Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Lima Tips Permulaan Bermula Dengan Kalendar Apple pada Mac

Jika anda telah bersedia buat meneroka kalendar terbina pada ini, kiasan Kalendar Apple kami pada bawah akan memberitahuakn pada anda bagaimana buat memulakannya.

1. Buat Kalendar Baru

Terima kasih kepada kalendar digital, anda boleh menyimpan seluruh tugas, acara, dan peringatan anda di satu lokasi. Tetapi beliau merupakan masalah bila anda nir dapat membezakan antara item ini atau mengasingkan yg khusus jika anda memerlukannya.

Anda nir akan menghadapi kasus dengan Kalendar. Ia membolehkan anda menciptakan berbilang kalendar buat menguruskan jadual dalam pelbagai bidang kehidupan anda. Anda boleh membuat Home kalendar buat mengesan kerja-kerja tempat tinggal  , satu Mesyuarat kalendar buat melihat janji temu anda menggunakan pantas, & sebagainya.

Mewujudkan kalendar baharu semudah mengklik pada Fail> Kalendar Baharu . Anda boleh menamakan semula kalendar berdasarkan Senarai Kalendar di bar sisi. Jika senarai itu nir kelihatan, klik pada butang bar alat Calendars atau dalam Lihat> Paparkan Senarai Kalendar untuk mendedahkannya.
(Apl ini bermula dengan beberapa kalendar lalai: Kerja dan Ulang tahun .)

Kalendar membolehkan anda menaruh rona yg berbeza kepada setiap kalendar. Jadi, gampang membezakan program menjadi peribadi, berkaitan dengan pekerjaan, dan lain-lain walaupun anda melihat semuanya sekaligus.

Untuk menukar rona yang diberikan pada kalendar, pilih warna pilihan anda menurut menu klik kanan kalendar melalui bar sisi. (Jika anda memindahkan item dari satu kalendar ke yang lain, ia merogoh warna pada kalendar baru.)

Anda juga boleh menyusun kalendar ke pada deretan berasingan seperti Tugas , Peringatan , & Acara atau Peribadi , Kerja , Keluarga , & Kawan . Untuk membuat deretan kalendar, klik dalam Fail> Kumpulan Kalendar Baharu .

2. Buat Peristiwa Baru

Kalendar membolehkan anda menambahkan program ke mana-mana kalendar menggunakan pelbagai cara. (Pastikan buat menentukan kalendar yang benar  di bar sisi dahulu.) Sebagai permulaan, anda boleh membuat acara dengan:

The File> New Event item menu
Pintasan papan kekunci ini: Cmd + N
The Buat Acara Pantas butang atau ditambah butang pada bar alat
Semua tindakan ini membawa pop timbul Acara Cepat , di mana anda boleh menambah acara.

Di sini, berasa bebas memakai bahasa semula jadi buat menentukan tarikh dan masa; Kalendar menyokong bahawa (seperti banyak pelaksanaan Mac asli lain.) Anda boleh mempercayai Kalendar buat menafsirkan frasa misalnya "makan malam ulang tahun Karen di jam 8 malam" atau "9 pagi penerbangan ke Mumbai pada hari Jumaat" dengan benar  & menciptakan acara dari mereka. Kami mengesyorkan memakai bahasa semula jadi buat aliran kerja yg lebih cepat .

Anda boleh menambah lokasi, jemputan, nota, URL, dan sebagainya, ke program berdasarkan pop Acara Acara . Untuk membawa itu, klik dua kali pada program dalam kalendar atau pilih dan klik dalam Edit> Edit Event .

Dalam pop timbul, klik dalam tarikh program buat mengakses bahagian yang tersembunyi menurut loka anda boleh menyediakan peringatan atau peringatan buat acara itu.

Sayang sekali bahawa peringatan Kalendar nir ada dalam pelaksanaan Peringatan. Namun anda boleh memaparkannya di Pusat Pemberitahuan menggunakan widget Kalendar .

3. Tukar Paparan Kalendar

Adakah anda mahu mengezum dalam tugas dan insiden yang sudah anda janjikan dalam hari atau minggu tertentu? Mungkin anda ingin melihat bagaimana sibuk anda semua bulan ini, atau ingin mengambil sepanjang tahun menggunakan pantas.

