikut:

Sistem anda adalah rendah dalam memori maya. Windows sedang mempertinggi saiz fail paging memori maya anda. Semasa proses ini, permintaan ingatan buat sesetengah aplikasi mungkin dinafikan. Untuk maklumat lanjut, lihat donasi.

Secara automatik menaikkan saiz fail paging anda akan mengurangkan mesej ini, misalnya mesej pembetulan. Windows tetapkan fail pendua ingatan maya yang bersamaan dengan jumlah RAM yg dipasang. Fail paging adalah minimum 1.Lima kali & maksimum 3 kali RAM fizikal anda.

Sebagai model, sistem dengan RAM 4GB akan mempunyai minimum 1024x4x1.Lima = 6,144MB [RAM 1GB x Dipasang RAM x Minimum]. Sedangkan, maksimum adalah 1024x4x3 = 12,288MB [RAM 1GB x Dipasang RAM x Maksimum].

Tetapi, 12GB buat fail paging sangat besar . Saya nir akan mengesyorkan menggunakan had atas. Mengapa? Kerana sekali fail paging anda meningkat ke atas saiz tertentu, sistem anda akan sebagai tidak stabil. Di dalamnya, fail paging adalah pembetulan sementara.

Bagaimana Meningkatkan Memori Maya Anda
Persoalan semulajadi buat bertanya adalah, "Berapa poly memori maya yang perlu aku  tetapkan?"

Berikut adalah cara anda menaikkan saiz fail paging untuk menghilangkan mesej ralat memori maya.

Kepala Panel Kawalan> Sistem dan Keselamatan> Sistem .
Pilih Tukar Tetapan buat membuka Hartanah Sistem anda. Sekarang buka Advanced
Di bawah Prestasi , pilih Tetapan . Buka ingatan Advanced Under Virtual , pilih Change . Berikut adalah pilihan Memory Virtual anda.

Pilihan lalai adalah buat Mengurus saiz fail paging secara automatik buat seluruh pemacu . Nyahtanda ini buat membolehkan seksyen yang sedang dilancarkan di bawah. Pilih pemacu yang anda ingin edit saiz fail paging buat. Setakat ini, ini adalah C: memandu anda.
Sekarang, pilih saiz Custom. Tetapkan Saiz maksimum yang anda mahu untuk fail paging anda, mengikut saiz yang disyorkan buat sistem anda. Ingat, Windows mengehadkan saiz fail paging sampai tiga kali saiz RAM yang dipasang. Ini buat memastikan kestabilan sistem. Tetapkan saiz Awal pada Saiz yang diperuntukkan semasa (didapati pada bawah).
Klik Set diikuti sang OK . Anda sudah berjaya menaikkan saiz memori maya sistem anda. Pengetahuan +1 buat hari ini!

Harap maklum bahawa peningkatan saiz paging (memori maya) tidak umumnya dipenuhi dengan mesej restart sistem, namun penurunan adalah. Penurunan mendadak boleh mengakibatkan kerosakan sistem.

Cara Lain buat Meningkatkan Memori Maya Anda

Sekiranya anda mendapati bahawa sistem anda masih berjalan menggunakan perlahan selepas pelarasan saiz fail paging, anda mesti mempertimbangkan menaikkan RAM anda. Meningkatkan RAM anda adalah satu-satunya cara anda bisa menaikkan memori maya anda, menggunakan menaikkan jumlah memori keseluruhan yg tersedia untuk sistem. Di dalamnya, anda akan mengurangkan masalah ingatan maya semasa proses dan bisa melihat rangsangan pada kelajuan sistem anda pula.

Terdapat banyak tutorial buat membantu anda melalui tugas ini, kedua-dua teks, & video, & poly lagi yang boleh dijumpai spesifik buat peranti anda. Tempat yg rupawan untuk mula memikirkan RAM yg harmonis merupakan Pengambil Bahagian PC .

Apakah Tetapan Memori Maya Terbaik?

Saya cenderung buat meninggalkan tetapan memori maya sahaja. Windows 10 menguruskan memori fizikal anda & memori maya anda, beserta-sama dengannya. Sekiranya anda terus memukul had memori fail paging, anda harus mempertimbangkan menaik taraf RAM anda. Ia akan menciptakan dunia perbezaan, terutamanya buat sistem usang .