Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Makan Makanan Kaya Flavonoid Dapat Menurunkan Risiko Kanker dan Penyakit Jantung-Inilah Apa yang Anda Perlu Tahu

Menurut kajian baru yg diterbitkan pada jurnal Nature Communications , makan makanan yg kaya dengan flavonoid, sebatian yang masih ada dalam kuliner dan minuman berasaskan flora, dapat mengurangkan risiko kematian akibat kanser & penyakit jantung . Kajian itu menganalisis data berdasarkan kanser Diet, Kanser dan Kesihatan Denmark yg mengumpul maklumat tentang diet 53,048 orang Denmark selama 23 tahun.

Penyelidik mendapati bahawa orang yang sering memakai "makanan" yg berkadar kuliner kaya flavonoid mempunyai hubungan songsang dengan mati dampak penyakit jantung atau kanser. (Maksudnya, lebih poly flavonoid yg mereka makan, semakin rendah risiko mereka.) Kesan ini lebih tinggi dalam kira-kira 500 miligram sehari, penyelidik mendapati.

Kajian itu jua memberitahuakn hubungan yg bertenaga antara mengambil dos biasa flavonoid, merokok, dan minum alkohol. Orang-orang yg berisiko tinggi buat membangunkan penyakit kronik akibat merokok & minum lebih daripada 2 arak setiap hari seolah-olah menerima manfaat daripada kuliner yang kaya dengan flavonoid.

Ini nir bermakna bahawa makan kuliner kaya flavonoid akan menghapuskan kesan berbahaya menurut minum dan merokok yang berlebihan, para penyelidik memberi amaran. Tetapi, kajian itu bisa membantu mengurangkan risiko penyakit kronik daripada kebiasaan ini.

Walaupun flavonoid diketahui baik untuk anda, penyelidik tidak pasti sama terdapat ia mengenai mereka yg merendahkan risiko penyakit tertentu. Flavonoid memerangi peradangan & meningkatkan fungsi saluran darah, yang boleh memainkan peranan , penyelidik primer Nicola Bondonno, seorang rakan penyelidikan pasca kedoktoran pada Edith Cowan University, Australia, dalam satu siaran akhbar. Selain itu, lebih banyak kajian dibutuhkan.

Apa lagi flavonoid?
Flavonoid adalah sekumpulan sebatian yang  umumnya masih ada pada butir-buahan, sayur-sayuran, biji-bijian, kulit, akar, batang, bunga, teh, dan wain. Flavonoid dikenali kerana sifat anti-radang & anti-karsinogen, dan "populer dengan manfaat antioksida mereka," ahli pemakanan  Jessica Cording , RD berasaskan New York, memberitahu Kesihatan .

Flavonoid jua merupakan subkelas polifenol, satu kategori sebatian flora yang sudah dikaitkan menggunakan kebaikan kesihatan, seperti risiko menurunkan penyakit jantung, diabetes jenis 2, & kanser eksklusif, Sonya Angelone, RD, yg jurucakap Akademi Pemakanan dan Dietetik, memberitahu Kesihatan .

"Flavonoid merupakan sebatian fenolik yang terdapat pada kebanyakan tumbuh-tanaman  dan merupakan yang paling banyak daripada semua kuliner konstituen bioaktif yang tidak nutrien," ahli pemakanan Julie Upton, RD, pengasas laman web pemakanan buat Selera buat Kesihatan , memberitahu Kesihatan .

Oleh kerana jumlah flavonoid boleh berbeza secara meluas pada kuliner, & jumlah yang dibutuhkan buat kesihatan optimum nir diketahui, tidak terdapat Pengambilan Rujukan Pemakanan (DRI) atau Nilai Harian (DV) buat flavonoid, istilah Angelone. Namun secara keseluruhannya, makanan yg kaya flavonoid adalah yang anda pasti ingin memiliki dalam giliran yang permanen dalam diet anda.

Ini bukan kali pertama flavonoid sudah dikaitkan dengan risiko penurunan kanser dan penyakit jantung
Flavonoid telah banyak dikaji yang terbaru, & penyelidikan sudah berulang kali mendapati bahawa kuliner ini berkait kedap dengan kesihatan yang lebih baik. Satu analisis meta-12 kajian yg diterbitkan dalam PLOS One mendapati bahawa risiko kanser payudara "berkurangan dengan ketara" dalam perempuan   yg memakai poly flavonoid pada diet mereka.

Satu lagi kajian yg diterbitkan pada Journal of Translational Medicine menganalisa soal selidik makanan dan data kesihatan daripada 1,658 orang dan mendapati bahawa lebih poly orang flavonoid memiliki risiko menurunkan penyakit jantung, mengalami kasus jantung yang tidak mematikan, dan mangkat  penyakit jantung.

Apakah makanan kaya flavonoid yg terbaik?
Banyak buah-buahan & sayur-sayuran merupakan asal flavonoid yang hebat, namun pakar pemakanan mengatakan ini adalah antara makanan dan minuman yang kaya dengan flavonoid yg terbaik: teh (terutama teh hijau), coklat gelap (Cording mencadangkan menentukan cacao 85% atau lebih) buah beri, epal, buah sitrus, asparagus, sayur-sayuran berdaun, dan wain merah

Sekiranya anda tidak suka  melihat kandungan flavonoid pada kuliner anda setiap kali anda makan, ingat bahawa secara umum, buah-buahan & sayuran menggunakan banyak rona mengandungi flavonoid (fikir: blueberry, oren, & bayam). Angelone berkata. Bagaimanapun, bawang dan bawang putih juga mengandungi sebatian, menambah Upton.

Bagaimanakah saya boleh memastikan aku  makan relatif makanan kaya flavonoid?
Kajian spesifik ini mendapati bahawa 500 miligram adalah jumlah yang baik buat setiap hari. Sekiranya anda ingin memecahkan kuliner itu dengan bijak, dia akan membawa secawan teh, epal, oren, sedikit lebih daripada setengah cawan yang membicarakan blueberries, & secawan brokoli pada satu hari.

Sekiranya anda nir mahu memikirkannya, anda boleh mencuri helah ini menurut Cording: "Bertujuan buat kuliner yang kaya dengan flavonoid dalam setiap sajian." Ini boleh semudah memercikkan blueberries pada oat anda dalam ketika pagi , menambah sedikit bayam pada sos pasta anda, dan memiliki oren menjadi makanan ringan.

"Cara terbaik buat mendapatkan flavonoid adalah buat makan poly hasil segar atau ringan, enam atau lebih hidangan setiap hari," kata Angelone. Ingatlah, walaupun, pada Angelone: ​​Sesetengah flavonoid hilang semasa penyimpanan, terutama pada beberapa minggu pertama, dan mereka hilang apabila anda memasaknya. Itulah sebabnya beliau mengesyorkan memiliki kombinasi output masak & mentah. "Memasak boleh meningkatkan pencernaan serat dan membuat beberapa nutrien lebih bioavailable tetapi boleh memusnahkan nutrien lain, terutama dengan mengolah yg berpanjangan," jelasnya.