Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Cara Pasang Android dalam Tablet Windows Anda

Semasa memasang Android pada PC desktop relatif mudah, anda mungkin mendapati pemasangan yang rumit pada tablet Windows. Satu masalahnya merupakan bahawa tablet nir memiliki pemacu CD / DVD.

Jadi bagaimana anda boleh memasang Android dalam tablet Windows? Kami akan tunjukkan awak.

Tablet apa yang anda pakai?

Sebelum meneruskan, ketahui bahawa Android hanya boleh dipasang dalam tablet Windows 32-bit atau 64-bit standard. Mereka yg memakai pemproses ARM (seperti Microsoft Surface RT usang) tidak harmonis.

Sementara itu, proses pemasangan Android pada tablet Windows anda berbeza menurut peranti ke peranti. Walau bagaimanapun, pendekatan umum merupakan sama.

Tablet Windows 8 terdesak untuk naik taraf pada sistem operasi yang boleh digunakan. Dalam banyak kes, Windows 10 adalah solusinya. Walau bagaimanapun, kekurangan pelaksanaan atau kerumitan Windows 10 yg semakin semakin tinggi mungkin menghalang anda daripada menaik tingkat.

Bagi ramai, Android merupakan satu-satunya cara buat terus menggunakan perkakasan tablet yg usang tetapi paripurna.

Apa yang Anda Perlu Pasang Android dalam Windows Tablet
Bermula menggunakan mengumpulkan semua yg anda perlukan buat memasang Android:

Tablet Windows anda, dipasang ke asal kuasa
Pemacu kilat USB kosong sebanyak 16GB atau lebih
Pemacu kilat USB ke 2 menggunakan pemasang Windows dimuat padanya (pada kes perkara)

Perisian penulisan cakera flash USB (kami mengesyorkan Etcher )
Papan kekunci USB (tetikus adalah pilihan)
Hab USB supaya anda boleh menyambungkan pelbagai peranti ke tablet anda sekali gus

Versi Android yang betul buat sistem anda

Jika ia datang buat memasang Android, pilihan pertama yg perlu anda cuba merupakan Phoenix OS . Pastikan buat menyemak panduan kami buat memasang Phoenix OS buat arahan penuh.

Intel pula mengekalkan beberapa imej Android buat mesin Windows. Anda akan dapati ini menjadi sebahagian daripada projek asal terbuka Celadon, tersedia buat dimuat turun pada GitHub .

Sebelum meneruskan, semak web buat langkah khusus yang berkaitan menggunakan tablet anda. Adalah krusial buat mendapatkan rujukan pribadi, langkah demi langkah untuk memastikan anda nir menciptakan sebarang kesilapan yg boleh menghapuskan pemacu anda. Anda pastinya ingin mengelakkan sebarang ralat yg boleh meninggalkan personal komputer  anda tidak dapat dipasang.

Kenapa Memasang Android pada Windows Tablet?

Windows memiliki UI yang boleh dipakai dalam mod sentuh & tablet, namun pemilihan aplikasi Microsoft Store agak sederhana.

Sekiranya anda telah mempunyai pengalaman dengan tablet Android & nir seperti persekitaran sentuhan Windows, pensuisan merupakan lumrah (apabila mungkin, itu). Terima kasih kepada sokongan OTG yang dipertingkatkan dalam Android (jadi anda boleh menyambungkan pemacu USB & peranti input) anda mungkin tidak bisa melihat perbezaan!

Walau bagaimanapun, perhatikan bahawa anda akan terhad pada aplikasi yang menyokong sistem harmonis x86. Ini semakin poly, namun nir mengharapkan buat menjalankan setiap aplikasi pada kedai Main.

Mengkonfigurasi Windows Tablet buat Pemasangan Android Anda
Anda nir boleh memasang sistem pengendalian kedua pada peranti yg direka buat Windows tanpa menciptakan beberapa pelarasan pada persediaan sistem.

Pertama, anda perlu memastikan Boot Secure dinyahdayakan. Buka Tetapan> Kemas kini   & Pemulihan> Pemulihan dan pilih Mula Semula Sekarang di bawah Permulaan Lanjutan . Dari sini, pakai kekunci anak panah anda buat memilih Penyelesaian Masalah , kemudian Pilihan Lanjutan> Tetapan Teguh UEFI .

