Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

11 Jenis Insomnia yang Harus Kamu Tahu

Tidak boleh tidur?

Anda tidak perlu berjaga selama berjam-jam sebelum saat tidur buat mengalami insomnia. Keadaan ini dapat mewujudkan dirinya dalam beberapa cara.

Ya, anda mungkin menghadapi kesulitan tidur (dikenali sebagai sulit tidur tidur), namun sesetengah orang mengalami kasus tidur (insomnia tidur) atau bangun terlalu awal (kebangkitan awal pagi).

Pakar tidur boleh mencari sebab yg mendasari, seperti keadaan perubatan atau kasus psikologi. Berikut adalah 11 klasifikasi insomnia, yang dikembangkan sang American Academy of Sleep Medicine.

Insomnia

Insomnia generik merupakan klasifikasi gangguan tidur di mana seorang mengalami masalah tidur, tertidur, atau bangun terlalu awal. Gangguan ini pula boleh ditakrifkan oleh kualiti tidur yg kurang baik secara holistik.

Insomnia pelarasan

Gangguan ini, yg juga dikenali menjadi insomnia akut atau insomnia jangka pendek, mengganggu tidur anda & umumnya berpunca menurut tekanan. Masalah tidur berakhir bila sumber tekanan hilang atau waktu anda menyesuaikan diri dengan tekanan. Tekanan nir selalu tiba berdasarkan pengalaman negatif. Sesuatu yang positif boleh menciptakan anda teruja buat tidur menggunakan baik.

Insomnia tingkah laris kanak-kanak

Keadaan ini berlaku jika anak-anak nir tidur dalam ketika kecuali ibu bapa atau penjaga menguatkan waktu tidur. Jika kanak-kanak dibuat buat pulang tidur dalam masa yg ditetapkan, maka mereka cenderung tertidur pada jam biasa. Sekiranya mereka nir diberi saat tidur yg ketat, maka mereka mungkin berjaga berjam-jam pada ketika malam.

Insomnia idiopatik

Insomnia idiopatik merupakan gangguan tidur sepanjang hayat yang bermula pada masa kanak-kanak atau masa kanak-kanak dan terus sebagai dewasa. Insomnia ini nir bisa dijelaskan oleh sebab-sebab lain. Ia bukan hasil daripada mana-mana yang berikut.

 • Gangguan tidur lain
 • Masalah perubatan
 • Gangguan psikiatri
 • Peristiwa menegaskan
 • Penggunaan ubat
 • Tingkah laris lain

Ini mungkin ditimbulkan sang ketidakseimbangan pada badan anda, misalnya sistem kebangkitan yg nir aktif dan / atau sistem tidur yg nir aktif, namun punca sebenar gangguan ini masih belum jelas.

Insomnia disebabkan sang dadah atau bahan
Jenis sulit tidur ini secara langsung berkaitan menggunakan penggunaan mana-mana bahan berikut:


 • Ubat
 • Kafein
 • Alkohol
 • Item makanan
 • Tidur anda terganggu dengan penggunaan bahan anda. Masalah tidur jenis ini pula mungkin berlaku apabila anda berhenti memakai bahan.


Insomnia ditimbulkan oleh keadaan perubatan

Insomnia ini ditimbulkan sang gangguan kesihatan mental. Insomnia adalah gejala gangguan itu. Kursus dan keterukan insomnia secara pribadi dikaitkan dengan gangguan kesihatan mental, tetapi insomnia adalah penekanan rawatan yg berasingan. Insomnia ini merupakan gangguan hanya apabila beliau cukup teruk buat memerlukan rawatan yg berasingan.

Insomnia bukan organik, nir ditentukan

Insomnia jenis ini mencadangkan bahawa bahan-bahan yg diketahui & punca fizikal lain berdasarkan sulit tidur sudah ditolak. Ini bermakna penyebab insomnia kemungkinan besar  disebabkan oleh gangguan kesihatan mental yg mendasari, faktor psikologi, atau sikap mengganggu tidur. 

Nama ini juga boleh dipakai secara sementara ad interim penilaian lanjut dan ujian selesai. Ia adalah nama yg digunakan apabila seseorang yang sulit tidur tidak memenuhi kriteria untuk jenis insomnia yg lain.

Insomnia organik, nir dipengaruhi

Insomnia jenis ini ditimbulkan sang gangguan perubatan, keadaan fizikal, atau pendedahan bahan. Namun punca tertentu masih tidak jelas. Ujian lanjut dibutuhkan buat mengetahui sebab yang sempurna. Nama itu boleh digunakan secara ad interim ad interim penilaian lanjut & ujian terselesaikan.

Insomnia lawan asas

Insomnia lawan asas merupakan aduan sulit tidur parah. Ia berlaku tanpa bukti objektif sebarang gangguan tidur. Kesan siang hari berbeza-beza pada keterukan, namun mereka cenderung jauh lebih teruk daripada yang diperlukan berdasarkan aduan tidur yg dinyatakan.

Orang dengan gangguan ini kerap melaporkan sedikit atau nir tidur buat satu malam atau lebih. Mereka pula menggambarkan memiliki kesedaran yg bertenaga terhadap persekitaran luaran atau proses dalaman yang konsisten dengan terjaga. Kesedaran ini mencadangkan keadaan hyperarousal. Ciri utama adalah overestimation pada masa yg diharapkan buat tidur. Mereka pula meremehkan masa tidur mereka.

Insomnia psikofisiologi

Insomnia ini dikaitkan dengan bimbang yg berlebihan, spesifik tertumpu pada nir dapat tidur. Insomnia mungkin mula tiba-tiba berikutan peristiwa atau berkembang perlahan-huma selama bertahun-tahun.

Orang-orang dengan gangguan tidur ini bimbang terlalu poly mengenai sulit tidur mereka & mengenai menjadi letih keesokan harinya. Akibatnya, mereka belajar menjadi tegang dan cemas waktu pendekatan tidur. Mereka mungkin mempunyai fikiran berlumba yang semuanya berkaitan menggunakan insomnia dan cuba untuk tidur. Ketika mereka bimbang hendak tidur, mereka sebagai lebih tegang, yang membuatnya lebih mini   kemungkinannya mereka akan tertidur.