Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Makanan Terbaik dan Terburuk buat Gigi Anda

Makan buat senyuman yg sihat
Pencegahan adalah ubat terbaik buat senyuman anda. Walaupun tampalan, mahkota, dan pemutihan profesional boleh menjadikan gigi anda lebih bertenaga dan lebih cerah, lebih baik (& lebih murah!) Untuk mengelakkan rongga & noda di tempat pertama, dengan memberus gigi, flosing, dan terakhir namun nir memakannya. Seperti yang dijelaskan oleh panduan berikut, kuliner yg kita makan boleh memberi dampak akbar pada gigi kita. 

Nasib baik, makanan seperti gula-gula yg tidak selalu bermain cantik menggunakan gigi kita umumnya tidak berbahaya pada kesederhanaan. "Ketika kita berlebihan memakai satu perkara yg [itu] dapat menjadi masalah," kata Matthew Messina, seseorang doktor gigi & jurucakap yg berpusat di Ohio buat Persatuan Pergigian Amerika.

Buah sitrus
Buah-buahan & juz buah-buahan-asal vitamin C dan nutrien lain yang kaya-sangat baik buat anda pada poly cara, namun bukan dalam gigi anda. Grapefruit & juz lemon, khususnya, sangat berasid dan boleh mengikis enamel gigi dari semasa ke semasa. Dalam satu kajian tahun 2008 yg melibatkan merendam gigi yg ditarik dalam pelbagai juz jeruk, kedua-duanya menyebabkan kerosakan yg paling. Jus jeruk paling sedikit. 

OJ kurang berasid, Messina menunjukkan, & banyak jenis yang dibeli dengan simpanan juga diperkaya menggunakan kalsium & vitamin yg mesra gigi. "OJ yang bertekad baik buat anda pada poly peringkat," pungkasnya. "Minum, namun berus & flos misalnya yg disyorkan."

Gula-gula manis
The stickier gula-gula, lebih buruk beliau cenderung buat gigi anda. Kunyit, gula-gula, atau Jujyfruits-inheren dalam (dan antara) gigi buat jangka masa yg panjang, membolehkan bakteria pada ekspresi kita makan dengan santai pada gula yg disimpan. "Bakteria membakar gula untuk menciptakan asid, yg melarutkan lapisan pelindung enamel gigi dan menyebabkan rongga," kentara Messina. 

Kembang yang kaya, manis, & berasid-kategori yg termasuk banyak jenis "masam" -memberikan "3 buah negatif," istilah Messina, kerana mereka membawa muatan mereka sendiri asid erosif, selain itu dihasilkan sang hubungan gula dan bakteria.

Gula-gula keras
Permaidani keras seperti Peternak Jolly tidak berpaut dalam gigi anda dengan gampang sebagai permen manis, tetapi mereka mempunyai kelemahan mereka sendiri: Tidak seperti, katakan, gula berasaskan coklat, yg dikunyah dengan cepat dan mencuci dengan mudah, gula keras keras larut perlahan dan menembusi mulut anda selama beberapa minit pada satu masa, memberi bakteria lebih banyak masa buat membentuk asid yang berbahaya. Untuk menciptakan keadaan lebih teruk, poly jenis gula-gula keras berperisa menggunakan asid sitrik . 

Selain itu, apabila anda menggigit galat dalam beberapa gula-gula keras, mereka boleh memotong gigi anda-sesuatu yang tidak ada jumlah memberus atau flos yg boleh diperbaiki. Mereka tidak memanggil 'jawbreakers' tanpa apa-apa!

Pickles
Asid (umumnya disediakan sang cuka) merupakan penting buat proses penjerukan. Itulah yang menaruh jeruk masam mereka, rasa asin-dan jua apa yang berbagi mereka menjadi bahaya berpotensi untuk enamel gigi. Dalam satu kajian dalam tahun 2004 yang memandang tabiat pemakanan remaja Inggeris, jeruk merupakan makanan padat yg paling berkait kedap dengan haus gigi. Makan mereka lebih daripada sekali sehari mempertinggi kemungkinan memakai kira-kira 85%. 