Di sini, cari Keselamatan pada hidangan sebelah kiri dan tetapkan kata laluan Supervisor . Sebaik sahaja anda sudah menambahkannya, buka Boot , cari pilihan Boot Secure , & tetapkannya ke Disabled .

Dengan itu, tahan Power buat memulakan semula, kemudian tahan butang Windows pula sebagai akibatnya skrin kembali semula. Ini membolehkan pintasan pantas kembali ke skrin BIOS, di mana anda mesti memastikan Mod UEFI dipilih.

Seterusnya, matikan tablet & sambungkan hub USB terus ke port USB. Jangan gunakan stesen dok.

Dengan papan kekunci & papan kekunci USB disambungkan ke hab, boot komputer tablet anda, tekan F12 . Dalam hidangan but, gunakan kekunci anak panah buat menentukan pemacu USB. Jika anda perlu menciptakan pilihan (seperti mendayakan boot ganda), gunakan kekunci kelantangan peranti anda.

Versi yg berbeza berdasarkan pemasang Android memiliki langkah yg sedikit berbeza. Dalam kebanyakan kes, pilihan boot dual harus dipilih. Ia seringkali tidak bernilai mengeluarkan Windows sepenuhnya kerana bootloader dibutuhkan buat Android boot.

Sekiranya semuanya berjalan menurut pelan, apabila anda lalu boot tablet anda, anda perlu melihat menu but pada mana anda boleh menentukan antara Android & Windows.

Cara Alternatif buat Jalankan Apl Android pada Windows

apabila motivasi utama anda buat memasang Android pada tablet Windows anda merupakan memakai pelaksanaan, emulasi merupakan penyelesaian yg lebih gampang. Anda boleh memilih menurut beberapa alat buat menjalankan apl Android menggunakan cara ini, termasuk:

NoxPlayer : Mungkin emulator Android terbaik buat Windows.
BlueStacks : Sesuai buat peminat permainan Android.
Andy : Termasuk ciri-ciri buat pembangunan permainan dan aplikasi.
Perhatikan bahawa ini hanya akan berjalan dan perkakasan pada mesin Windows anda. Semak pedoman kami buat emulator Android terbaik buat Windows buat lebih.

Hidupkan Tablet Windows Anda Ke Android Dengan Mesin Maya
Memasang Android pada tablet Windows boleh menjadi sukar. Contohnya, mungkin merogoh sedikit masa buat mencari imej yg sesuai. Dalam kes yg paling teruk, mungkin tidak ada versi Android yang serasi buat anda gunakan.

Jangan berputus asa. Apabila emulasi Android tidak sesuai dengan anda, pertimbangkan mesin maya kebalikannya.

Alat misalnya VMWare Player atau VirtualBox menjalankan persekitaran maya, pada mana anda memasang sistem operasi Android. Ini mungkin sistem operasi yang anda muat turun sebelum ini untuk dijalankan dalam contoh tablet tertentu anda, atau beliau hanya boleh Phoenix OS.

Sama ada cara, ini adalah pilihan higienis daripada dual boot atau menghapus Windows sepenuhnya. Hanya boot Windows, lancarkan mesin maya, dan jalankan Android. Panduan kami buat menggunakan VirtualBox akan menciptakan anda bermula menggunakan mesin maya.

Menjalankan Android pada Windows Tablet

Ia boleh sebagai sogokan keras, tetapi akhirnya anda akan bisa memasang Android dalam tablet Windows anda. Mungkin anda akan berakhir menggunakan persediaan dual-boot, atau mungkin anda bergantung dalam mesin maya kebalikannya. Sama ada cara, dengan Android berjalan, anda boleh mula menikmati aplikasi dan permainan kegemaran anda.

Dengan segala-galanya dipasang, & Android sudah dimulakan, dia sepatutnya berfungsi dengan sempurna. Walau bagaimanapun, kaedah mana yang anda gunakan buat memasang Android pada tablet Windows anda, anda mungkin akan mendapati beberapa ciri hilang atau kurang upaya.