Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Tanda-indikasi Terawal Anda Minum Terlalu Banyak Air

"Minum air yang terlalu banyak boleh mengakibatkan keadaan yang dipanggil hyponatremia, iaitu penurunan wajah sodium darah yg berbahaya," kata Kristin Koskinen , RDN, pakar diet berdaftar di Richland, Washington. (Natrium adalah elektrolit penting yang berfungsi menjadi pengawal lalulintas badan, mengawal selia mana air disebarkan ke seluruh badan dan berapa banyak yang dihantar ke pundi kencing.) "Walaupun dia relatif tidak biasa buat mencapai mabuk air, beliau boleh berlaku jika anda mengeluarkan air apa yang badan anda bisa mengeluarkan, "kata Koskinen.

Berikut adalah gejala terawal buat melihat, & bagaimana buat menghidrat misalnya pro.

Tanda-indikasi Terlalu Terlalu Menghidrat
Memantau warna kencing anda-& berapa kerap anda berlari ke takhta-adalah cara paling awal tubuh anda memberi amaran pada anda mengenai status penghidratan anda, istilah Koskinen. Warna air kencing umumnya berkisar dari kuning pucat sampai berwarna teh, berkat kombinasi urochrome pigmen dan jumlah air yang anda minum, menurut Mayo Clinic . Sekiranya kencing anda lebih kentara daripada nir, itulah tanda bahawa anda sama-sama minum terlalu banyak air dalam masa yg singkat dan perlu menyebarkan usaha anda, atau anda mengambil terlalu banyak cecair secara holistik.

Ini terutamanya jika anda mendapati bahawa anda akan mandi lebih daripada biasa. "Rata-rata, orang mengidap 6-8 kali sehari, walaupun sehingga 10 kali sehari berada pada lingkungan yang normal buat minum air tinggi," kata Koskinen. (Atau bagi mereka yang kerap mengambil kafein atau alkohol.) Jika kerja anda atau aktiviti sehari-hari dikompromi oleh uptick di bilik mandi bepergian (katakan, pulang setiap beberapa jam atau lebih) & kencing anda adalah jelas, maka anda mungkin mahu mempertimbangkan mutilasi jabatan cecair.

Jika sedikit menurun, paras sodium yg rendah nir boleh menyebabkan tanda-tanda yg ketara, kata Suzanne Dixon , RD, pakar diet berdaftar dengan Pusat Mesothelioma di Portland, Oregon. Namun jika mereka terus jatuh kerana minum lebih poly daripada tubuh anda bisa mengeluarkan, dia boleh mengakibatkan tanda-tanda misalnya kembung, sakit kepala, kabus otak, dan loya. "Ginjal mempunyai batasan berapa poly air yg mereka dapat mengeluarkan pada satu masa, iaitu maksimum 800-1,000 milileter per jam," istilah Koskinen. "Apa-apa pun yang melebihi jumlah itu dalam asasnya membubarkan badan." Masukkan kembung.

Jika badan nir dapat menyingkirkan air yang berlebihan, sel-sel membengkak buat menampungnya-& kerana otak tertutup di pada tengkorak, beliau meninggalkan hampir tidak ada ruang buat sebarang perkembangan, istilah Koskinen, yg boleh mengakibatkan sakit ketua & kabus otak. Anda juga mungkin merasa mual jika nisbah air ke natrium badan anda tidak terkena-bila ada terlalu banyak air pada pada aliran darah, tubuh anda mungkin cuba membuang air yang berlebihan buat mencari keseimbangan lagi, istilah New York yang berasaskan pakar diet berdaftar Jackie Arnett Elnahar , RD.

Pada masa ini, tidak terdapat data yang kukuh mengenai apa tahap natrium dalam darah yg mengakibatkan gejala awal ini-mungkin berbeza dari orang ke orang, kata Dixon. Nasib baik, untuk orang biasa, minum terlalu banyak air umumnya nir membawa kepada peningkatan dalam bilik mandi. Tetapi bila anda mendapati bahawa anda mengalami gejala di atas seketika dan ingin mengetahui sama ada norma penghidratan anda adalah penyebab, pembaikan hubungan anda menggunakan air dapat membantu anda menuntaskan rahasia tadi.