Kebanyakan kita nir makan jeruk yang kerap, bagaimanapun, dan mengemas makanan mereka setiap kini   & kemudian tidak mungkin memberi kesan kepada kesihatan pergigian anda, kata Messina.

Soda
Tidak rahsia lagi bahawa minum terlalu banyak soda gula boleh membiak rongga. Apa yang kurang dikenali merupakan bahawa asid yang masih ada dalam minuman ringan berkarbonasi kelihatannya merosakkan gigi bahkan lebih daripada gula. Kesimpulannya? Malah soda kuliner bebas gula misalnya Diet Coke dan Diet Pepsi-yang mengandungi ke 2-2 asid sitrat dan fosforik-boleh mengikis enamel jika dimakan dalam dos yg akbar. 

Sekiranya anda tidak boleh melakukan tanpa soda, pertaruhan terbaik merupakan meminumnya semasa makan, bukannya menghirupnya sepanjang hari. Makanan akan membantu meneutralkan asid, istilah Messina, & "masa pendedahan pada asid merupakan lebih pendek."

Minuman sukan
apabila anda berada pada mood buat sesuatu yang cantik atau sihat, minuman sukan & minuman tenaga mungkin kelihatan misalnya alternatif yg baik buat soda. Tetapi Gatorade atau Red Bull nir akan memberi gigi apa-apa nikmat, sama ada. Minuman ini pula berasid, & mungkin lebih merosakkan gigi. 

Dalam kajian tahun 2008 , penyelidik pada University of Iowa mengukur enamel memakai selepas mencuri gigi pada beberapa minuman yg berlainan selama 25 jam. Lemon-kapur Gatorade membuat paling poly memakai, diikuti oleh Red Bull, Coke, dan Diet Coke.

Wain
Inilah peraturan praktikal: Apa-apa yg akan "menerima [anda] berteriak bila anda menumpahkannya dalam kain meja putih" juga akan mengotorkan gigi anda, istilah Messina. Ini bermakna wain merah, yang mengandungi bahan yg dikenali sebagai kromogens yang membuat pigmen gigi yg berubah-ubah. Lebih-lebih lagi, tanin pada wain merah cenderung mengeringkan ekspresi & menciptakan gigi melekit, sebagai lebih teruk. 

Namun wain putih jua boleh menyumbang pada pewarnaan. Merah dan putihnya mengandungi asid erosif, yang membolehkan kesan menurut makanan atau minuman lain menembusi lebih mendalam. Satu kajian pada tahun 2009 mendapati bahawa gigi lembu yang direndam pada teh hitam lebih mudah diwarnai jika mereka direndam dalam wain putih (berbanding air) terlebih dahulu.

Crackers
Karbohidrat halus yg masih ada pada garam & banyak jenis keropok lain yg diubah sebagai gula dalam verbal dengan cepat, menyediakan kuliner buat pembentukan rongga bakteria. Crackers juga sebagai lembek bila dikunyah, bertukar sebagai goop tampal misalnya yang dibina pada molar & pondok antara gigi. 

Sekiranya anda kerap puas menggunakan keropeng anda mungkin terdapat karena untuk dikhuatiri, namun makan secara sederhana nir akan menyebabkan sebarang kasus jangka panjang - "selagi anda melakukan kerja membersih dan flos," istilah Messina. "Kebersihan lisan yang baik akan mengimbangi hampir apa-apa."

Kopi
Anda memahami bahawa kesan coklat degil yang terkumpul di bahagian dalam cawan kopi? Mereka memberi anda idea mengenai bagaimana minum kopi boleh mengotorkan gigi anda dari semasa ke semasa. Noda kopi kelihatan lebih gigih daripada kotoran tembakau, sebenarnya. Menurut satu kajian yang membandingkan ke 2-dua jenis noda, gigi berwarna bermasalah lebih tahan terhadap sikat gigi & lebih cenderung sebagai berubah rona lagi selepas rawatan peluntur. 

Di samping itu, gigi menggunakan noda kopi berat cenderung melekit & sinkron buat menarik zarah makanan dan bakteria, kata Messina.

