Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Cara Betulkan Windows Touchscreen 10 Anda Tidak Bekerja

Majoriti perkara disebabkan oleh ketidakserasian pemandu. Ini lebih berkemungkinan apabila skrin sentuh berhenti berfungsi antara peningkatan anda dari sistem operasi sebelumnya ke Windows 10 . Kami akan membincangkan ini, beserta menggunakan banyak petua penyelesaian perkara lain.

1. Jalankan Penyelesaian Masalah

Alat penyelesaian perkara Windows boleh menjadi pembetulan cepat & mudah buat sebarang kasus dengan skrin sentuh anda.

Lakukan carian sistem buat penyelesaian masalah dan pilih output yg berkaitan. Dalam tetingkap baru, klik Lihat semua dari hidangan sebelah kiri. Dari senarai yg ada, klik Perkakasan & Peranti .


Klik Seterusnya & jalankan wizard melalui. Alat ini secara automatik akan mengesan kasus & kemudian membaikinya. Walau bagaimanapun, ia nir semestinya menyeluruh & anda mungkin perlu terus membaca.

2. Menentukib skrin sentuh

Apabila skrin sentuh anda perlahan untuk bertindak balas atau merekodkan isyarat sentuh anda nir tepat, penentukuran semula mungkin diharapkan untuk mempercepatkannya. Inilah cara buat menciptakan penentukuran skrin sentuh.

Lakukan carian sistem buat menentukur & pilih Menentukur skrin buat pen atau sentuh . Tetingkap baru akan dibuka mengandungi tetapan PC tablet.

Pada tab Paparan , pakai Setup ... Dan butang Kalibrasi ... Dalam gilirannya buat melihat sama ada ini menuntaskan kasus.

3. Lumpuhkan dan Semula semula skrin sentuh

Perbaiki yang paling dekat buat memunggah semula holistik personal komputer  , yang sepatutnya menjadi langkah pertama anda, adalah mematikan skrin sentuh dan kembali.
Tekan CTRL + X dan pilih Pengurus Peranti . Klik dua kali  pada Peranti Antara Muka Manusia buat membuka lungsur turun. Klik kanan penyenaraian buat skrin sentuh yg mematuhi HID & pilih Lumpuhkan . Anda akan diminta buat mengesahkan ini, jadi klik Ya .
Anda kini   perlu klik kanan penyenaraian lagi, tetapi kali ini pilih Dayakan . Ini merupakan salah  satu penyelesaian yg paling mudah, tetapi dia nir selalu berfungsi. Sebenarnya, anda mungkin mendapati kasus itu masih berterusan selepas sistem dimulakan semula. Apabila demikian, sila baca.

4. Tukar Tetapan Pengurusan Kuasa

Windows 10 akan melakukan yang terbaik untuk berkomunikasi, namun kadang-kadang tetapan boleh menjadi terlalu panas & mematikan skrin sentuh anda selepas tempoh aktiviti.

Walaupun skrin sentuh secara automatik akan membolehkan dirinya semula jika ia mengesan input, ini nir selalu berlaku. Oleh itu, anda boleh mematikan penjimatan kuasa skrin sentuh anda buat melihat apakah ini menyelesaikan kasus tersebut.
Untuk memulakan, tekan Windows key + X & klik Pengurus Peranti . Seterusnya, klik dua kali  pada Peranti Antara Muka Manusia , kemudian klik 2 kali penyenaraian untuk skrin sentuh patuh HID .

Ini akan membuka tetingkap baru. Beralih ke tab Pengurusan Kuasa . Untick Benarkan komputer mematikan peranti ini buat menjimatkan kuasa . Klik OK , kemudian mulakan semula sistem anda.

5. Kemas sekarang Pemandu

Pemandu adalah perisian yang membantu perkakasan anda. Sebagai contoh, skrin sentuh anda berkomunikasi dengan pemproses komputer anda. Oleh itu, kerosakan skrin sentuh mungkin disebabkan sang pemandu yg rosak.

Berikutan daripada arahan pada atas, menggunakan Pengurus Peranti masih terbuka, klik kanan pada skrin sentuh HID patuh dan pilih Kemas Kini Perisian Pemandu ... .

