Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

7 Potensi Manfaat Minyak Ikan, Menurut Ahli Pemakanan

Menurut Pusat Kebangsaan Kesihatan Komplementari & Integratif, hampir 8% orang dewasa mengambilnya. Sama terdapat anda pada antara mereka, atau anda berfikir tentang membeli suplemen, anda mungkin ingin tahu tentang manfaat minyak ikan yg betul-dan sama ada masih ada kelemahan untuk menemui pil. Oleh itu, kami menyusun kitab   asas ini tentang apa yang anda perlu memahami, bermula dengan pelbagai manfaat kesihatan yg bagus.

Minyak ikan boleh memerangi keradangan kronik
Minyak yang diekstrak dari ikan berlemak seperti sardin, ikan bilis, & makarel menyediakan 2 jenis asid lemak omega-tiga-eicosapentaenoic acid (EPA) & asid docosahexaenoic (DHA) - yang dikenali buat membantu keradangan yang lebih rendah  , & secara amnya memperbaiki keadaan keradangan di pada badan . Kerana keradangan gred kronik yg rendah dikaitkan dengan penuaan pramatang dan beberapa penyakit, omega-tiga yang dari dari ikan boleh memberikan spektrum perlindungan kesihatan yang luas.

Ia dianggap sebagai pelindung jantung
Minyak ikan sudah ditunjukkan untuk membantu meningkatkan kolesterol HDL yg "baik" , trigliserida rendah (atau lemak darah),  mengurangkan tekanan darah , mencegah plak daripada membangun arteri, & mencegah pengerasan arteri . Atas semua sebab ini, pakar percaya minyak ikan boleh menyokong kesihatan jantung anda. Malah, meta-analisis September 2019 yg diterbitkan pada jurnal  JAHA menyimpulkan bahawa omega-tiga yang asal menurut laut mengurangkan risiko serangan jantung & kematian jantung .

Minyak ikan mungkin membantu meningkatkan kepadatan tulang
Dalam diet Amerika yang tipikal, biasa mengambil lebih banyak omega-6 asid lemak-yg masih ada dalam minyak flora, misalnya minyak jagung dan bunga surya-daripada asid lemak omega-3, terutamanya DHA dan EPA. Yang tidak seimbang telah terlibat sebagai pelaku ketumpatan tulang yg rendah pada ke 2-2 lelaki dan wanita. Namun kabar baiknya merupakan bahawa orang dewasa yang lebih tua menggunakan pengambilan omega-3 yg lebih tinggi sudah ditunjukkan untuk mengekalkan ketumpatan tulang yg lebih besar  , menjadikan minyak ikan sebagai pengantara berpotensi kehilangan tulang berkaitan dengan usia.

Dan sokongan kesihatan mata
Walaupun output kajian bercampur, beberapa kajian menunjukkan bahawa minyak ikan boleh membantu menurunkan risiko degenerasi makula yg berkaitan menggunakan usia . Ini keadaan , yg menjadi lebih ketara menggunakan umur, menyebabkan kehilangan atau penyelewengan medan pusat penglihatan. 

Minyak ikan boleh mengurangkan risiko asma kanak-kanak
Penyelidikan menerangkan bahawa minyak ikan semasa mengandung boleh membantu mengurangkan risiko asma dalam kanak-kanak . Dan satu kajian kecil mendapati bahawa minyak ikan yg memakan semasa mengandung mengurangkan alahan bayi . Walau bagaimanapun, penting buat diperhatikan bahawa bila anda mengharapkan, anda nir boleh merogoh minyak ikan sendiri. Pastikan anda berbincang dengan doktor anda sekiranya sesuai, dan jika ya, dos & bentuk yg betul.

Ia jua boleh membuahkan otak anda tajam
Dalam satu kajian, minyak ikan mempertinggi prestasi kognitif dalam orang dewasa yg sihat antara umur 51 dan 72 pada masa hanya lima minggu, berbanding menggunakan kesan plasebo. Penyelidikan jua sudah menghubungkan paras darah omega-tiga yg lebih tinggi dengan risiko kemurungan dan kecemasan yang lebih rendah . Tambahan lagi, jika dipakai menjadi tambahan kepada terapi antidepresan standard, suplemen minyak ikan berguna buat rawatan kemurungan berbanding dengan plasebo.

Dan membantu anda abadi sihat secara fizikal
Sesetengah kajian sudah mengaitkan omega-3 buat kehilangan lemak. Dan minyak ikan tambahan pula telah ditunjukkan buat melambatkan penurunan normal jisim otot dan berfungsi dalam lelaki & wanita antara 60 dan 85. Lemak yang baik bila minyak ikan jua membantu untuk merangsang pertumbuhan protein otot, & menaikkan jisim otot, walaupun dalam usia yg lebih tua orang dewasa, & menaikkan latihan rintangan yg ditimbulkan peningkatan kekuatan otot. Kajian lain menerangkan bahawa minyak ikan mungkin jua mempunyai kesan nir langsung terhadap pengurusan berat badan , dengan merangsang kawasan di otak yg mengawal pengambilan kuliner.

Tetapi jangan pulang ke bahari dalam minyak ikan
Memandangkan senarai panjang manfaat minyak ikan yg berpotensi ini, anda mungkin bersedia buat memulakan gulping. Namun anda boleh menerima terlalu poly masalah yang baik.

Minyak ikan mempunyai kesan penipisan darah, sebagai akibatnya terlalu poly bisa menaikkan risiko pendarahan, terutama apabila digabungkan dengan penipis darah lain, misalnya aspirin, atau tambahan vitamin E, bawang putih, halia, ginseng, ginkgo, dan kunyit. Minyak ikan juga boleh berinteraksi dengan beberapa ubat preskripsi, jadi pastikan buat membincangkannya dengan doktor anda sebelum anda merogoh pil.

Anda mungkin nir memerlukan makanan tambahan jika anda makan ikan berlemak (misalnya salmon, makarel, atau sardin) beberapa kali seminggu. Tanya doktor atau ahli diet berdaftar anda bila merogoh minyak ikan merupakan sesuai buat anda.

Dapatkan petuah  pro semasa menentukan produk
Sesetengah ahli mencadangkan buat menentukan suplemen yg menyediakan 1,000 mg DHA dan EPA digabungkan setiap hari. (Jika anda vegan atau alergi kepada ikan, masih ada pilihan berasaskan flora yg diperbuat daripada minyak alga, ikan laut alga makan untuk membentuk DHA dan EPA). Tetapi saya cadangkan bekerja menggunakan doktor atau pakar diet berdaftar buat memilih produk yang benar  , & dos ideal buat keperluan badan anda. Satu-satunya cara buat mendapat manfaat daripada suplemen apa saja adalah menggunakan menggunakannya menggunakan betul, & dengan pedoman profesional kesihatan yang berpengetahuan.