Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Segala-galanya yg Anda Perlu Tahu Mengenai Tetapan Privasi WhatsApp Anda

Jadi apa data yang dikumpul oleh WhatsApp? Adakah WhatsApp menjejaki anda? Dan bagaimana anda boleh mengetatkan keselamatan anda pada aplikasi SMS?

Maklumat Apa Adakah WhatsApp Kumpulkan?

WhatsApp mengumpul maklumat yg anda mulakan buat menggunakannya. Ini termasuk nama & nombor telefon anda menjadi standard, serta data bonus yg mungkin anda serahkan misalnya alamat e-mel anda. Ia juga mencakup buku alamat anda. Ini merupakan keperluan memakai perkhidmatan ini.

Data penggunaan pula dikumpulkan, biasanya buat mengira angka penggunaan. Ini termasuk log prestasi, seperti masa yg umumnya anda log masuk & berapa kerap.
Ingat: WhatsApp merupakan perniagaan, jadi akan menggunakan maklumat buat menaikkan pelaksanaan dan mempromosikan kejayaannya. Itulah bagaimana kita tahu, menjadi contoh, 58 peratus pengguna pergi aplikasi beberapa kali setiap hari.

Ini adalah sebab yg sama WhatsApp mengosongkan data tentang peranti yg anda gunakan, misalnya contoh, sistem operasi, termin bateri, dan versi aplikasi yang anda jalankan. Ia selanjutnya memiliki butiran sambungan misalnya pengendali rangkaian, alamat IP, & kekuatan isyarat.

Laman WhatsApp, jua, menyusun maklumat melalui kuki yang berterusan dan sesi. Bekas ini membantu beban tapak lebih cepat jika anda pulang dalam masa akan datang; yg terakhir akan dipadam sebaik sahaja anda menutup penyemak efek anda.

Adakah WhatsApp Berkongsi Data Anda?

Dalam sesetengah keadaan, WhatsApp nir berkongsi maklumat, walaupun telah tentu beliau terhad pada data yg dikutip di atas. Ia menegaskan ia semata-mata buat meneruskan perkhidmatan, termasuk pemasaran, keselamatan, & penyesuaian.

WhatsApp bebas daripada spanduk iklan. Walau bagaimanapun, dia dipakai sang perniagaan, ada yang boleh mengakses maklumat hubungan anda. Mereka boleh menghantar anda resit, maklumat penghantaran & peringatan. Ini secara semula jadi termasuk pemasaran. WhatsApp lalu menyumbangkan analisis buat membantu syarikat tahu keberkesanan komunikasi mereka.

Anda akan ambil perhatian bahawa jumlah data yang dikumpulkan telah semakin tinggi-terutamanya semenjak pengambilalihan Facebook.

WhatsApp merupakan sebahagian daripada "Keluarga Facebook", bermakna data dikongsi antara pelaksanaan SMS dan syarikat induknya. Maklumat yang diperoleh daripada WhatsApp tidak tersedia secara terbuka, malah ditambah kepada profil tersembunyi Facebook anda. Ia abadi menjadi salah  satu kebimbangan keselamatan terbesar WhatsApp .

Ini bermakna maklumat lebih khusus boleh dikongsi. Aplikasi ini memberi amaran:

"Apabila anda memakai perkhidmatan pihak ketiga atau Produk Syarikat Facebook yang disatukan menggunakan Perkhidmatan kami, mereka mungkin menerima maklumat tentang apa yg anda bagikan menggunakan mereka. Sebagai model, jika anda menggunakan perkhidmatan sandaran data yang disatukan menggunakan Perkhidmatan kami (seperti iCloud atau Google Drive), mereka akan menerima maklumat yg anda kongsi menggunakan mereka. "

Apa-apa yang dikongsi kemudian ditadbir oleh dasar-dasar pihak lain.

Ini bukan buat mengungkapkan bahawa perkhidmatan lain tidak mengumpulkan maklumat anda. Sebagai model, Google log penggunaan apl melalui karakteristik Aktiviti Web & Apl, jadi jika anda memakai Android, itu bukan hanya WhatsApp yg perlu anda bimbang. Ini hanya apabila anda memiliki Aktiviti Web & Apl yang dihidupkan, sudah tentu.

Adakah WhatsApp Store Mesej Anda?

Tidak, WhatsApp umumnya tidak menyimpan mesej anda. Ini adalah positif yang akbar, walaupun itu adalah apa yang kita harapkan menurut pelaksanaan tersebut.

Ia menggunakan penyulitan untuk menghantar mesej antara peranti, melalui pelayan WhatsApp. Sebaik sahaja mesej itu dihantar, beliau akan dipadamkan secara automatik berdasarkan pelayan WhatsApp. Ini termasuk: berbual, foto, video, mesej suara, fail, dan maklumat lokasi yang anda kongsi dengan kenalan.

Penyulitan memastikan hanya anda & orang yg anda hantar buat dapat membaca mesej tadi. Pihak ketiga nir boleh & tidak boleh WhatsApp. Ini hanya meninggalkan peranti anda sebagai kebimbangan keselamatan: di sinilah sejarah perbualan anda disimpan.

Walau bagaimanapun, mesej kadang-kadang boleh tak pernah mati pada pelayan WhatsApp apabila dibiarkan tanpa dihantar. Selepas 30 hari, mereka akan dipadamkan.

Mengapa mesej mungkin nir dihantar? Ia berlaku apabila anda atau penerima kekal pada luar talian buat tempoh lanjutan, jika anda sudah disekat (dalam kes yg jarang berlaku), atau bila pengguna lain telah menyingkirkan WhatsApp.

Apakah "Perihal" pada WhatsApp?

