Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Kajian CTA Menampilkan 4 Dari 5 Pendidik Yakin Teknologi Menolong Anak- anak Belajar

Satu kajian baru yang dijalankan oleh Persatuan Teknologi Pengguna( CTA)™, persatuan perdagangan yang mewakili industri teknologi pengguna AS$ 398 bilion, sudah mengalami bahawa 79% pendidik yang luar biasa yakin teknologi menolong pelajar dalam pendidikan.

Hasil ini merupakan hasil kajian dalam talian( diterbitkan pada 10- 17 Julai 2019) yang dijalankan oleh CTA daripada 502 guru anak- anak di sekolah prasekolah sampai ke Gred 12. Satu kajian dalam talian bonus( diterbitkan pada 9- 14 Julai 2019) di golongan 1, 005 bunda bapa mendedahkan 86% bunda bapa merasakan bahawa teknologi memainkan peranan berarti dalam pembelajaran.

Majoriti partisipan dalam kaji selidik yakin bahawa teknologi memainkan peranan berarti dalam pembelajaran. Kajian mengalami bahawa 92% bunda bapa serta 88% pendidik bersetuju bahawa para pelajar menikmati berhubungan dengan teknologi. 91% peratus bunda bapa serta 87% pendidik bersetuju teknologi membolehkan pelajar tingkatkan akses kepada pembelajaran. Di samping itu, 89% bunda bapa serta 87% pendidik bersetuju teknologi menolong pelajar membangunkan keahlian teknologi buat masa depan.

Meski mayoritas guru serta bunda bapa merasakan teknologi dalam pembelajaran berguna, 34% bunda bapa serta 39% pendidik dalam kajian yakin bahawa teknologi merupakan kendala buat pelajar

Temuan utama kajian menampilkan bahawa bunda bapa berkata peranti teknologi yang sangat berarti dalam menggalakkan pendidikan anak mereka yakni:

Pc riba( 81%)

Tablet( 77%)

Perisian berasaskan website( 74%)

Pc meja( 70%)

Produk STEM( 67%)

Teknologi 5 terbaik bunda bapa berkata kanak- kanak mereka sangat sering digunakan( sekali seminggu ataupun lebih) buat pendidikan merupakan:

Isi video( 82%)

Telefon bimbit( 76%)

Tablet( 73%)

Pc riba( 62%)

E- mel( 49%)

Pendidik prasekolah lewat gred ke- 12 mengatakan 5 teknologi paling atas yang mereka pakai sangat sering di dalam dinding darjah mereka yakni:

E- mel( 79%)

Pc riba( 69%)

Perisian berasaskan website( 67%)

Isi video( 58%)

Papan pintar( 56%)

Pengarah Penyelidikan, Lesley Rohrbaugh di CTA mengatakan," Banyak bunda bapa serta guru bersetuju bahawa teknologi merupakan perlengkapan yang berkuasa buat pembelajaran, dalam pelbagai mata pelajaran. Tech menolong anak- anak belajar di tiap peringkat pendidikan- dari latihan bahasa dini buat memahami konsep STEM."

Penyelidikan Pasaran CTA sediakan informasi jualan, ramalan, penyelidikan pengguna serta trend sejarah buat industri teknologi pengguna. Laporan penuh merupakan percuma kepada Anggota CTA serta ada buat dibeli buat bukan pakar di mari.