Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Macbook Trackpad Tidak Bekerja? 4 Tips Mengatasi Masalah buat Cuba

Adakah trackpad MacBook Pro anda tidak berfungsi? Kami telah membahas empat kaedah penyelesaian perkara yg berbeza. Mari bermula dengan yang paling mudah buat mendapatkan trackpad anda berfungsi lagi.

1. Semak kemas sekarang macOS
Ini terdengar jelas, namun sangat indah berapa ramai orang yang tidak menjalankan versi modern sistem operasi, firmware, dan pemandu.

Untuk mengetahui sama ada sebarang kemas sekarang tersedia buat pad jejak anda, buka App Store & klik dalam tab Kemas Kini di bahagian atas tetingkap.

Benar, anda perlu memasang sebarang kemas kini   yang belum terselesaikan. Tetapi buat tujuan memasang trackpad anda, anda berminat menggunakan apa-apa yang dipanggil Trackpad Firmware Update (atau serupa). Jika anda melihat sesuatu, klik pada butang Kemas kini   & ikut arahan dalam skrin.

2. Semak Tetapan Yang Sihat
Dengan mengandaikan tiada kemas sekarang yg tersedia (atau mereka tidak menyelesaikan perkara anda), pelabuhan pertama wajib  selalu sebagai tetapan jejak jejak anda. Anda boleh menetapkan banyak aduan menggunakan hanya menaikkan beberapa pilihan.
Klik 2 kali Tidak Bekerja
apabila pad jejak anda kelihatan berfungsi sepenuhnya menggunakan dispensasi keupayaannya buat mengklik 2 kali, ada kemungkinan bahawa kelewatan masa buat sistem anda mengenali isyarat ditetapkan terlalu rendah.

Sekiranya anda baru memakai trackpads (bukannya tetikus tradisional) atau anda bukan menjadi armada dengan beberapa orang, ini merupakan sebab yang mungkin.

Untuk mengakses tetapan dua kali klik, klik dalam ikon Apple pada penjuru kiri sebelah atas skrin anda. Kemudian ikuti Pilihan Sistem> Kebolehcapaian dan tatal ke bawah bar sisi kiri sehingga anda datang ke Mouse & Trackpad .
Anda akan melihat pelbagai pilihan yang tersedia, tetapi yg anda perlukan buat menyesuaikan adalah kelajuan 2 kali klik . Pulihkannya berdasarkan kedudukan semasa; di suatu loka pada sekeliling pertengahan adalah relatif buat kebanyakan pengguna, tetapi merasa bebas buat pergi serendah yang dibutuhkan.

Penunjuk Sulit untuk Kawal
Jika anda mendapati penunjuk tetikus terlalu responsif, anda boleh cuba melaraskan kelajuan pengesanan.

Sekali lagi, klik pada ikon Apple, tetapi kali ini menuju Keutamaan Sistem> Trackpad . Anda akan melihat slider pada bahagian bawah tetingkap berjudul kelajuan Penjejakan . Seperti dahulu, tetapan pada suatu tempat pada kurang lebih pertengahan sepatutnya sesuai buat kebanyakan pengguna.
Trackpad Tidak Sepenuhnya Tidak Menepati
Jika pad jejak anda sama sekali meninggal, jangan putus asa-beliau juga boleh sebagai isu tetapan mudah.

Cara buat menguji ini artinya buat menyelidiki tetikus fizikal yg disambungkan ke sistem anda, sama ada melalui USB atau Bluetooth. Sekiranya anda lakukan, cubalah putuskan sambungannya. Adakah trackpad anda berfungsi kini  ? Dalam hal ini, sistem anda sudah ditetapkan buat mengabaikan input trackpad ketika mengesan mouse.

Selagi anda menjalankan OS X 10.7 Mountain Lion atau yang lebih baru, anda boleh menukar tetapan ini dengan pergi ke Keutamaan Sistem> Kebolehcapaian> Tetikus & Jejak Jejak & menghidupkan kotak semak pada sebelah Abaikan trackpad terbina dalam bila tetikus atau pad jejak wayarles terdapat .
Ia juga mungkin bahawa Mac anda fikir aksesori periferi lain adalah tetikus. Cuba mencabut seluruh (keyboard, pencetak, pengawal permainan, & sebagainya) menurut seluruh port mesin anda dan lihat apakah beliau membuat perbezaan.

3. Semak Perkakasan Mac anda
Lebih seringkali daripada tidak, gosip-isu trackpad yang tidak ditimbulkan sang tetapan ditimbulkan oleh pelbagai kasus perkakasan. Mereka boleh berasal menurut Mac sendiri, atau menurut kesilapan pengguna.

