Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Kenapa tidak boleh Apple memadankan penguasaan Watch menggunakan iPhone?

Dalam tahun ke tahun Apple, dan sebahagian besarnya boleh diramalkan, pembukaan produk baru minggu ini di Cupertino, hanya 19 minit masa pentas ditumpukan pada apa yg dikatakan menjadi galat satu produk paling inovatif syarikat itu, Apple Watch. Masa bercakap buat Watch Series 5 adalah kurang daripada separuh daripada yg ditumpukan kepada lelaran baru berdasarkan iPhone 11, yg mana terdapat tiga telefon bimbit buat menggariskan - mungkin difahami.

IPhone jua, telah tentu, produk utama syarikat, anak kegemaran Apple. Ia tidak boleh berbuat galat. Walau bagaimanapun, ia tidak begitu hebat kebelakangan ini. Pada bulan Mei, dilaporkan bahawa jualan iPhone jatuh pada kadar rekod, turun 17 peratus, berbanding menggunakan tempoh yg sama tahun sebelumnya, pada $ 31 bilion. Malah, pada akhir bulan Julai, penganalisis teknologi Canalys mendedahkan bahawa untuk suku ketiga berturut-turut, jualan iPhone merosot menggunakan penghantaran tahun ke tahun 13 peratus kepada 36 juta iPhone yg dihantar pada Q2 2019.


Kekayaan Watch nir mungkin lebih berbeza. Menjelang Q2 2018, dari penganalisis Asymco , Horace Dediu, Apple sudah beralih lebih daripada 46m unit. Apple nir mengeluarkan nombor pada jualan Watch, tetapi LG, yg membuat semua skrin buat digunakan sang Apple, mengesahkan dia menghantar panel smartwatch 10.64m AMOLED pada 2017 buat merogoh 41.4 peratus daripada pasaran.

Kemudian, memperlihatkan pertumbuhan yg luar biasa, Apple Watch nampaknya menyumbang separuh daripada jualan smartwatch sebanyak 45 juta pada tahun 2018. Separuh. Untuk meletakkan nombor tadi dalam perspektif lanjut, Fitbit datang pada jarak yg sangat jauh dalam unit lima.5m pada 2018, Samsung ketiga dengan lima.3m, lalu Garmin dengan 3.2m. Di samping itu, Counterpoint menganggarkan jualan Apple Watch semakin tinggi 49 peratus tahun ke tahun buat Q1 tahun ini.

Untuk menyatakan menggunakan jelas, Apple berada pada bahagian paling atas industri smartwatch. Malah, kerana dia sepatutnya menjual jam tangan lebih daripada keseluruhan industri jam tangan Switzerland yang digabungkan tahun ini, dia boleh dikatakan ia berada di bahagian paling atas seluruh global menonton.

Sekiranya anda membaca ulasan kami mengenai pelbagai lelaran menurut Jam Tangan, anda akan melihat peningkatan yang mantap dalam skor & pujian. Setiap versi bertambah baik dalam yang terakhir, dengan fungsi utama yg dikemas sekarang atau hilang fungsi ditambah. Kelajuan meningkat, kalis air, eSIM & ECG. Kini menggunakan Siri 5 yg baru, Jam Tangan membetulkan perkara skrin hitam dengan paparan retina 'sentiasa-aktif', jadi anda tidak perlu menaikkan pergelangan tangan anda atau ketuk muka jam tangan buat menilik masa.

Sesiapa yg sudah memakai Apple Watch sebelum mengetahui bahawa ia telah hampir mustahil buat menilik masa secara sembunyi-sembunyi pada versi satu sampai empat. Ia hampir dapat diterima sang pengguna Watch buat melihat ke bawah pertengahan perbualan atau pertengahan rendezvous buat mengusut dpt digunakan mereka, nir menyedari hakikat bahawa jika dia merupakan jam tangan mekanikal tingkah laku  itu akan dipercaya nir sopan. Sekarang anda boleh sebagai discourteous discreetlyly. Apatah lagi, Apple telah membetulkan kecacatan fitnah ini namun berjaya mengekalkan hayat bateri sepanjang hari, 18 jam yg telah sebagai ciri pemenang menurut contoh pertama.