Anda mungkin menyedari bahawa WhatsApp memiliki bahagian "Perihal". Adakah ini kebimbangan privasi? Lagipun, anda nir mahu terlalu poly maklumat peribadi yg ada.

Jangan takut: ini tidak mengandungi data sensitif. Ini adalah mesej ringkas pengguna lain boleh melihat di bawah nama anda. Ada yang menulis jenaka atau petikan yg membolehkan orang lain mengetahui bahawa mereka telah menambah kenalan yang betul. Tetapi dalam kebanyakan kes, ia berbunyi, "Hei ada! Saya memakai WhatsApp. "Beberapa pengguna menukar ini.

Jika anda ingin mengubahnya, klik dalam Tetapan pada sebelah kanan bawah skrin anda, lalu dalam nama anda. Ketik bahagian Perihal . Ia menaruh anda poly pilihan, termasuk Sibuk , Baterai tentang mangkat  , & Dalam mesyuarat . Anda dapat melihat apa yg dibaca dengan melihat di bawah "Set Sekarang Ke"; anda boleh klik pada mesej itu dan ganti menggunakan apa sahaja yang anda mahu.

Kami akan pulang kepada bagaimana anda boleh menyembunyikan "Perihal" dari orang lain.

Adakah WhatsApp Jejaki Lokasi Anda?

Ya, WhatsApp kadangkala boleh mengakses lokasi anda, namun terpulang kepada anda buat membagikannya.

Anda niscaya bisa berkongsi lokasi anda menggunakan kenalan-menggunakan kondisi anda membenarkan akses WhatsApp ke lokasi anda dalam tetapan telefon pandai  anda. Hanya pilih perbualan & klik dalam butang lampiran ( + ) mengikut medan mesej, lalu Lokasi .

Apabila anda bimbang interaksi mempunyai lokasi masa konkret anda, pulang ke Tetapan> Akaun> Privasi> Lokasi Langsung . Sebaiknya, ini akan membaca "Tiada", tetapi apabila tidak, anda boleh melumpuhkan ciri dari baki perbualan.

Sama misalnya mesej standard, Lokasi anda dihantar memakai penyulitan akhir-ke-akhir , jadi pihak ketiga (termasuk penjenayah siber dan agensi kerajaan) tidak dapat membacanya.

Namun WhatsApp boleh membacanya. Ia dipakai buat tujuan diagnostik & penyelesaian masalah, iaitu bila anda menghadapi perkara dengan perkhidmatan berasaskan lokasi.

WhatsApp jua boleh menentukan lokasi anda berdasarkan alamat IP, GPS, Bluetooth, dan titik akses Wi-Fi anda. Pastinya pemikiran yang mengganggu. Untuk mengehadkan apa yg mereka tahu, anda perlu bertukar-tukar apl yang mempunyai maklumat ini dalam tetapan peranti anda.

Apa maksud "Status" dalam WhatsApp?

Sebelum kita menangani mana kenalan dapat melihat maklumat apa, anda perlu tahu apa maksud "Status".

Anda boleh mencari ini di sebelah kiri bawah antara muka aplikasi anda.

Status anda merupakan mesej yang hilang selepas 24 jam. Anda boleh menambah teks, termasuk pautan, atau kandungan imej, iaitu foto atau video. Anda mungkin ingin membiarkan kenalan anda memahami bahawa anda nir akan mempunyai akses Wi-Fi buat beberapa hari akan datang, dalam hal ini, ini adalah alat yang hebat.

Ini merupakan tanggapan yg serupa menggunakan ciri "Kisah Saya" di Snapchat. Malah, Mark Zuckerberg menegaskan bahawa Instagram dan WhatsApp (kedua-duanya dimiliki sang Facebook Inc.) berpejabat sebagai 2 perkhidmatan teratas berkongsi cerita yang paling popular.

Apakah "Kenalan Saya" Bererti di WhatsApp?

Beberapa butiran boleh ditinjau sang orang yg belum ditambah lagi. Ini supaya mereka dapat menyelidiki mereka cuba berkawan menggunakan orang yg betul. Ia menambah maklumat sekiranya seorang mencari anda. Itu maksudnya "Semua orang". Namun anda boleh menukarnya ke "Kenalan Saya".
Anda boleh menukar kebanyakan tetapan sama terdapat "Kenalan Saya" atau "Tidak Ada". Walau bagaimanapun, Status anda memberi anda pilihan lanjut:

Kenalan Saya: Ini membolehkan seluruh orang pada kitab   alamat anda melihat status 24-jam anda.

Kenalan Saya Kecuali: Klik pada anak panah buat mengakses buku alamat anda dan pilih orang yg anda ingin menyembunyikan kemas sekarang anda berdasarkan.
Hanya Kongsi Dengan: Ini dalam dasarnya bertentangan dengan "Kenalan Saya Kecuali". Daripada menyekat pengguna eksklusif daripada melihat status anda, ini membolehkan anda menentukan individu yang boleh melihat status anda.

Ketiga-3 ini hanya terpakai dalam Status anda. Kenalan masih boleh membaca maklumat Perihal anda, & lain-lain, melainkan anda mengganti tetapan ini pula.

Bagaimana Anda Boleh Tukar Tetapan Privasi pada WhatsApp

Sekiranya anda ingin mengetatkan keselamatan dalam aplikasinya, pergi ke Tetapan> Akaun> Privasi . Banyak pilihan yang tersedia buat anda.

Terutama, anda boleh menukar siapa yg dapat melihat foto profil anda, Tentang mesej, dan Status. Terdapat dampak, tentu saja. Sekiranya anda menyembunyikan "Terakhir Melihat", bermakna rakan anda tidak bisa melihat jika anda menggunakan WhatsApp yg terakhir, mereka juga hilang. Secara berkesan, jika anda mahukan termin privasi ini, jangan mengharapkan orang lain buat nir.