Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

The lima Best Cheap Linux Laptops to Buy in 2019

Walau bagaimanapun, personal komputer  riba Linux yg berdedikasi akan memberi anda pengalaman yg lebih baik, dengan perkakasan yg direka buat distro Linux yang anda pilih. Memandangkan sistem operasi tersedia secara percuma, kebanyakan komputer riba Linux murah ini dijual dalam harga yang lebih murah daripada Windows atau macos counterparts.

Sekiranya anda bersedia buat meletakkan saman penguin pada personal komputer  riba anda, lihat komputer riba Linux murah terbaik ini buat menjimatkan wang.

1. Acer Aspire E 15

Komputer riba Linux terbaik sebenarnya nir dimuatkan menggunakan Linux, dan itulah ekspresi dominan umum yang anda akan dapati. The Acer Aspire E 15 merupakan mesin Windows 10, namun satu yg popular di kalangan pengguna Linux kerana sepenuhnya harmonis dengan sistem operasi Linux, terutama Ubuntu.

Pemproses Intel Core i3-8130u generasi ke-8 menguasai mesin, dibantu oleh 6GB RAM dan 1TB HDD. The Aspire E 15 memaparkan skrin penuh HD 15.6-inci 1920 × 1080 piksel. Tidak ada USB-C yg bisa dijumpai, tetapi anda menerima banyak port USB standard, & jua DVD Writer-sporadis masih ada pada kalangan komputer riba hari ini.
Pelbagai pengguna sudah mencuba distros Linux yg berbeza pada Aspire E 15. Bahkan, pergi ke lembaga rasmi mana-mana OS Linux, & akan terdapat benang mengenai Aspire E 15. Semua bahagian laptop berfungsi menggunakan baik dengan distros utama , menjadikannya personal komputer  riba Linux murah terbaik buat menghiasi menggunakan variasi yang berbeza.

2. Star Lite Mk II

Star Labs telah menerima reputasi buat menciptakan personal komputer  riba Linux yang sangat baik menggunakan pilihan distro yang berbeza. Syarikat itu sebelum ini mengeluarkan laptop Star Lite yang mesra bajet, dengan Star Lite Mk II yg disegarkan tersedia pada Ogos 2019.

The Star Like Mk II dikuasakan oleh pemproses Intel Pentium N4200 quad-core dan 8GB RAM. Ia mempunyai 240GB SSD, yang lebih poly storan kilat daripada umumnya anda akan mendapat dalam harga ini.

Komputer riba ini memiliki skrin penuh IPS 1920 × 1080 piksel 11.6 inci. Jika anda membeli personal komputer  riba menurut Star Labs sendiri menyimpan pada talian, anda boleh memilih antara bungkus matte atau semi-gloss. Begitu juga, anda jua boleh menentukan antara Ubuntu, Mint, atau Zorin OS buat diprapasang dalam komputer riba baru anda.

Pelabuhan USB-C berfungsi sebagai pengecas buat bateri 7 jam, dan masih ada USB tiga.0 & port USB dua.0 berasingan pula. Malah ada keyboard backlit pula.

Apabila anda mahukan perkakasan yg lebih baik, lihat Star Labs LabTop Mk III , yang mempunyai pemproses yang lebih cepat, skrin yang lebih besar , dan peningkatan kapasiti penyimpanan dan RAM.

3. Acer Aspire 1 A114

Satu lagi personal komputer  riba Windows 10 dengan potensi Linux yang besar  merupakan Acer Aspire 1 A114 . Ia adalah personal komputer  riba paling murah dengan skrin penuh HD 14 inci & pemproses yang cukup baik buat menjalankan Linux. Ya, masih ada personal komputer  riba lain yang lebih murah yang tersedia menggunakan beberapa variasi spesifikasi ini. Walau bagaimanapun, campuran ini menjadikan Aspire 1 pilihan mesra bajet yang hebat buat menjalankan Linux.