Apabila berita Watch Tuesday 5 tidak memiliki Fitbit, Samsung dan Garmin menangis ke dalam arak korporasinya, maka pengumuman bahawa Apple juga menjatuhkan harga jam tangan Seri tiga, yang akan menerima seluruh ciri baru Watch OS6, ditambah telah keupayaan kalis air & selular, hanya £ 199 pasti telah menyebabkan beberapa kerja air. Titik harga baru ini hampir sama dengan pesaing pintar pintar yang telah menjual pada kurungan harga ini selama bertahun-tahun, menggunakan selesa bahawa mereka beroperasi di bawah harga premium Apple.

"Saya fikir Apple Watch adalah keliru satu produk di mana Apple bukan orang yang pertama memasarkan kategori tetapi mampu mentakrifkan kategori, akhirnya membentuk formula yang berjaya," penganalisis telefon pintar Strategi Kreatif Carolina Milanesi mengatakan. "Sangat menarik bagaimana apabila bercakap mengenai inovasi Apple Watch tidak selalunya produk yg akan ditinjau. Saya konfiden Fitbit relatif risau, kerana bergerak menurut band ke jam tangan adalah laluan mereka pada harga jualan dan hasil jualan yg lebih tinggi."

Sudah tentu, iPhone masih menjual lebih poly unit berbanding Watch, menggunakan iPhone XR 'bajet' menjual saudaranya yang lebih mahal dengan unit 47m menurut pelancaran pada Oktober 2018 hingga Jun 2019. IPhone XS & XS Max dihantar masing-masing 20m & 28m. Tetapi kejatuhan pertumbuhan lembu tunai Apple mungkin ditimbulkan warta bahawa iPhone tidak begitu inovatif, seperti yang mula-mula misalnya dahulu (atau menjadi Watch kini  ), dan pengguna nir mahu naik taraf.

Ambil 11 Kelebihan baru . Di belakang telefon masih ada 3 kamera: lebar, telephoto dan lensa ultra lebar. Ketiga-3 bekerja menggunakan cip A13 telefon buat menjahit imej yg ditangkap oleh semua kamera beserta-sama. Mengesan, ya, akan tetapi Huawei memperkenalkan persediaan kamera 3 kali menggunakan lensa sudut ultra-lebar pada siri Mate 20 pada bulan Oktober 2018. Samsung diikuti menggunakan pelancaran Galaxy S10 dan Note 10 pada bulan Februari & Ogos tahun ini.

Apple pula mengumumkan bahawa beliau akan menghantar Pro (bukan standard 11) menggunakan pengecas cepat 18W. Telefon Android telah menolak pengecasan pantas pada 15W, 30W & 45W selama bertahun-tahun. Pro Huawei P30 dengan gampang boleh digunakan selama dua hari dengan tetap, yang berakibat peningkatan bateri Apple selama satu hingga 5 jam (bergantung pada rasa) dalam iPhone baru kelihatan sederhana. Dan itu tanpa menyebut kekurangan iPhone 5G.

Dengan iPhones yang baru, Apple tetap mengikut termin pasaran, nir mengetuai pasaran. Yang mengakibatkan duduk perkara, mengapa Apple tidak dapat mencontohi kejayaan, dominasi pasaran dan inovasi Watch dengan iPhone?

Nah, pasaran smartwatch berbanding menggunakan telefon pandai  kurang matang, yg tentunya memberi ruang pada Apple buat berinovasi, namun kelebihan ini terpakai pada semua pada pasaran yg boleh digunakan. Neil Shah, pengarah penyelidikan di Counterpoint Research, percaya karena utama terletak pada kebanyakan komponen telefon pintar Apple datang dari pihak ketiga.

