Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Ketahui jika telefon anda akan mendapat kemas kini Android 10

Akhirnya Google telah mengeluarkan versi modern sistem operasi mudah alihnya. Pada asalnya diberi nama Android Q, Android 10 penuh dengan karakteristik-karakteristik baru , termasuk mod gelap, liputan pribadi (walaupun tidak dalam pelancaran), gerak isyarat sisi dan sokongan buat telefon lipat dan 5G - yg kebanyakannya tidak tiba menjadi kejutan bila Google sudah memperkenalkan beberapa butiran dalam persidangan pemaju tahunannya dalam bulan Mei.

Apabila anda menggunakan telefon Android, anda akan dapat naik tingkat walaupun akses penuh mungkin masih berbulan-bulan. Kami sudah berhubung menggunakan semua produsen telefon utama yang kami harapkan buat menyokong Android 10, termasuk mereka yg menjual WIRED Recommends telefon Android terbaik . Ada yang bisa memberi kita gambaran jalan yg agak konkrit, yang lain nir mempunyai sebarang berita. Kami akan mengemas kini   halaman ini semasa kami mendengar lebih lanjut.

Telefon mana yg boleh memuat turun Android 10?
Siaran Android cenderung tiba ke telefon bimbit Google terlebih dahulu, jadi telefon Pixel merupakan satu-satunya peranti yang bisa menaik taraf, seperti dibebaskan berdasarkan 3 September. Tetapi, Google mengeluarkan enam versi beta sejak ia mengumumkan Android 10 pada Mac, membolehkan pengeluar & pemaju pelaksanaan menguji karakteristik-ciri baru dan mempersiapkan divestasi rasmi, jadi pengeluar lain mungkin lebih cepat mengamalkannya daripada yg lain.

Samsung
Android 10 boleh didapati buat telefon mudah alih, sang itu, secara semulajadi, kami akan mengharapkan Samsung Galaxy Lipat buat mengamalkan sistem operasi baru apabila ia dilancarkan semula selepas masalah awal . Namun syarikat Korea Selatan nir mengeluarkan pelan peta Android 10 untuk peranti sedia terdapat dan masa depannya. Di Eropah, bagaimanapun, jurucakap syarikat mengesahkan Android 10 akan mula melancarkan telefon primer dalam tahun ini.

Siri OnePlus 6, 6T dan 7
Versi beta modern tersedia untuk siri OnePlus 6 / 6T & 7 & boleh dimuat turun di halaman web syarikat . Sesetengah pengguna sudah menguji ciri teras selama beberapa bulan terakhir & melaporkan pelbagai bug pada sekitar gerak isyarat, butang tempat tinggal   & tema gelap - namun ini nir biasa menggunakan versi beta. Jika ditanya tentang pelepasan rasmi Android 10, jurucakap syarikat itu nir bisa berkongsi maklumat lanjut mengenai pembebasan akhir.

HTC
HTC baru sahaja mula melancarkan Android Pie kepada model U11 & U12 - & semenjak pengeluar Taiwan tidak berada di senarai rakan kongsi Google buat versi beta - Android 10 mungkin masih lama  .

Huawei Mate 20 Pro & P30, penghormatan 20 siri
Walaupun Google sudah membatalkan lesen Android Huawei sebagai akibat daripada kerajaan AS yang menambah syarikat China kepada senarai hitam dagangannya , telefon bimbit yang sedia terdapat masih bisa menggunakan sistem operasi.

The Mate 20 Pro dijangka akan dinaik tingkat pada Android 10 dalam beberapa minggu akan datang, atau bahkan hari, & Huawei berkata dia ingin menambah peranti popular berikut dalam masa terdekat:

Siri P30
Mate 20, Mate 20 lite dan Mate 20 X
Mate 10 dan Mate 10 Pro
DESIGN PORSCHE Mate 20 RS
DESIGN PORSCHE Mate 10
P pintar 2019 danP pandai  + 2019
P smart Z
Kehormatan, yg merupakan anak syarikat Huawei, mengatakan peranti berikut akan dapat mengakses Android 10 menjelang November:

Kehormatan 10 dan Kehormatan 10 Lite
Kehormat 20 siri (Honour 20, Honor 20 Lite & Honor 20 Pro)
Honor Lihat 20
Sementara itu, Huawei mempamerkan sistem operasi asal terbuka yang akan datang, OS Harmony , pada persidangan pemaju pada bulan Ogos. Harmony OS, atau Hongmeng misalnya yg dipanggil di China, direka buat berfungsi pada tablet, penceramah pandai , smartwatch, sistem pada kereta tetapi bukan telefon pandai  - sekurang-kurangnya, belum.

Sony Xperia XZ3
Xperia XZ3 merupakan satu-satunya peranti Sony yang terdapat pada beta Android 10. Sony cukup cepat mengamalkan Android Pie dan menaik taraf dua peranti XZ2nya dalam tempoh dua bulan . Namun syarikat itu nir mengeluarkan pelan hala tuju buat Android 10 lagi dan tidak memberi respons kepada permintaan WIRED.

Nokia 9 PureView, 8.1 dan 7.1
Nokia mempunyai rekod kemas kini   yg cepat . HMD Global, syarikat yg mengeluarkan telefon Nokia, berkongsi pelan pelancarannya buat Android 10 pada bulan Ogos . Sistem operasi baru ini boleh didapati pada semua portfolio telefon pandai  Nokia - yang mana kepala pegawai produk HMD Global Juho Sarvikas menyampaikan merupakan dispensasi, berbanding pengeluar lain.

Model-model ini akan ditingkatkan dalam suku keempat 2019:

Nokia 9 PureView
Nokia 8.1
Nokia 7.1
Model-contoh ini dijangka akan disusuli pada athun baru 2020:

Nokia 7 Plus
Nokia 6.1 & Nokia 6.1 Plus
Nokia 4.2
Nokia tiga.Dua
Nokia 3.1 Plus
Nokia dua.Dua
Pemilik peranti yg lebih tua perlu sebagai pesakit yg lebih sedikit tetapi boleh mengharapkan buat menerima kemas sekarang sang separuh pertama 2020.

LG G8 ThinQ
LG nir lagi bermain pada liga besar  telefon pintar lagi, namun perdana G8 ThinQ merupakan dalam Android 10 beta. Setakat ini, hanya enam daripada enam beta beta telah disediakan buat muat turun dan ujian, jadi kami menjangkakan LG relatif lambat buat menaik tingkat telefonnya buat melepaskan sepenuhnya.

Siri Motorola G7
Telefon bimbit G7 Motorola dijangka dinaik tingkat kepada Android 10, walaupun tidak jelas apabila ini mungkin berlaku. Syarikat itu belum berada pada beta Android 10, jadi kita tidak boleh mengharapkan perantinya menjadi antara yang pertama buat mengadopsi sistem operasi baru.

Walaupun tidak ada istilah lagi ketika tepat Motorola akan melepaskan One Zoom, peranti baru itu dikhabarkan buat menciptakan penampilan di IFA pada Berlin minggu ini. Spesifikasi, termasuk persediaan empat kamera, sudah muncul di Geekbench, platform penanda aras pemproses. Penyenaraian juga menyatakan telefon akan berjalan dalam Android Pie.

Telefon Penting
Essential hanya menghasilkan satu telefon bimbit tunggal semenjak 2017 tetapi dia telah dikemas kini   menggunakan Android 10, hari yang sama beliau dibebaskan - & hanya sebulan selepas Android 9 Pie telah tersedia.