Prosesor Intel Celeron N4000 dual-core cukup mampu buat pembangunan web, media asas & penggunaan kerja, di samping pelayaran internet generik. RAM 4GB boleh menjadi sedikit mengehadkan, tapi hei, anda perlu menjangkakan beberapa kompromi dalam titik harga yg rendah.

The Aspire 1 A114 jua diterima menggunakan baik. LaptopMag terkejut menggunakan profil bergaya & casis ringan. Kemudian masih ada pemaju Michael Bethencourt, yg mengesyorkan ini sebagai komputer riba Linux peringkat kemasukan yang terbaik.

4. Pine64 Pinebook Pro

Pine64's Pinebook Pro adalah salah  satu personal komputer  riba Linux yg paling murah buat penggemar & tinkerer. Model ini adalah susulan pada Pinebook dari, tetapi dengan beberapa peningkatan yg ketara.

Sebagai permulaan, beliau memuatkan skrin IPS penuh HD 1920 × 1080 piksel 14 inci & dikuasakan sang pemproses ARM hexa-core dengan 4GB RAM. Memori kilat eMMC onboard 64GB dimuatkan sebelum ini menggunakan sistem operasi Debian Linux tersuai. Terdapat juga slot microSD bagi anda buat menyebarkan storan pada atas kapal.

Komputer riba terbungkus pada kes aloi magnesium, dan dilengkapi dengan USB-C serta port USB 3.0. Terdapat juga pembesar suara stereo, sambungan Bluetooth 5.0, dan semua loceng dan wisel yg anda harapkan pada komputer riba moden.

Pinebook Pro paling sinkron buat penggemar, atau sebagai peranti ke 2. Ini kerana Pine64 melampirkan beberapa syarat kepada komputer ribanya. Hanya terdapat jaminan pengeluar 30 hari, berbanding menggunakan agunan satu tahun biasa pada personal komputer  riba. Juga, syarikat itu berkata beliau tidak akan menggantikan atau mengimbangi anda buat info seperti piksel meninggal pada skrin.

Ia tidak mengilhami keyakinan, namun apabila anda okay menggunakan kompromi tersebut, beliau merupakan pakej yang baik secara keseluruhan.

Pinebook 11.6 inci yang lebih tua jua masih boleh didapati. Ia mengagumkan, walaupun bertarikh, komputer riba. Lihatlah ulasan Pinebook 64 kami buat mengetahui sama ada komputer riba itu sesuai buat anda.

5. HP Chromebook 14

Reka bentuk personal komputer  riba Linux yg bagus, tetapi anda jua boleh mempertimbangkan Chromebook. Pada tahun 2019, Google mengumumkan bahawa semua Chromebook yang baru dilancarkan akan menyokong perisian Linux. Itu warta hebat untuk peminat Linux dan Chrome OS. Ini bermakna personal komputer  riba yang berpatutan misalnya HP Chromebook 14 boleh menyediakan perkakasan yg harmonis menggunakan Linux dalam harga murah.

Pada titik harga ini, anda tidak tak jarang melihat paparan HD Full, namun itulah persembahan HP Chromebook 14. Prosesor Intel Celeron N3350 dwi-teras dan 4GB RAM cukup buat kebanyakan tugas harian. Yang berkata, jangan berharap melakukan apa-apa pengeditan atau permainan foto utama pada komputer riba ini.

Pengulas pada LaptopMag terkesan dengan hayat bateri Chromebook 14 yg berpatutan, reka bentuk yang digilap & skrin HD Penuh. Pengulas lain perhatikan bahawa personal komputer  riba kadang-kadang boleh sebagai terlalu panas, dan anda mungkin mahu menambah lebih banyak storan melalui slot microSD. Walau bagaimanapun, ini merupakan trade-off yg agak mini   yg diberi harga.

Laptop Murah Terbaik Linux
Peranti yg kami sertakan pada pembungkusan ini adalah beberapa komputer riba Linux yg paling murah. Walau bagaimanapun, terdapat satu lagi pilihan bila anda tidak mahu memecahkan bank. Daripada unit baru, pertimbangkan buat mendapatkan komputer riba diperbaharui.