"Untuk telefon pintar, manakala Apple cukup bersepadu secara menegak, majoriti penemuan perkakasan asal daripada rakan kongsi misalnya Sony buat kamera, Samsung & LG buat memaparkan, Western Digital atau SK Hynix buat ingatan atau Qualcomm buat teknologi selular, yg mana masih ada untuk kebanyakan pesaing, "ucapnya. "Jadi satu-satunya ruang yg tersisa buat berinovasi dan membezakan merupakan pada iOS, pemproses & pengalaman pengguna, di mana Apple sudah membezakan, namun pesaing telah terperangkap, dan jua melepasi jua."

"Ini sememangnya satu sebab mengapa Apple menumpukan pada privasi menjadi pembeza primer, kelebihan utama berbanding kem Android yg terbuka," istilah Shah. "Apple sangat mengintegrasikan teknologi & memasarkannya jauh lebih baik daripada saingan, & dengan itu sebenarnya bukan seorang inovator. Tetapi menggunakan Watch, Apple telah memperoleh syarikat buat mempertinggi inovasi pada pergelangan tangan & membezakan dengan ciri-karakteristik teras yang membuat menonton sensor kesihatan yg bermakna. "

Terdapat sekerap keterangan gembira, walaupun, buat pendaftar iPhone. Ciri yang paling menarik berdasarkan iPhone baru sebenarnya merupakan cip baru pada dalam yang dipanggil U1. Berkedip & anda akan terlepas sebutannya pada ke-10 menjadi rujukan yg memaparkan skrin gergasi buat dtk-dtk ringkas.

Cip ini membolehkan kedudukan "ultra-wideband" (UWB), yang telah dijelaskan dengan ringkas sang WIRED US sebagai "Bluetooth pada steroid: lebih cepat, lebih tepat, dan lebih berkebolehan". Lihat cerita penuh di sini . Apple menerangkannya menjadi "GPS dalam skala ruang tamu anda" sambil menambah ia akan menaikkan perkongsian fail AirDrop kerana telefon akan "menyedari directionaly" dan dapat memilih telefon lain yang sedang ditunjuk, & seterusnya menjejaskan peranti ini kepada bahagian atas senarai saham jika iOS 13.1 dilancarkan akhir bulan ini.

UWB mempunyai beberapa kelebihan utama berbanding Bluetooth Low Energy atau Wi-Fi. Ia boleh memilih objek ke pada jeda 30 cm berbanding dengan julat meter peranti Bluetooth sedia terdapat. Ia boleh memindahkan data empat kali lebih pantas daripada Bluetooth, beroperasi pada jalur kekerapan yg luas agar dinding fizikal kurang daripada gosip isyarat, mengemas kini   kedudukannya setiap 100 milidetik, dan beliau nir mengganggu Wi-Fi. Aplikasi teknologi sedemikian sahih-benar menarik - & beliau melampaui perkongsian fail.

Volkswagen & NXP sudah menunjukkan sistem UWB buat membuka kunci kereta. Memandangkan UWB menggunakan "masa penerbangan" buat memilih lokasi, ia dapat mengelakkan kecurian relay, pada mana isyarat radio palsu dipakai buat mencuri kereta yg didorong sang penggemar kunci wayarles pada dalam tempat tinggal  . Jika Apple menandatangani mana-mana syarikat automotif, iPhone baru anda berpotensi membuka kunci kereta anda ketika anda berjalan ke arahnya.


Bayangkan jika pasar raya atau sentra membeli-belah tempatan anda dimuatkan dengan sensor yang harmonis U1. IPhone anda akan memahami bukan sahaja yg menyimpan anda, lorong yang anda jalankan, namun kemungkinan produk yang anda cari atau mempertimbangkan membeli. Kemudian bayangkan menggabungkan ini menggunakan pemahaman yang sudah indah Apple tentang AR mudah alih buat global yang overplayed menggunakan data kontekstual hanya jika anda memerlukannya.

Cip U1 merupakan penemuan tulen pada iPhone baru. Hanya semacam masalah untuk menjadikannya menjadi tontonan Watch berbanding saudaranya. Jika hanya Apple menghabiskan lebih poly masa bercakap mengenai itu.