Senario sedemikian adalah mengapa Kalender mempunyai empat pandangan unik: Hari , Minggu , Bulan , & Tahun . Mereka membantu anda memvisualisasikan jadual anda dengan pelbagai cara.

Untuk menukar antara paparan kalendar, klik dalam butang bar alat yg berkaitan atau Lihat pilihan hidangan. Anda juga boleh menciptakan program melalui pandangan ini. Untuk bermula, semua yg perlu anda lakukan merupakan klik 2 kali pada hari yang berkaitan pada paparan Bulan atau dalam slot masa pada gambaran Hari dan Minggu . Tindakan ini membawa terus ke pop up Acara Acara bukan pop muncul Acara Cepat .

4. Kalender Sinkron Dengan Akaun Dalam Talian

Mana-mana kalendar yang anda buat dalam Kalendar disimpan di Mac anda dan timbul di bawah bahagian Di bahagian atas Mac aku  . Sekiranya anda ingin membawa kalendar iCloud anda, Kalendar Google, atau kalendar CalDAV yg lain ke aplikasi Kalendar untuk menguruskan semuanya berdasarkan satu lokasi, itu gampang dilakukan.

Apa yang perlu anda lakukan merupakan menyediakan akaun kalendar yg sinkron pada bawah Kalendar> Keutamaan> Akaun . (Anda juga boleh memadamkan akaun atau melumpuhkannya buat sementara saat menurut lokasi ini.)

Adakah anda telah menggunakan akaun dalam talian tadi menggunakan Mail, Nota, atau pelaksanaan Mac orisinil yang lain? Dalam hal ini, anda boleh mengaktifkan sync kalendar untuk akaun tadi melalui Sistem Keutamaan> Akaun internet pula.

Selepas anda menambah akaun ke Kalendar, anda tidak lagi boleh membuat kalendar baru menggunakan pintasan papan kekunci Cmd + Pilihan + N . Sebaliknya, anda perlu menggunakan pilihan File> New Calendar , yg membolehkan anda memilih akaun buat menciptakan kalendar baru. Juga, gugusan kalendar hanya tersedia buat akaun setempat.

5. Kongsi Kalendar

Berkongsi jadual anda dengan orang boleh menjimatkan poly bolak sambil merancang aktiviti biasa.

Sebagai contoh, berkongsi kalendar "ketersediaan" dengan rakan terbaik anda akan membantu anda memilih masa apabila anda bebas buat mengejar. Atau anda boleh mengekalkan kalendar "pesanan" beserta buat melihat sama ada anda boleh membeli barangan runcit beserta. Dan apabila anda menambah item dari lokasi ke kalendar, beliau menjadi gampang difikirkan bila anda akan berada di daerah kejiranan yg sama sepanjang minggu.

Dalam pelaksanaan Kalendar, anda boleh berkongsi hanya kalendar yg dipautkan ke akaun internet. Dengan kata lain, anda nir boleh berkongsi kalendar yang disenaraikan di bawah On My Mac .

Untuk berkongsi kalendar, tuding di atasnya & klik dalam butang Kalendar Kongsi ( ikon tanpa wayar atau sambungan ) yg timbul. Dalam pop seterusnya, ketik nama atau alamat e-mel orang yg anda ingin berkongsi kalendar, kemudian tekan Enter . Ini menghantar jemputan kalendar menggunakan segera.

Secara lalai, orang yang anda sudah berkongsi kalendar dengan boleh melihat serta mengedit kalendar. Jika anda ingin membatalkan keistimewaan menyunting buat orang eksklusif, klik pada nama mereka dalam senarai & pilih pilihan Lihat Hanya menurut sajian pop timbul. (Perhatikan pilihan Jemputan Lagi dalam hidangan. Klik dalam itu jika anda ingin menghantar jemputan ke kalendar beserta.)

apabila anda ingin berhenti berkongsi kalendar menggunakan orang eksklusif, pilih nama orang itu pada senarai Dikongsi Bersama dan tekan butang Padam .

Tidak mahu berkongsi kalendar tertentu sekali lagi? Klik kanan padanya di bar sisi & pilih Stop Sharing menurut hidangan konteks.

Kalendar Apple: Apl Kalendar Besar Anda Sudah Ada
Apl Kalendar Mac anda sempurna bila anda mahukan kalendar desktop dipercayai untuk harga yang rendah secara percuma. Ia menyenangkan buat dicermati & gampang digunakan.