Teh
Teh boleh kelihatan misalnya sepupu kopi, sepupu yg lebih lembut, tetapi itu tidak semestinya berlaku bila gigi anda terlibat. Sesetengah teh hitam mungkin mengotorkan gigi anda lebih daripada kopi. Seperti wain merah, teh hitam cenderung memiliki kandungan tanin yg tinggi, yang menyebabkan pewarnaan. 

Tidak menghairankan, teh yg kurang kaya menggunakan tannin-teh hijau, teh putih, dan teh herbal nir dapat mengelakkan gigi anda. Teh herba mungkin memiliki kelemahan lain, walaupun: Dalam satu kajian , teh herba didapati menghancurkan enamel gigi lebih banyak daripada teh hitam yang dilakukan.

Bagaimana buat membalikkan kerosakan
Sekarang anda memahami kuliner mana yg boleh merosakkan atau melemahkan gigi anda, telah datang masanya untuk memberi tumpuan kepada orang-orang yg boleh membantu mencegah atau membalikkan kerosakan pergigian ini. Berita baiknya merupakan, apabila anda makan makanan yang sihat, anda mungkin sudah mendapat banyak makanan itu, kerana poly makanan yang sama baik buat badan kita seperti sayur-sayuran umum-pula baik buat gigi kita.

Gula tanpa gula
Gula bebas gula membantu membersihkan gigi menggunakan merangsang penghasilan air liur. Air liur merupakan cara alami membasuh asid yang dihasilkan oleh bakteria di pada mulut anda, & pula menghidangkan gigi dalam kalsium dan fosfat penguat tulang. Di samping itu, banyak jenis gula tanpa gula yg diminum menggunakan xylitol, alkohol yang mengurangkan bakteria. 

Walau bagaimanapun, anda mungkin mahu melekat dengan rasa pudina. Satu kajian pada tahun 2011 menunjukkan bahawa asid yg digunakan buat mencipta rasa buah eksklusif boleh merosakkan gigi, walaupun hanya sedikit. "Apa-apa yg kami rasa sebagai masam lebih berasid, tetapi kami mendapat poly aliran air liur, aku  boleh hayati dengan itu," istilah Messina.

Air
Air, misalnya air liur, membantu mencuci gula & asid dari gigi. Ia juga mengandungi fluorida, mineral yg melindungi hakisan gigi dan masih ada dalam ubat gigi dan sesetengah cecair pencuci mulut. 

Fluorida berlaku secara semulajadi di pada air (termasuk beberapa air spring botol ), & kebanyakan air paip pada Amerika Syarikat jua diperkaya.

Tenusu
Susu dan produk tenusu lain merupakan sumber primer kalsium, yg penting buat gigi sihat. Kalsium merupakan bahan primer dalam mineral, yang dikenali sebagai hydroxyapatite, yg menguatkan enamel gigi dan tulang. (Gigi bukan tulang, secara teknikal, tetapi mereka berkongsi beberapa sifat yang sama.) 

Produk tenusu-terutama keju-jua mengandungi kasein, sejenis protein. Penyelidikan menampakan bahawa kasein, beserta dengan kalsium, memainkan peranan krusial pada menstabilkan & membaiki enamel gigi.

Makanan serat tinggi
Sayuran berdaun dan kuliner serat tinggi lain menggalakkan pencernaan yang baik dan tahap kolesterol yang sihat, & mereka pula melakukan keajaiban buat gigi anda-kebanyakannya kerana mereka memerlukan banyak mengunyah. 

Makan semangkuk bayam atau kacang agak misalnya mengendalikan gigi anda melalui mencuci kereta: Semua yg mengunyah menghasilkan air liur, dan kuliner itu sendiri merosakkan gigi anda kerana ia dicelup ke dalam kepingan kecil. "Ia adalah manfaat biskuit anjing susu," istilah Messina.

Strawberi
Beri trend panas ini mengandungi asid malic, pemutih enamel semulajadi. Inilah cara buat membuat rawatan pemutihan pada rumah anda : Hancurkan stroberi dengan pulpa, campurkan menggunakan baking soda, dan hamparkan gigi anda dengan menggunakan berus gigi lembut. Lima minit kemudian, sapu, bilas dan voila: senyuman putih. (Pastikan floss, menjadi benih strawberi mini   dengan mudah boleh terperangkap pada antara gigi anda.)