Pointernya merupakan Jumpy dan Jittery
Sekiranya penunjuk anda melompat di lebih kurang skrin, mungkin masih ada pelbagai punca yg nir serius-kebanyakannya turun ke kesilapan manusia yg mudah.

Pertama, periksa wajah bateri anda. Sekiranya dia rendah, palamkan mesin anda & cuba sekali lagi-ia sememangnya mudah! Seterusnya pastikan bahawa perhiasan misalnya cincin perkahwinan dan gelang nir menangkap pad ketika anda bekerja; mereka boleh mengakibatkan pad buat membaca pelbagai isyarat sekaligus & sebagai galat.

Akhirnya, pastikan hujung jari anda tidak basah atau berpeluh. Trackpads dan air tidak bercampur dengan baik, & boleh mengakibatkan kelakuan nir menentu.

Segala-galanya Mengenai Trackpad Adalah Temperamental
Kadang trackpad anda berfungsi dengan betul; kadang-kadang dia bertindak. Sesuatu yg membolehkan anda menggerakkan penunjuk, sedangkan masa lain dia tidak. Jika ini berlaku buat anda, lebih kerap daripada nir, masalahnya merupakan bateri MacBook anda .
Bengkak & meletup bateri MacBook telah sebagai isu selama bertahun-tahun. Apple menuntut tingkah laris yang diperlukan - yang sangat mencurigai - tetapi sama terdapat cara, kejadiannya boleh memberi kesan dalam trackpad anda.
Langkah pertama anda perlu menghubungi sokongan Apple, bila peranti anda masih pada agunan atau dilindungi sang AppleCare . Jika tidak, dan anda fikir anda memiliki kasus bateri yang bengkak, cuba bawa bateri keluar & jalankan mesin anda dari kuasa utama (anda pula boleh membayar seseorang buat melakukan ini buat anda). Anda hampir niscaya dapat melihat peningkatan yg ketara.

4. Padam "Senarai Hartanah" Fail
Sekiranya seluruh yg lain gagal, trik terakhir yg anda boleh cuba sebelum mengalahkan kekalahan artinya memotong fail Senarai Hartanah (PLIST).

MacOS menggunakan fail PLIST buat menyimpan tetapan pengguna & maklumat mengenai berkas & pelaksanaan yang dipasang dalam mesin. Memadam mereka akan memaksa Mac anda buat mencipta semula yang baru.
Cari fail plist berikut & hapuskannya:

com.Apple.Driver.AppleBluetoothMultitouch.Trackpad.Plist (Magic Trackpad)
com.Apple.Driver.AppleBluetoothMultitouch.Mouse.Plist (Magic Mouse)
com.Apple.Driver.AppleHIDMouse.Plist (tetikus berwayar USB)
com.Apple.AppleMultitouchTrackpad.Plist
com.Apple.Preference.Trackpad.Plist
Reboot Mac anda, dan lihat apabila masalah ini sembuh. Sebagai bisnis terakhir, anda boleh memadam dan memulihkan Mac anda ke tetapan kilang .

MacBook Touchpad Workarounds
Jika tiada kerja pada atas, anda mungkin perlu mengambil mesin anda buat dibaiki. Terdapat banyak pilihan pembaikan yang tersedia, namun laluan sebenar yang anda perlukan bergantung kepada sama ada anda memiliki AppleCare atau tidak.

Walaupun anda memerlukan pembaikan, terdapat beberapa masalah yg dapat anda ambil dalam masa yg sama.

Lumpuhkan Trackpad
Penyelesaian sementara yg paling jelas adalah buat melumpuhkan trackpad anda sama sekali & memakai tetikus standard. Proses ini hanyalah sebaliknya menurut petua penyelesaian masalah yang dinyatakan sebelum ini.

Cukup menuju Keutamaan Sistem> Kebolehcapaian> Tetikus & Jejak Jejak & tandakan kotak di sebelah Abaikan trackpad terbina pada semasa tetikus atau pad jejak wayarles terdapat .

Gunakan Trackpad Luaran
The Apple Magic Trackpad dua melakukan dengan cara yg sama misalnya trackpad komputer anda, kecuali ia merupakan satu persisian luaran yg duduk pada atas meja anda.

Ia paripurna jika anda digunakan buat memakai trackpad dan mencari menukar tetikus genggam terlalu menyusahkan, dan dia jua tanpa wayar sepenuhnya. Malangnya, mereka nir murah, namun itu satu-satunya pilihan buat sentuhan luaran mesra Mac.