Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Moula Memanfaatkan Pengkomputeran Awan Dan Kecerdasan Buatan Untuk Memberi Pinjaman PKS

Moula , sebuah FinTech Australia, memanfaatkan pengkomputeran awan dan kepintaran buatan (AI) buat menciptakan pinjaman lebih gampang buat perniagaan kecil. Moula memperlihatkan pemulihan selama 48 jam, memberikan pinjaman sehingga $ 500,000 menurut pemahaman yang lebih jelas mengenai kepercayaan  kredit organisasi kerana prosedur pemecahan  pembelajaran mesin Moula.

Majoriti perniagaan kecil bermula sebagai perniagaan mikro yg dibiayai sang rakan atau keluarga. Walau bagaimanapun, jika perniagaan mula berkembang, pendapatan mula mengalir, orang diupah, stok dibeli, & keperluan pendanaan

perniagaan berkembang. Penyiasatan perniagaan kecil yang terbaru yang dijalankan sang CPA Australia mendedahkan bahawa hampir satu pertiga telah mencari pembiayaan luar buat menyebarkan perniagaan mereka. Walau bagaimanapun, mendapatkan pinjaman dari sebuah bank tradisional tidaklah mudah dan ad interim bank-bank tradisional mungkin menghindari anugerah pinjaman kepada perniagaan kecil dan sederhana, Moula telah berjanji buat memberi $ 250 juta pada perniagaan selama 12 bulan ke depan.

Terdapat kira-kira 2.3 juta perniagaan di semua Australia, menggunakan majoriti dikelaskan menjadi perniagaan kecil dan sederhana, menggunakan kurang lebih 7 daripada 10 pekerja dan menyumbang hampir $ 6 daripada setiap $ 10 daripada KDNK negara.

Justin Green merupakan Pegawai Utama dan Pegawai Strategi buat Moula memperlihatkan, "Jika anda tidak mempunyai faedah aset, misalnya rumah famili buat dijadikan cagaran, maka kemampuan anda buat meminjam wang dari bank relatif terbatas. Oleh itu, tesis Moula adalah sangat 'dapat kita berhubungan dengan perniagaan mini  ', cuba & demystify ini turun naik yg wujud pada perniagaan kecil, menggalakkan perkongsian terbuka data perniagaan ini, menjadi aset kritikal buat tahu sifat perniagaan seorang. "

Moula sudah memeterai perkongsian menggunakan perniagaan perakaunan awan Xero yg poly perniagaan mini   yg telah mempercayai data mereka, membangun platform pintar buat menyokong proses pinjaman.

Menurut Pengarah BizData Nadav Rayman, penyelesaian ini membantu buat memperkuat perniagaan mini   dengan membenarkan mereka menggunakan data mereka sendiri sebagai bukti kualiti perniagaan mereka. "Kerjasama Moula menggunakan Xero memperkemas akses pada data tersebut sementara Microsoft Azure & perkhidmatan Azure pada sekitarnya memberikan platform AI didorong buat Moula buat menganalisis dan menilai permohonan pinjaman perniagaan dengan cepat."

Moula mula menguji Azure pada athun baru 2018 sebelum beralih ke awan Microsoft pada bulan Oktober tahun itu. Paul Pesavento, Ketua Pegawai Data Moula memperlihatkan, "Dengan merogoh kira pelesenan dan perbelanjaan perkhidmatan, Azure lebih berkesan. Seperti yang kita pakai PaaS, kita tidak lagi merogoh berat mengenai mengemaskini VM dan menampal rangka kerja. Azure menyediakan keselamatan yang lebih baik dan lebih halus. Ia telah membantu kami menggunakan pengesanan ancaman dan ciri keselamatan maju dalam pangkalan data Azure SQL yg kami pakai. Akhir sekali, kita boleh menaikkan jumlah beban kerja yang perlu kita hadapi. "

Moula bekerjasama dengan rakan Microsoft, BizData buat beralih kepada Microsoft cloud, menubuhkan sebuah gudang data berasaskan Azure memakai Azure SQL DB, melaksanakan Power BI buat menjalankan analisis perniagaan, & memanfaatkan Azure AI dan kemampuan pembelajaran mesin buat menilai data & menganalisis risiko.

Rachel Bondi, pengurus besar , One Commercial Partner, Microsoft Australia, memuji perkongsian antara BizData & Moula, buat wawasan yang dibawa ke pasaran.

"Perniagaan kecil adalah bilik enjin ekonomi Australia. Di sinilah kebanyakan orang bekerja, & tanpa perniagaan akbar perniagaan mini   nir bisa berfungsi. Visi Moula berdasarkan segi membebaskan nilai dalam data perniagaan mini   adalah indah, & perkongsian dengan BizData menggunakan teknologi Microsoft AI buat membawa wawasan ke hidup adalah model utama kolaborasi pada seluruh ekosistem kami buat membawa bukan sahaja transformasi perniagaan, namun transformasi sektor. "