Cara Cari Tempat Penghangatan Sweet Anda
Tempat terbaik buat bermula merupakan buat menganggarkan berapa banyak air yg dibutuhkan sang tubuh anda secara purata. "Saya cadangkan bermula dengan 1/2 auns air per paun berat badan," istilah Koskinen. "Oleh kerana otot membawa lebih banyak air daripada lemak, orang yang lebih kurus mungkin lebih dekat dengan jumlah ini dan mereka yg mempunyai lebih banyak lemak badan mungkin akan menurun, sementara orang yg berlebihan berat badan atau gemuk mungkin mahu memakai berat badan ideal mereka pada pengiraan ini."

Ramai di antara kita yang menggelapkan sebilangan gelas setiap hari buat mencapai matlamat H20 kami, yang adalah cara yg baik buat melepasi cara perma-kemarau anda pada mulanya-namun kerana termin penghidratan berfluktuasi setiap hari dari cuaca, bagaimana Menghidratkan pemakanan anda merupakan, seberapa aktif anda, & lain-lain bevvies yang anda sampaikan di sepanjang jalan, jumlah air yang anda minum buat mengisi kekosongan itu wajib  dilaraskan menggunakan sewajarnya agar tidak keterlaluan.

Salah satu cara paling gampang untuk menyesuaikan norma penghidratan anda merupakan menggunakan berhenti melihatnya sebagai amalan air, dan alihkan tumpuan anda untuk memasukkan cecair secara keseluruhan. "Fluid bukan hanya asal daripada air, tetapi dari minuman yang anda minum, serta banyak makanan," istilah Koskinen. (Kira-kira 20 peratus daripada pengambilan cecair harian umumnya berasal menurut makanan, dan selebihnya menurut minuman, berdasarkan Mayo ClinicJika sup, buah-buahan dan sayur-sayuran, & smoothies adalah sebahagian daripada diet anda, maka anda mungkin nir perlu mengisi semula selalunya-sama berlaku buat kuliner yg mencairkan dalam suhu bilik atau dipegang dalam matriks gel (fikir: Jell -O atau puding), tambahnya. Sementara itu, dalam hari-hari waktu anda mengisap apa-apa makanan masin (ramen, makan malam beku, kuliner segera, cip), pengambilan air yang lebih tinggi mungkin diperlukan supaya badan bisa mengekalkan keseimbangan.

Hampir setiap minuman boleh dikira buat memenuhi keperluan cecair harian anda-termasuk kopi. "Jika seseorang adalah pengguna kafein biasa, tubuh mereka menyesuaikan diri, & kopi berhenti bertindak misalnya diuretik," istilah Dixon. "Walau bagaimanapun, bila anda bukan peminum kafein biasa, maka cecair ini dianggap kering dan tidak boleh dikira dengan pengambilan cairan harian anda." Minuman yg nir pernah menyumbang kepada kuota penghidratan anda? Minuman alkohol & energi, istilah Dixon. Alkohol mengakibatkan badan anda kehilangan lebih banyak cecair daripada minuman anda sendiri, sementara minuman tenaga berkafein yg poly mungkin memiliki kafein yg begitu banyak di dalamnya yang pula bertindak sebagai diuretik.

Semasa cuaca panas atau lembap, keperluan tubuh anda buat air boleh meningkat-sama jika anda tinggal di kawasan kemarau, sama terdapat panas atau sejuk, kata Koskinen. Dan jika anda terlalu aktif atau olahraga, menggunakan berat badan anda sebelum & selepas itu, latihan yg sengit (pakaian sans) dapat membantu anda menggantikan kerugian cecair secepat yang mungkin: "Perbezaan antara kedua-dua berat memberi anda citra yg baik tentang apa yang anda kerugian cecair adalah, "istilah Koskinen. Untuk setiap paun yang anda hilang semasa latihan, minum sekurang-kurangnya dua cawan air (atau minuman sukan) buat mengisi semula, dan cuba melakukannya sepanjang beberapa jam selepas latihan.

The Secret to Hydrating as You Go
Walaupun menerka keperluan cecair anda bukan sains yg tepat, badan anda akan memberitahu anda lurus sama terdapat anda perlu menghidrat atau nir. Kencing anda wajib  berwarna kuning pucat - jika beliau lebih gelap, tekan air sejuk, & apabila ia lebih ringan, tekan brek. "Semasa aktiviti harian biasa, minum satu atau 2 cawan selama satu jam sepatutnya membuat anda terhidrasi tanpa mengabaikan buah pinggang," istilah Koskinen. Pengurangan bepergian bilik mandi hanya bonus tambahan.