Anda akan mahu Cari secara automatik buat perisian pemacu terkini. Ini akan mengimbas pangkalan data Microsoft buat kemas sekarang yang tersedia untuk peranti skrin sentuh anda. Ikuti wizard melalui yang diharapkan, kemudian mulakan semula dan lihat bila masalah anda diselesaikan.
Jika tidak, anda perlu cuba terus ke laman web pengilang, cari laman pemacu mereka, pilih nombor peranti anda, dan muat turun pemandu terbaru.

Dengan pemacu ini dimuat turun, anda mungkin dapat mengekstrak dan memasangnya secara automatik. Bagaimanapun, anda boleh memilih Software Driver Update ... Sekali lagi, namun kali ini klik Semak impak komputer aku  buat perisian pemacu . Gunakan Layari ... Buat mengesannya, lalu ikuti wizard melalui.

Untuk maklumat lanjut tentang mengemaskini pemandu, lihat panduan kami mengenai cara mencari & menggantikan pemandu yg sudah lapuk .

6. Balik semula Pemandu

Di Windows 10, Pembaruan Windows juga mengemas sekarang pemandu perkakasan anda. Malangnya, tidak semua versi pemandu berfungsi menggunakan baik. Jika dia sebenarnya kemas kini   pemandu yg menyebabkan kasus, anda harus cuba bergolek pulang ke lalai.

Untuk ini, sekali lagi pada Device Manager, klik kanan pada skrin sentuh HID patuh & lalu pilih Properties . Kemudian beralih ke tab Pemandu & pilih Pemandu Roll Back .
Anda tahu bahawa terdapat versi pemandu lama   yg lebih spesifik yg akan berfungsi namun tidak bisa meneruskannya melalui rollback. Dalam tab Pemandu pilih Nyahpasang sebaliknya dan ikuti kaedah yg digariskan dalam langkah keempat pada atas.

Windows 10 memiliki kemas sekarang automatik  dan anda mungkin mendapati bahawa sistem terus mendorong pemandu terkini ke anda-yg mungkin sangat baik yang menyebabkan perkara. Untuk butiran mengenai bagaimana buat mengatasinya, periksa pedoman kami mengenai bagaimana buat mengawal semula kemas sekarang pemandu .

7. Nyahpasang Program Terkini

Atas karena apa pun, beberapa program menyebabkan perkara skrin sentuh. Apabila skrin sentuh anda baru sahaja pecah, anda mesti menyahpasang sebarang program baru-baru ini.

Untuk melakukan ini, tekan kekunci Windows + Saya buat membuka Tetapan. Klik Apps . Gunakan Sort by dropdown dan pilih tarikh pemasangan .

Cari tarikh bila perkara skrin sentuh dimulakan. Bekerja, klik setiap pelaksanaan seterusnya dan Nyahpasangnya . Mulakan semula personal komputer  anda setiap kali & lihat apakah beliau membetulkan skrin sentuh.

8. Pindah ke Bilik Lain

Yang satu ini relatif pelik tetapi beruang menggunakan saya. Lain-lain peranti elektro yang berdekatan boleh mengganggu skrin sentuh. Ini boleh ditimbulkan sang sesuatu yg anda sudah masuk ke pada bank kuasa yg sama atau kerana anda mempunyai banyak personal komputer  yg berdekatan.
Adalah mudah untuk mendiagnosis ini, walaupun. Ambil peranti skrin sentuh anda di loka lain & cuba. Apabila ia berfungsi, gangguan elektromagnetik merupakan penyebabnya.

Untuk menyelesaikannya, pulang ke bilik asal & matikan segala yg lain. Kemudian putarkannya pulang satu persatu buat melihat apa yang menyebabkan masalah. Sekiranya tiada seseorang pun daripada mereka yang bersalah, periksa tempat berhampiran buat alat-alat berkuasa yang boleh sebagai punca.

9. Hubungi Pengeluar

Pernahkah anda mencuba seluruh petua ini & skrin sentuh anda masih rosak? Apabila ya, anda mungkin perlu menghubungi pengeluar sistem anda buat mendapatkannya buat disiasat.
Kemungkinan masalahnya adalah kesalahan perkakasan, bukan sistem satu, & mereka akan mempunyai kepakaran buat memperbaikinya. Anda mungkin mendapati bahawa anda masih dilindungi sang agunan, bergantung pada apa yg mengakibatkan kerosakan tersebut.

Sentuh Masalah Terselesaikan

Semoga nasihat kami pada atas sudah menuntaskan sebarang masalah yang anda hadapi dengan skrin sentuh anda.