Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Cara Penjagaan Kulit Sensitif

Kulit sensitif 101

"Tiga perempat pesakit aku  memanggil kulit mereka sensitif," kata Joshua Zeichner, MD, penolong profesor dermatologi di Hospital Gunung Sinai pada New York City, "dan mengurus kulit terlalu agresif merupakan satu sebab utama mengapa." Walaupun anda tidak berniat, anda boleh mengatasi kulit anda: Rata-homogen perempuan   menggunakan 12 produk yg berbeza menggunakan 168 bahan yang unik setiap hari, dari penyelidikan dari Environmental Working Group di Washington DC. Semua yang berada pada atas tekanan yg biasa-penuaan, perubahan hormon, kegelisahan -dan nir hairanlah mereka melihat peningkatan pada kulit sensitif aduan misalnya jerawat, kemerahan, ruam, dan kekeringan yg melampau. Perlukan bantuan? Semak strategi ini buat menenangkan kulit anda.

Aduan kulit sensitif # 1: Blotches merah

Fikirkan awak ada? Apabila anda melihat saluran darah, benjolan, kelenjar minyak yg diperbesarkan, dan kulit tebal di hidung, pipi, dan dagu, seluruh indikasi menunjukkan rosacea, satu keadaan yang menjejaskan lebih daripada 16 juta orang Amerika. Orang dengan rosacea gampang sembuh, terima kasih pada saluran darah wajah yg sebagai semakin meluas, menarik darah lebih dekat ke bagian atas, istilah Leslie Baumann, MD, seorang pakar dermatologi pada Miami & penulis  The Type Type Solution .

Apa yg perlu dilakukan:  Dapatkan bahan-bahan bebas sabun yg pula berfungsi menjadi anti-radang, misalnya licorice, alga, & koloid oatmeal. Mengelakkan muka yang kasar, jauhkan rawatan spa misalnya kulit kimia dan microdermabrasi, & elakkan bahan penjagaan kulit berasid, termasuk asid glikolik &, dengan mengejutkan, vitamin C. Mengambil kuliner anda pula boleh membantu. Walaupun kuliner pedas boleh memburukkan lagi kemerahan, "makan makanan yang kaya menggunakan probiotik-seperti yogurt dengan budaya hayati-boleh mencegah sensitiviti kulit, kemerahan, & gatal-gatal dengan menghalang pembebasan bahan kimia penyebab keradangan," kata Whitney Bowe, MD, seorang ahli dermatologi Bandar New York.

Produk terbaik buat blotches merah
Menyejukan suar menggunakan Pembantu Kecantikan Pertolongan Kecantikan Ultra Segera Oatmeal Mask ($ 22; sephora.Com ).

Formula hijau yg diwarnakan L'Oréal Paris Magic Skin Beautifier BB Anti-Redness Cream ($ 7; amazon.Com ) meneutralkan splotches dan memastikan kulit kelihatan sepanjang hari.

Dipakai selepas pencucian, PCA Skin Anti-Redness Serum ($ 58; amazon.Com ), yang mengandungi alga merah & coklat & menenangkan chamomile, mengurangkan keradangan; gliserinnya memberikan pukulan kelembapan.

The likuoris dicampur Eucerin Kemerahan Relief Soothing Pembersih ($ 10; walgreens.Com ) memerangi blotchiness tanpa mengeringkan kulit anda.

Aduan kulit sensitif # 2: Reaksi alergi
Fikirkan awak terdapat? Kecenderungan kulit yang datang di kelajuan kilat umumnya merupakan tindak balas imun terhadap sesuatu yang nir sependapat menggunakan sistem anda, istilah Neal Schultz, MD, pakar dermatologi pada New York City & pencipta garis penjagaan kulit Kecantikan Rx. Sentiasa melayang? Itu sering disebabkan sang keabnormalan genetik pada fungsi penghalang kulit anda, menurut penyelidikan menurut University of Vienna & University of California, San Francisco. Terjemahan: Jika kulit Ibu meletus apabila terdedah pada produk tertentu, anda pula boleh.

