Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Kenapa Semua Orang Harus Cuba Raspberry Pi 4: Ciri-karakteristik Baru & Spek Terkesan

Nah, Raspberry Pi 4 mewakili peningkatan yg paling ketara pada versi terdahulu semenjak Raspberry Pi 2. Inilah yg perlu anda ketahui mengenai Raspberry Pi 4.

Raspberry Pi yang diperkaya usang 4

Dikeluarkan pada 24 Jun 2019 kewujudan Raspberry Pi 4 telah dirawat menggunakan pelbagai penafian yang nir ditolak. Walaupun semakan keempat komputer berukuran kad kredit agak nir dapat dielakkan, divestasi animo panas tidak dijangka. Model Raspberry Pi yang terdahulu sudah dimuntahkan dalam bulan Februari atau bulan-bulan animo sejuk yg lain.

Diumumkan dalam Twitter dalam hari pembebasan, Raspberry Pi 4 tersedia beserta pelbagai aksesori baru. Sesetengah daripada ini diharapkan kerana beberapa perubahan fizikal sudah dibentuk pada semakan terbaru.

Walaupun spesifikasi perkakasan sudah ditingkatkan dengan ketara, mungkin perkara yg paling penting buat mengetahui tentang Raspberry Pi 4 artinya tiga versi sudah dikeluarkan. Kapal ini menggunakan kapasiti RAM yg berlainan:

Raspberry Pi 4GB merupakan $ 35
Untuk $ 45 anda boleh menggandakan ini pada 2GB
Atau anda boleh naik ke 4GB buat $ 55
Seperti yg anda bisa lihat, Raspberry Pi 4 masih murah buat dibeli.

Raspberry Pi 4 Spesifikasi

Seperti biasa, sebab utama buat membeli contoh Raspberry Pi modern adalah spesifikasi sistem yg dipertingkatkan. Inilah yg anda dapati:

1.5GHz 64-bit quad-core ARM Cortex-A72 CPU (ARM v8, BCM2837)
1GB, 2GB, atau 4GB RAM (LPDDR4)
LAN wayarles wayarles (dwi-band 802.11 b / g / n / ac)
On-board Bluetooth 5.0, energi rendah (BLE)
2x USB 3.0 port
2x USB 2.0 port
Gigabit Ethernet
Power-over-Ethernet (ini memerlukan PoE HAT)
Tandukan GPIO 40-pin
dua × port mikro-HDMI (sehingga 4Kp60 disokong)
H.265 (4Kp60 decode)
H.264 (1080p60 decode, 1080p30 encode)
OpenGL ES, 3.0 grafik
Port paparan DSI
Port kamera CSI
Audio analog adonan tiga.5mm & bicu video komposit
Slot kad mikro-SD
Kuasa USB-C
Pada pandangan pertama ini mungkin nir kelihatan peningkatan besar . Walau bagaimanapun, beberapa perkembangan krusial telah dibuat kepada Raspberry Pi 4 pada luar pilihan jumlah RAM.

Apakah Raspberry Pi 4 Specs Mean

Mungkin yang paling penting menurut segi penggunaan setiap hari adalah penyambung kuasa USB-C baru. Kemasukannya memastikan tambahan 500mA, menaruh 1.2A buat peranti USB. Terdapat jua dua port USB tiga.0 beserta 2 port USB dua.0. Potensi peranti USB berkelajuan tinggi buat disambungkan ke Raspberry Pi 4 adalah menarik. Penyambung USB-C jua menyokong OTG, membolehkan anda menyambungkan Pi terus ke port USB PC anda & mengakses peranti tempatan.

Dalam model sebelumnya dengan LAN papan atas, port Ethernet berada di hab USB. Ini mengurangkan kelajuan pelabuhan, namun kali ini, port Ethernet penuh Gigabyte, memastikan kelajuan unggul. Seperti contoh sebelumnya, Raspberry Pi 4 sudah membina rangkaian tanpa wayar (dual-band 802.11 b / g / n / ac) & sokongan Bluetooth 5.0 BLE.

Pi Raspberry baru jua memiliki pemproses baru. CPU ARM Cortex-A72 64-bit quad-core 1.5GHz (ARM v8) terletak di BCM2837 SoC (System-on-Chip) yang mengindikasikan satu langkah penting berdasarkan generasi sebelumnya Raspberry Pi.

Akhirnya, Raspberry Pi 4 mempunyai sepasang port mikro-HDMI & bukannya port HDMI tunggal standard. Sokongan 4K ini, memberikan prospek video HD super untuk projek penstriman media, apatah lagi projek monitor dual. Cermin pintar 4K, mungkin?

