Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

10 Karena Penyusuan Susu Apakah ada Baik buat Anda

Bukan sahaja boleh menyusu menolong tubuh kamu melantun semula selepas bersalin, dia boleh melindungi kamu daripada penyakit tertentu lama selepas tahun melahirkan kamu. Perempuan yang menyusui menikmati resiko yang lebih rendah dari kanser tertentu, contohnya, berbanding dengan bunda yang tidak.

" Masih banyak bunda yang tidak mengenali kesannya terhadap kesihatan mereka sendiri," kata Eleanor Schwarz, MD, seseorang penyelidik kesihatan perempuan serta profesor perubatan di University of California Davis, Sacramento.

Perguruan Pediatrik Amerika mengesyorkan penyusuan eksklusif sepanjang 6 bulan serta menyusu terus sepanjang setahun ataupun lebih, sebagaimana yang dikehendaki oleh bunda serta balita.

Namun Tracy Flanagan, MD, pengarah kesihatan perempuan buat Kaiser Permanente Northern California, menekankan bahawa perempuan wajib disokong dalam apa jua opsi yang mereka buat buat diri mereka sendiri, balita mereka, serta keluarga mereka.

" Kami sangat menyokong penyusuan susu bunda, namun kami pula menyokong perempuan yang membuat keputusan, atas karena apa juga, bahawa mereka tidak boleh menyusukan ataupun menyusu secara eksklusif sepanjang[seperti yang disyorkan]," katanya.

Kala kamu menimbang opsi kamu, pertimbangkan khasiat penyusuan bunda buat bunda.

Penyusuan susu membakar kalori

Memproduksi susu bunda membutuhkan tenaga bonus. Ahli menganggarkan jumlah kalori yang terbakar menyusu antara 300 sampai 500 satu hari!

Buat menumpahkan berat tubuh yang kelewatan selepas melahirkan, kamu umumnya boleh

memakai jumlah kalori yang sama semacam yang kamu jalani saat sebelum berbadan dua, demikian bagi Pejabat Jabatan Kesihatan serta Perkhidmatan Manusia AS menimpa Kesihatan Perempuan.

Walaupun bagaimanapun, kerana seluruh orang merupakan berbeza, hendaknya berbincang dengan doktor tentang sama terdapat kamu bisa jadi butuh tingkatkan pengambilan kalori kamu buat menyusu.

Dia mengurangkan pendarahan rahim selepas kelahiran

Selepas kamu melahirkan, rahim kamu" semacam karung besar ini," Dokter. Flanagan menerangkan. Pembuluh darah di mana plasenta dilampirkan butuh ditutup. Salah satu khasiat penyusuan susu bunda yakni dia memesatkan proses pemulihan.

Apabila kamu menyusu balita kamu, tubuh kamu menghasilkan oxytocin, hormon yang menolong kontrak rahim kamu, bagi American College of Obstetricians serta Gynecologists. Kontraksi ini menolong rahim menurun kembali ke saiz, mengurangkan jumlah pendarahan yang berlaku selepas bersalin.

Dokter. Flanagan menyebutnya bagaikan" win- win all around" kerana balita menemukan santapan yang dipelihara, bunda serta balita jadi jalinan, serta rahim bunda jadi lebih kecil serta menyudahi berdarah.

Penyusuan susu bunda hendak mengurangkan resiko kanser buah dada, ovari, serta kanser endometrium

Penyusuan susu bunda sudah ditunjukkan dalam sebagian kajian buat melindungi bunda daripada kanser yang menjejaskan perempuan.

Dalam satu tinjauan kajian yang mendalam, resiko kanser buah dada perempuan dikurangkan sebanyak lebih daripada 4% buat tiap tahun menyusu. Satu karena yang bisa jadi? Penyusuan susu menyekat estrogen, yang boleh menggalakkan perkembangan sel yang tidak wajar.

Begitu pula, penyusuan susu berhubungan dengan resiko kanser endometrium yang lebih rendah- 11% lebih rendah daripada ibu- ibu yang tidak menyusu, satu kajian ditemui. Satu lagi analisis menghubungkan penyusuan yang lebih lama dengan mungkin merendahkan kanser ovari.

Apa ini serta kajian- kajian penangkalan penyakit yang lain merupakan" resiko tidak menyusui," jelas Dokter. Schwarz." Dia betul- betul menimpa menyusukan jadi pemulihan dari kehamilan," katanya.

Dia mengurangkan resiko diabet tipe 2

Penyusuan bunda sepanjang 6 bulan ataupun lebih memotong resiko perempuan buat membangunkan diabet tipe 2 dengan nyaris setengah, berbanding ibu- ibu yang tidak menyusu. Malah menyusu sepanjang kurang daripada 6 bulan berguna, mengurangkan resiko sebanyak satu perempat.

Pengeluaran susu bisa jadi memiliki kesan proteksi pada sel pankreas yang mengawal sesi insulin darah, kata penyelidik Kaiser Permanente yang melaksanakan kajian jangka panjang.

