Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Manfaat Kesihatan Terung

Fakta pemakanan terung

Satu cawan terung cubed menyediakan hanya 20 kalori, namun menunjukkan beberapa nutrien penting. Anthocyanins, pigmen yang memberikan terung warna ungu mereka, memiliki sifat antioksidan yang dikaitkan menggunakan proteksi anti-keradangan & obesiti. Satu lagi yg dipanggil nasunin, amat baik buat menjauhkan radikal bebas, dan melindungi sel-sel daripada kerosakan yg boleh mengakibatkan penuaan & penyakit pramatang. Ini mungkin benar terutamanya di otak, menjadikan terung menjadi kuliner penting buat melindungi daripada penyakit neurodegenerative, misalnya Alzheimer.

Asid klorogenik terung menyokong imuniti melalui aktiviti antimikrob dan antivirusnya. Dan secawan terung pula menyediakan kira-kira 10% daripada sasaran harian buat mangan, mineral yg membantu menghasilkan kolagen & mempromosikan kesihatan kulit dan tulang. Sayur-sayuran membekalkan sejumlah kecil folat dan vitamin B lain, kalium, dan vitamin C & K.

Faedah terung

Sebagai tambahan kepada antioksidan, nutrien dan terung serat, mereka boleh 
menunjukkan proteksi terhadap pembunuh primer lelaki dan wanita di Amerika Syarikat: penyakit jantung. Antosianin terung telah ditunjukkan buat membantu mengurangkan kekejangan arteri & tekanan darah sentra dalam perempuan   . Tekanan darah pusat, tekanan di aorta, yang menghantar darah berdasarkan hati ke badan, adalah ukuran jangkaan penyakit jantung & strok. Anthocyanins jua membantu mencegah pengoksidaan "buruk" kolesterol LDL, pendahulu pengerasan arteri, yg boleh mengakibatkan agresi jantung atau strok .

Karbohidrat pada terung

Terung merupakan sayur tanpa karbohidrat, atau rendah karbohidrat. Satu bahagian cawan, kira-kira saiz baseball, mengandungi hanya lima gr karbohidrat, dan karbohidrat hanya 2.Lima gram. Sebagai tambahan buat menyokong kesihatan pencernaan dan kesuburan usus, serat terung membantu mengawal kadar gula darah dan insulin, dan menyokong penurunan berat badan dengan menaikkan kenyang. Ia juga menciptakan pengisi hebat apabila memotong makanan karbohidrat yang lebih tinggi. Sebagai model, berkhidmat satu cawan terung cubed menggunakan separuh cawan penne pasta yg dimasak & bukannya sebaliknya menyimpan 20 gr karb setiap hidangan.

Masalah malam

Terung adalah pakar keluarga malam-malam , yang juga termasuk tomato, lada paprika, kentang, artichokes, & okra. Tom Brady terkenal mengelakkan gugusan ini, kerana sebatiannya mengandungi alkaloid yg dipanggil, yang dikaitkan menggunakan keradangan. Sekiranya anda mempunyai keadaan keradangan yang sedia terdapat, seperti arthritis rheumatoid atau osteoarthritis, mengelakkan malam-malam boleh membantu tidak memburukkan gejala anda. Tetapi nir ada penyelidikan yg kukuh buat memperlihatkan bahawa malam-malam yang mengakibatkan keadaan keradangan berkembang.

Ia pula krusial buat mengetahui bahawa mengukus, mendidih, & membakar semua membantu mengurangkan kandungan alkaloid dalam malam-malam dengan kira-kira 40% hingga 50%. Di samping itu, anda kehilangan antioksidan antioksidan dan nutrien-nutrisi yg masih ada pada malam hari jika anda mengelakkan keseluruhan perpaduan. Apabila anda mengalami keradangan kronik, cuba uji coba. Tanpa membuat apa-apa perubahan lain dalam diet anda, pangkas malam-malam selama dua sampai empat minggu & pantau tanda-tanda anda. Jika anda mendapati perbezaan, dan simptom pulang setelah menambahkannya kembali ke diet anda, meminimumkan atau mengelakkannya mungkin buat anda.

Cara buat menikmati terung

Jika mengolah terung , cuba sertakan kulit, yg boleh dimakan sepenuhnya, seberapa kerap mungkin, kerana beliau mengandungi poly nutrien yg berguna. Anda boleh dengan cepat kiub dan tepung terung di atas dapur dengan minyak zaitun tambahan, bawang putih, garam bahari, & lada hitam.

Makan menjadi hidangan sampingan, tambah salad , atau buang menggunakan squash spaghetti yang dipasangkan dengan kemangi segar. Potong terung ke pada pusingan tebal & masak pada atas panggangan, bersama dengan sayur-sayuran lain, misalnya lada dan bawang bel. Terung terung dalam ketuhar pada lembaran penaik, disikat atau drizzled dengan sedikit minyak alpukat.

Jika dihiris dalam terung separuh panjang boleh dihancurkan, digabungkan dengan bahan tambahan, seperti kacang & herba, dan disumbat. Jika dibakar dalam potongan terung putaran nipis boleh dipakai sebagai pengganti mi buat membuat lasagna veggie. Terung panggang yg sisa boleh dicincang & dibersihkan (kulit dan seluruh) intro yang dibuat dengan EVOO, bawang putih, juz lemon, garam laut, lada, jintan, dan tahini.

Terung pula membuat tambahan yang baik untuk stirfrys. Dan bila anda seseorang pemakan petualang, cuba masukkan terung ke pencuci mulut, misalnya kue terung atau puding "roti" terung-tolak roti. Dapatkan kreatif!