Seperti yang mungkin anda perhatikan, spesifikasi perkakasan baru meletakkannya lebih dekat kepada peranti hobbyist spec yg lebih tinggi seperti Odroid .

Aksesori dan Keserasian Raspberry Pi 4

Jika anda telah mempunyai satu atau lebih komputer Raspberry Pi, anda mungkin berfikir anda boleh menyimpan wang pada aksesori. Lagipun, komputer ukuran kad kredit semuanya sama, kan?

Baiklah, ya ... Umumnya. Dalam poly kes, anda boleh menukar contoh B Raspberry Pi (jenis Pi yang biasa) di antara lampiran dan pertukaran pelbagai aksesori lain. Namun seperti yg kita lihat, masih ada penyambung kuasa baru, yang bermaksud anda perlu membeli penyesuai yang sinkron (atau sekurang-kurangnya membeli USB-C ke kabel USB-C buat PSU yg sedia terdapat).

Walaupun anda nir perlu menaik taraf kad microSD anda, anda memerlukan kes baru buat Raspberry Pi 4. Port mikro-HDMI baru & penyambung kuasa USB-C sudah membentuk profil yg sedikit disemak. Kebanyakan kes nir akan menyokong Pi 4; memaksa komputer ke pada kes yang tidak sinkron adalah berbahaya.

Walaupun alat berputar genggam boleh mengganti reka bentuk sampul Raspberry Pi anda yang sedia terdapat, membeli penggantian merupakan disyorkan.

Raspbian Buster Membawa Ciri-karakteristik Baru

Satu lagi aspek krusial menurut divestasi Raspberry Pi 4 ialah kedatangan Raspbian Buster. Ini dari Debian 10 Buster, yang ditetapkan buat dibebaskan dalam 2019 nanti.

Buster mempunyai antara muka pengguna desktop yg lebih baik, penyemak imbas Chromium 74, dan pemacu video Mesa V3D yang baru. Ini merupakan pemandu asal terbuka yang mengurangkan kod asal tertutup di Raspbian sekitar 50%. Manfaat pemandu termasuk menjalankan aplikasi 3D di desktop.

Anda tidak memerlukan Raspberry Pi 4 buat mencuba Rasbian Buster. Ia boleh dimuat turun sekarang pada bentuk penuh & lite, serta sebahagian daripada indera pemasangan mudah NOOBS.

Bagaimana Raspberry Pi 4 Boleh Meningkatkan Projek Anda
Peningkatan kuasa yg jelas yg tersedia menggunakan Raspberry Pi 4 bermakna bahawa semua projek anda perlu menerima manfaat. Beberapa model:

Pusat media berasaskan Kodi akan menerima manfaat daripada hasil 4K & rangkaian yg lebih cepat.

Suite permainan retro anda memiliki potensi untuk menjalankan permainan yang sebelum ini berada pada luar kuasa Pi.

Apabila Raspberry Pi 3 B + tidak relatif pantas menjadi pengganti desktop , Raspberry Pi 4 lebih cepat.

Walaupun perlombongan syiling crypto mungkin bukan penggunaan terbaik buat Ras Raspberry Pi, spesifikasi unggul Pi 4 dapat mempertinggi ini.
Projek pelayan juga akan mendapat manfaat. Permainan dalam talian, pelayan web, & jua kotak NAS boleh dinaik tingkat dengan Raspberry Pi 4.

Sekiranya anda menggunakan atau merancang mana-mana projek ini, Raspberry Pi 4 wajib  meletakkan senarai pilihan perkakasan anda.

Bersedia buat menggunakan Raspberry Pi 4 baru anda? Masa buat mengetahui bagaimana dia mengendalikan beberapa kegunaan terbaik buat Ras Raspberry Pi .

Pilih Raspberry Pi That Best Suits Anda

Satu masalah yg menarik mengenai pelbagai Raspberry Pi adalah hampir setiap contoh masih pada pengeluaran. Ini bermakna bahawa masih ada peranti khusus yang boleh memenuhi keperluan anda, sama terdapat Raspberry Pi 4 yang paling unggul, Raspberry Pi Zero W kompak, atau Raspberry Pi A + spec yg rendah.

Untuk pemilihan projek terluas, pilih Raspberry Pi 4. Ia adalah versi yg terbaik lagi, merevolusi bukan hanya pasaran PCB hobi yg sekali lagi, tetapi jua berpotensi mengganggu sektor PC bajet.