Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

11 Jenis Insomnia

Tidak boleh tidur?
Anda nir perlu berjaga selama berjam-jam sebelum waktu tidur buat mengalami sulit tidur. Keadaan ini bisa mewujudkan dirinya dalam beberapa cara.

Ya, anda mungkin menghadapi kesulitan tidur (dikenali sebagai insomnia tidur), namun sesetengah orang mengalami kasus tidur (sulit tidur tidur) atau bangun terlalu awal (kebangkitan awal pagi).

Pakar tidur boleh mencari sebab yg mendasari, seperti keadaan perubatan atau masalah psikologi. Berikut adalah 11 klasifikasi sulit tidur, yg dikembangkan sang American Academy of Sleep Medicine.

Insomnia
Insomnia generik adalah klasifikasi gangguan tidur di mana seorang mengalami perkara tidur, tertidur, atau bangun terlalu awal. Gangguan ini pula boleh ditakrifkan sang kualiti tidur yg kurang baik secara holistik.

Insomnia pelarasan
Gangguan ini, yang pula dikenali menjadi insomnia akut atau sulit tidur jangka pendek, mengganggu tidur anda dan umumnya berpunca dari tekanan. Masalah tidur berakhir apabila sumber tekanan hilang atau saat anda menyesuaikan diri dengan tekanan. Tekanan nir selalu tiba dari pengalaman negatif. Sesuatu yang positif boleh membuat anda teruja buat tidur menggunakan baik.

Insomnia tingkah laris kanak-kanak
Keadaan ini berlaku bila anak-anak tidak tidur pada waktu kecuali bunda bapa atau penjaga menguatkan saat tidur. Jika kanak-kanak dibuat untuk pulang tidur dalam masa yang ditetapkan, maka mereka cenderung tertidur pada jam biasa. Sekiranya mereka nir diberi waktu tidur yg ketat, maka mereka mungkin berjaga berjam-jam pada saat malam.

Insomnia idiopatik
Insomnia idiopatik merupakan gangguan tidur sepanjang hayat yang bermula pada masa kanak-kanak atau masa kanak-kanak dan terus sebagai dewasa. Insomnia ini tidak dapat dijelaskan sang karena-karena lain. Ia bukan hasil daripada mana-mana yang berikut.

Gangguan tidur lain
Masalah perubatan
Gangguan psikiatri
Peristiwa menegaskan
Penggunaan ubat
Tingkah laris lain
Ini mungkin disebabkan oleh ketidakseimbangan dalam badan anda, misalnya sistem kebangkitan yang tidak aktif & / atau sistem tidur yg tidak aktif, tetapi punca sebenar gangguan ini masih belum jelas.


Insomnia ditimbulkan sang dadah atau bahan
Jenis insomnia ini secara pribadi berkaitan menggunakan penggunaan mana-mana bahan berikut:

Ubat
Kafein
Alkohol
Item makanan
Tidur anda terganggu dengan penggunaan bahan anda. Masalah tidur jenis ini juga mungkin berlaku jika anda berhenti memakai bahan.

Insomnia ditimbulkan oleh keadaan perubatan
Insomnia ini disebabkan oleh gangguan kesihatan mental. Insomnia merupakan gejala gangguan itu. Kursus dan keterukan insomnia secara pribadi dikaitkan dengan gangguan kesihatan mental, tetapi sulit tidur merupakan penekanan rawatan yang berasingan. Insomnia ini merupakan gangguan hanya jika ia cukup teruk buat memerlukan rawatan yang berasingan.

Insomnia bukan organik, nir ditentukan
Insomnia jenis ini mencadangkan bahawa bahan-bahan yg diketahui & punca fizikal lain berdasarkan sulit tidur sudah ditolak. Ini bermakna penyebab insomnia kemungkinan besar  disebabkan oleh gangguan kesihatan mental yg mendasari, faktor psikologi, atau perilaku mengganggu tidur.

Nama ini juga boleh digunakan secara ad interim ad interim penilaian lanjut & ujian selesai. Ia merupakan nama yg digunakan apabila seseorang yg insomnia nir memenuhi kriteria buat jenis sulit tidur yg lain.

Insomnia organik, nir dipengaruhi
Insomnia jenis ini ditimbulkan oleh gangguan perubatan, keadaan fizikal, atau pendedahan bahan. Tetapi punca eksklusif masih nir kentara. Ujian lanjut diperlukan buat mengetahui sebab yg sempurna. Nama itu boleh digunakan secara ad interim ad interim penilaian lanjut dan ujian terselesaikan.

Insomnia paradoks
Insomnia lawan asas merupakan aduan insomnia parah. Ia berlaku tanpa bukti objektif sebarang gangguan tidur. Kesan siang hari berbeza-beza dalam keterukan, namun mereka cenderung jauh lebih teruk daripada yang diperlukan dari aduan tidur yg dinyatakan.

Orang menggunakan gangguan ini kerap melaporkan sedikit atau nir tidur untuk satu malam atau lebih. Mereka jua mendeskripsikan mempunyai kesedaran yg bertenaga terhadap persekitaran luaran atau proses dalaman yg konsisten dengan terjaga. Kesedaran ini mencadangkan keadaan hyperarousal. Ciri primer adalah overestimation pada masa yang diperlukan buat tidur. Mereka juga meremehkan masa tidur mereka.

Insomnia psikofisiologi
Insomnia ini dikaitkan dengan bimbang yang hiperbola, spesifik tertumpu kepada tidak dapat tidur. Insomnia mungkin mula tiba-datang berikutan peristiwa atau berkembang perlahan-lahan selama bertahun-tahun.

Orang-orang menggunakan gangguan tidur ini bimbang terlalu poly mengenai insomnia mereka & tentang menjadi letih keesokan harinya. Akibatnya, mereka belajar sebagai tegang dan sedih waktu mengadap tidur. Mereka mungkin mempunyai fikiran berlumba yg semuanya berkaitan dengan sulit tidur & cuba buat tidur. Ketika mereka bimbang ingin tidur, mereka menjadi lebih tegang, yang menjadikannya lebih kecil kemungkinannya mereka akan tertidur.