Khasiat ini bisa jadi sangat menarik bila kamu telah memiliki resiko kenaikan berkemih manis tipe 2, semacam bila kamu memiliki sejarah keluarga penyakit ini.

Penyusuan susu bunda merendahkan resiko penyakit jantung

Penyakit jantung kekal bagaikan pembunuh nombor satu perempuan di Amerika Syarikat. Namun inilah tip: Penyusuan susu bunda boleh berikan proteksi pada masa hendak tiba.

Dalam kajian besar yang membabitkan perempuan menopause, Dokter. Schwarz serta rakannya mengalami perempuan yang lebih lama menyusu, terus menjadi rendah aspek resiko mereka buat meningkatkan penyakit jantung.

Mereka yang memberi tahu sejarah seumur hidup lebih daripada 12 bulan menyusu kurang berkemungkinan memiliki tekanan darah besar, kolesterol besar, diabet, ataupun penyakit jantung berbanding dengan perempuan yang tidak menyusui.

Dia boleh merapatkan pertengahan anda

Menyusu balita kamu boleh membuat perbezaan yang nyata dalam pinggang kamu tahun setelah itu.

Memakai pencitraan CT, Dokter Schwarz serta rakan sekerja menekuni kesan penyusuan pada pengedaran lemak badan. Ibu- ibu yang tidak menyusui memiliki lemak perut 28% lebih besar serta lilitan pinggang 2 1/ 2 inci yang lebih besar di setelah itu hari daripada ibu- ibu yang menyusui kanak- kanak mereka sepanjang 3 ataupun lebih bulan.

Sesetengah kajian mencadangkan kamu boleh merendahkan berat tubuh semasa menyusu, meski jumlah kehabisan berat tubuh yang berhubungan dengan penyusuan merupakan agak kecil.

" Aku fikir kadang- kadang bunda boleh kecewa bila mereka memandang skala," kata Dokter. Schwarz." Namun apa yang kita amati yakni ibu- ibu yang menyusukan isi lemak perut lebih sedikit daripada ibu- ibu yang tidak menyusu. Serta, malangnya, lemak perut merupakan apa yang betul- betul beresiko di setelah itu hari," katanya.

BERKAITAN: 11 Alibi Kenapa Kamu Tidak Melahap Lemak Belly

Penyusuan susu bunda boleh melindungi daripada penyakit autoimun tertentu

Penyusuan susu bunda yang lebih panjang pula boleh melindungi bunda daripada membina sklerosis berganda( MS) serta rheumatoid arthritis( RA), penyakit autoimun di mana sistem imun tubuh bertukar kepada dirinya sendiri.

Satu kajian menyamakan perempuan dengan MS( ataupun ciri dini kondisi) dengan perempuan yang sihat serta sihat mengalami bahawa mereka yang menyusukan balita sepanjang 15 bulan ataupun lebih setengah bisa jadi hendak terus meningkatkan ibu- ibu berbanding MS yang menyusui sepanjang 4 bulan ataupun kurang.

Begitu pula, penyelidikan menampilkan persatuan antara penyusuan bunda yang lebih lama serta resiko yang lebih rendah buat menjaga arthritis rheumatoid. Satu kajian Cina mengalami bahawa di golongan perempuan yang memiliki sekurang- kurangnya satu kelahiran hidup, mereka yang menyusui merupakan setengah yang bisa jadi memiliki RA bagaikan bunda yang tidak.

Dia boleh melambatkan haid

Kamu bisa jadi menyangka pemecatan dari tampon serta pad salah satu khasiat penyusuan.

Pada ibu- ibu yang menyusu secara eksklusif, ovulasi berlaku dekat 3 serta 5 bulan selepas bersalin, kata Dokter. Flanagan." Serta bila seseorang perempuan tidak menyusui, ovulasi hendak berlaku di antara 4 serta 10 minggu dari penghantaran," di mana ia hendak mula haid lagi.

" Sesetengah perempuan betul- betul gembira kerana tidak menemukan tempoh mereka buat sedangkan waktu," tambahnya.

Menyusukan balita menjimatkan masa serta wang

Susu bunda bukan sahaja gampang mengalami, dia merupakan percuma buat mengambil.

Bagaikan contoh, membeli resep boleh membuat kamu kembali sebanyak$ 1, 500 pada tahun awal sahaja.

Tergantung kepada tipe resep yang kamu seleksi, bisa jadi ada sedikit persediaan kerja yang ikut serta, serta terdapat botol membilas buat dipertimbangkan, telah pasti. Namun kamu boleh menyusukan balita di mana sahaja serta bila- bila masa.( Contohnya: Ini bunda menyusu semasa melaksanakan yoga.)

Buat memperoleh cerita paling atas kami dihantar ke peti masuk kamu, daftarlah buat pesan kabar Hidup Sihat

Serta dia membagikan kamu masa bonus buat jalinan dengan balita anda

Penyusuan susu mempromosikan lampiran emosi antara bunda serta anak kecilnya, kajian menampilkan.