Apa yg perlu dilakukan:  Memudahkan tanda-tanda dengan kompres susu protesis sendiri: Rendam kain pada bahagian yg sama air hangat dan susu, lalu letakkan di kawasan yg teriritasi. Krim cortisone lidah dan over-the-counter juga membantu. Makanan anggun Sidestep, yg telah dikaitkan menggunakan keradangan, & melepaskan lebih poly barangan zink yang kaya (kacang, kacang) ke dalam troli runcit anda.

Produk terbaik untuk tindak balas alahan
Jason Gluten-Free Facial Cleanser ($ 18; amazon.Com ) membungkus asid askorbik buat mengurangkan keradangan.

Mudah Melindungi Pelembap Cahaya ($ 13; walgreens.Com ) termasuk bisabolol , yang dikenali buat melegakan reaksi kulit.

Aduan kulit sensitif # 3: Kulit super kemarau
Fikir awak mendapatnya?  Jika wajah anda terasa ketat dan memiliki tekstur pasir, ia boleh sebagai kemarau atau hanya kering. Kulit kehilangan cairan tubuh merupakan misalnya yang dikatakan: kulit yang kekurangan air, istilah Karen Kim, MD, seseorang pakar dermatologi pada Chesnut Hill, Massa. Ini mungkin disebabkan sang diet, cuaca, atau produk yg anda pakai. (Terlalu poly alkohol pada produk merupakan punca biasa.) Namun kulit yang kering adalah keadaan ad interim, sedangkan kulit kering merupakan jenis yang anda lahir. Kulit kering tidak membentuk minyak yang mencukupi, sang itu dia sentiasa memerlukan dos kelembapan. Dan bila puncak  kekeringan, sel-sel kulit boleh mula mengangkat, menyebabkan kerengsaan & gatal-gatal. 

Apa yg perlu dilakukan:  apabila anda mencuci kulit anda dua kali sehari, pertimbangkan buat melakukannya pada waktu malam, menggunakan pembersih bebas sabun lembut. Dan pastikan regimen penjagaan kulit anda gampang, istilah Dr. Kim: "Tiada toner, astringen, atau produk yang mengandungi alkohol." Jangan cuba menggosok sebarang kepingan; Exfoliants yg keras boleh memperburuk kasus. Sebaliknya, lapisan pada krim mega penghidratan yang mempunyai ceramida, kompleks peptida, & niacinamide. Dan bermurah hati, menasihati Dr. Kim: "Saya memberitahu pesakit saya dengan kekeringan buat memohon emollients 2 atau tiga kali sehari." Mask semalaman yg digunakan sekali seminggu-pula boleh membungkus pukulan penghidratan yg kuat.

Produk terbaik buat kulit yg sangat kering
Garnier Skin Active Micellar Cleansing Water ($ 9; garnierusa.Com ) adalah pembersih bebas H20 yg menyerap kotoran dan minyak tanpa meninggalkan kulit kering.

Elizabeth Arden Ceramide Overnight Firming Mask ($ 88; nordstrom.Com ) mengungkapkan ceramides buat menghidratkan kulit anda semasa anda tidur.

CeraVe Skin Renewing Night Cream ($ 15; sasaran.Com ) menyokong keanjalan kulit, berkat kompleks peptida.

Neutrogena Hydro Boost Gel-Cream Extra-Dry Skin ($ 15; amazon.Com ) mengandungi asid hyaluronic heavyweight pelembab.

Aduan kulit sensitif # 4: Breakouts
Fikirkan awak ada?  Walaupun anda melampaui akil baligh, jerawat timbul misalnya yg mereka lakukan sebelum prom. Apa yang memberi? Jerawat berlaku buat beberapa sebab, termasuk tekanan, kekurangan tidur, kelenjar minyak yg terlalu aktif, dan pendedahan kepada produk comedogenic (pori-menyumbat)-namun jenis kulit yang sensitif amat gampang terdedah kerana dia secara semula jadi terdedah kepada keradangan.